Arhiva

Od sljedeće godine stipendije za studenate i materijalna pomoć najugroženijim stanovnicima s područja grada Kutjeva

03-12-2015 • 00:00
Rva

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji, gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir prezentirao je prijedlog proračuna za 2016. godinu.

Content photo

Prijedlog proračuna grada Kutjeva za 2016. godinu

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji, gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir prezentirao je prijedlog proračuna za 2016. godinu.

– Prijedlog proračuna za 2016. godinu sigurno je realan, ostvariv, transparentan i razvojan. Kroz ovu godinu i pol kako vodimo grad Kutjevo odlučili smo se za jednu racionalizaciju i mjere štednje kako bi proračunski deficit sveli na neku normalnu razinu i kao bi u budućnosti mogli više investirati u ovaj grad kako on to realno i zaslužuje – rekao je Budimir.

Plan prihoda za 2016. godinu iznosi nešto preko 12 milijuna kuna dok su planirani rashodi nešto veći od 7,5 milijuna kuna.

Prema riječima Josipa Budimira na prihode ne mogu pretjerano utjecati, oni su odraz gospodarske i demografske situacije u Republici Hrvatskoj. Osnovni prihod grada Kutjeva je iz poreza na dohodak. Prema nekim podacima iz grada Kutjeva odselilo se preko šezdeset obitelji što će svakako utjecati na prihodovnu stranu proračuna.

– Na rashode smo utjecali kroz smanjenje plaća u svim gradskim tvrtkama tako da se sada za plaće u ukupnom iznosu iz proračuna se izdvaja svega 5 od dozvoljenih 20 posto – rekao je Budimir.

Kroz prošlogodišnji proračun, sufinanciran je prijevoz za sve srednjoškolce s područja Grada, dar za novorođenčad, bilježnice za sve osnovnoškolce i interaktivno učenje engleskog jezika za djecu predškolske dobi što će se nastaviti i u budućnosti.

Za sljedeću godinu planirana su veća sredstva za udruge, sportska i kulturno umjetnička društva jer je u pitanje došla njihova opstojnost, a oni su “izlog” grada Kutjeva, navodi Budimir.
Novosti u proračunu za sljedeću godinu su stipendije za desetak studenata u iznosu od petsto do šesto kuna i materijalna pomoć najugroženijim stanovnicima za što je u proračunu osigurano 45 tisuća kuna.

Gradonačelnik Budimir istaknuo je i mnogobrojne završene projekte koji su od izuzetne važnosti za grad Kutjevo kao što su završetak gospodarske zone Kamenjača, energetska obnova kuća za 21 domaćinstvo, pješačke staze u Kutjevu i Vetovu, asfaltiranje ceste u Mitrovcu i turistička revitalizacija biciklističkih staza. Obilaznica Vetovo i kanalizacija u Bektežu su pred završetkom, projektu Kuća graševine odobreno je 170 tisuća kuna i nadaju se da će i taj projekt zaživjeti u što bližoj budućnosti.

– Za razvoj gospodarske zone do sada smo napravili puno, ali zbog loše gospodarske klime i krize za sada nam manjka investitora i na tome ćemo u budućnosti svakako još više raditi kako bi sve to dodatno pokrenuli. Osigurali smo 250 tisuća kuna za sve koji žele investirati i pokrenuti posao u našoj gospodarskoj zoni, s tim novcem pomoći ćemo im pri izradi projektne dokumentacije – istaknuo je Budimir.

Kao prioritete u budućem razdoblju Budimir navodi izgradnju dječjeg vrtića i sportske dvorane, zamjenu javne rasvjete, aglomeraciju Kutjevo – Velika, mini rekreaciju i rekonstrukciju glavne ulice u Kutjevu.