Sport

Položen kamen temeljac za izgradnju tribine na stadionu NK Slavonije

13-03-2024 • 14:32
Rva
Danas je svečano položen kamen temeljac za izgradnju tribine na stadionu Nogometnog kluba Slavonija u Požegi.

Danas je svečano položen kamen temeljac za izgradnju tribine na stadionu Nogometnog kluba Slavonija u Požegi. Uz gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Željka Glavića, kamen temeljac položio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, uz nazočnost direktora Hrvatskog olimpijskog odbora Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvoja Balena, požeško-slavonske županice Antonije Jozić, Hrvoje Balen, pročelnice Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Jelene Vidović te predsjednika NK Slavonije Tomislava Čabraje.

Ova svečanost okupila je mnoge ljubitelje požeškog nogometa, a svi oni dijele istu želju – da ponovno gledaju utakmice „Plavih s Orljave“ na stadionu.

Osim sadašnjih i bivših igrača Nogometnog kluba Slavonije i simpatizera Kluba, polaganju kamena temeljca prisustvovali su i zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir,  predsjednik Sportske zajednice Požeško-slavonske županije Vlado Drkulec, predsjednik Nogometnog saveza PSŽ Drago Lucić, predsjednik Požeškog športskog saveza Nino Abramović, predstavnici odgojnog, sportskog, kulturnog, društvenog i gospodarskog života grada Požege.

Podsjetimo, stara zapadna tribina koja je otvorena 27. srpnja 1954. godine koristila se punih 67 godina i oštećena je u jakom nevremenu koje je pogodilo Požeštinu 25. lipnja 2021. godine. Srušena je i potpuno uklonjena početkom prosinca iste godine.

U veljači 2023. godine završeni su radovi na uređenju terena s umjetnom travom. Grad Požega financirao je pripremne radove za izgradnju nogometnog igrališta dok je umjetna trava donacija Hrvatskog nogometnog saveza. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosila je 2,2 milijuna tadašnjih kuna.

VEZANI ČLANAK

Službeno je otvoren teren s umjetnom travom na stadionu NK Slavonije

Uz glavni teren i novu zgradu zapadne tribine, u planu je izgradnja novog središnjeg terena i istočne tribine te povezivanje pješačkim mostom oba nasipa rijeke Orljave, dakle prostor NK Požege i NK Slavonije.

Zapadna tribina će imati 610 sjedećih mjesta, uključujući 98 mjesta u svečanoj VIP loži. Tribina je dimenzija 53,44 m dužina, 11,52 m širina, 13,26 visina. Sveukupna neto površina nove tribine iznosi 706,08 m2. Predviđeno je da do kraja ove godine bude gotova i zgrada i novi teren. Radi se o radovima vrijednosti 3,75 milijuna eura, a izvodi ih tvrtka Presoflex beton d.o.o. Požega. Rok za završetak radova je 12 mjeseci od dana uvođenja u posao.

Nogometni klub Slavonija ove je godine obilježio velikih 60 godina postojanja, a osvojili su i Trofej Požeškog športskog saveza za športsku udrugu u 2023. godini. Cijelu povijest Nogometnog kluba Slavonija možete pročitati ovdje.

Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić ovom je prilikom istaknuo kako je šteta nanesena tijekom nevremena bila poticaj da se krene u izgradnju sportskog kompleksa uz primjerene uvjete za razvoj nogometa.

“To je bio poticaj da se krene u izgradnju tribine, ali ne samo tribine, to je bio poticaj da se na ovom mjestu kojeg Požežani doživljavaju kao nogometni centar ovoga grada, da se napravi jedan sportski kompleks Nogometnog kluba Slavonija. Ovdje će biti primjereni uvjeti za razvoj nogometna kao najprestižnijeg sporta, ne samo u Požegi nego i u cijelo Hrvatskoj. Nastojat ćemo izgraditi taj stadion, koji je možda u hrvatskim okvirima relativno mali, ali legendarna Hrvatska nogometna reprezentacija svoje najbolje igrače dobiva uglavnom s ovakvih stadiona diljem Hrvatske. Da nema ovakvih stadiona, ne bi vjerojatno nogometni sport u Hrvatskoj došao na tako visoke grane u svjetskim razmjerima.“

„Veselimo se ovim radovima koji su započeli na samom početku ove godine, koje namjeravamo završiti do kraja godine, da se ovdje mogu održavati natjecanja i naravno nakon toga završiti ono što eventualno ostane. Od samog početka pratimo radove i veselimo se da to sve skupa dobro izgleda. Zato danas mogu reći da ovim polaganjem temeljnog kamena zapravo i javnosti, koju do sada baš o tome nismo obavještavali, danas šaljemo poruku da ovdje gradi stadion. Da će mladi ljudi koji će ovdje odrastati, što je nama zapravo i cilj, da nam mladi odrastaju na sportskim terenima, a ne uz mobitele i na ulici. Stadion će do kraja godine će biti svima na raspolaganju i na upotrebi.“ – rekao je gradonačelnik Glavić.

Predsjednik Nogometnog kluba Slavonija, Tomislav Čabraja zahvalio se Hrvatskom nogometnog savezu koji je pomogao u prvoj fazi pri pomoćnom terenu te se zahvalio Gradu Požegi na svim ulaganjima u sport na području grada. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić izrazio je ponos što se krenulo u ovakvu investiciju.

„Od prvog trenutka kad sam postao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, kad sam istaknuo te posebne odnose s gradonačelnicima, načelnicima i županima na području Republike Hrvatske, nije to samo iz nekih političkih konteksta i slično – činjenica je da bez njihove podrške i ulaganja, nećemo imati bolju infrastrukturu. Pokazatelj je da se u protekle dvije-tri godine uistinu se infrastruktura polako poboljšava na području Hrvatske. Ovo područje Slavonije je uistinu iznjedrilo velikih igrača i nogometaša, a vjerujem da će i u budućnosti ovdje nicati neki novi veliki igrači koji će igrati u hrvatskim i stranim klubovima ili Hrvatskoj reprezentaciji.“ – rekao je Marijan Kustić.

Županica Antonija Jozić također je čestitala na ulaganjima u sport, te se zahvalila svima koji na bilo koji način pridonose da budemo županija i gradovi sporta.

„U tjednu kada proslavljamo Dana grada Požege možemo svjedočiti jednom velikom događaju, polaganju kamena temeljca za nešto što je ovom gradu bilo neophodno. Za nešto što su sanjale brojne sportske generacije prije nas, i ovom prilikom vama gradonačelniče i cijeloj Gradskoj upravi te naravno cijelom Nogometnom klubu Slavonija iz Požege, čestitam na ovom velikom koraku. Znamo da je Požega grad sporta, velika su ulaganja u sportsku infrastrukturu bila i u proteklim godinama”

“Velika će ulaganja biti i u budućem periodu jer ste najavili izgradnju atletskog stadiona koji će biti prvi u Požeško-slavonskoj županiji. Najavljuju se izgradnje novih sportskih dvorana, ne samo ovdje na području Požege nego diljem županije, uistinu na tome iskrene čestitke svima koji na bilo koji način pridonose da budemo županija i gradovi sporta. Sport je važan, bitan je za razvoj naše djece, ali je bitan i u onom drugom, a to je onaj nacionalni duh i identitet. Osim nogometa, Hrvatska je uistinu sportska nacija, na što smo svi sigurno ponosni.“ – rekla je županica Antonija Jozić.