Scena

“Kuhaš najbolju sarmu? Dokaži i osvoji nagradu!” – Najavljena 9. Sarmijada

17-11-2023 • 11:10
Rva
Pozivaju se svi koji žele sudjelovati da dođu sa svojim najbolje pripremljenim i skuhanim uzorcima sarme.

Svi ljubitelji kraljice slavonskog stola – sarme, dolaze na svoje jer Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska organiziraju još jednu gastro manifestaciju ove godine i to 9. Sarmijadu, natjecanje za pripremanje najbolje sarme. Sarmijada se održava u subotu 25. studenog od 13 sati u hotelu Grgin dol. Više o Sarmijadi rekao je organizator Vladimir Protić prilikom gostovanja na Radiju Vallis Aurea.

Pozivaju se svi koji žele sudjelovati da dođu sa svojim najbolje pripremljenim i skuhanim uzorcima sarme.

„Kao i dosada, očekuje nas još više različitih ekipa koje dolaze sa svojom sarmom. Mi već par godina to provodimo pod našim motom „Kuhaš najbolju sarmu? Dokaži i osvoji nagradu!“, dakle donesi svoju sarmu i ujedno osvoji vrijedne nagrade. Ove godine očekujemo nešto više ekipa, posebno jer će se tijekom manifestacije snimati jedna emisija Hrvatske radiotelevizije, ekipe su zainteresirane i sada ih već imamo prijavljeno preko 17. Imamo ograničen prostor za oko 150-200 ljudi, koliko hotel Grgin dol može primiti, ali mislim da ćemo biti popunjeni ove godine kompletno.“ – rekao je Vladimir.

Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na 9. Sarmijadi, a ulaznica je donesena sarma, te se prethodno moraju javiti na broj 098/464-174 ili e-mail pozeska.kronika@gmail.com i osigurati rezervaciju.

„Svake godine, što je iznenađujuće i za nas, imamo nekakve nove sarme. Do sada smo u ovih osam godina probali sigurno preko 35 vrsta različitih sarmi. Ove godine očekujemo oko 30 uzoraka sarme, a komada bude i preko 500 – bude to pravi festival sarme. Ona nije nekakvo naše autohtono jelo, došla nam je s Istoka, međutim, postalo je naše jelo jer se najviše priprema u Slavoniji. Nema svadbe, zabave, kirvaja ili proslave, a da nema na jelovniku sarme. Ona je potekla od sjeckanog mesa, kasnije je to došlo do mljevenog mesa, a najbolja kombinacija se pokazala ona sa svinjskim i junećim mesom, uz dodatak suhog mesa. Ono kasnije što smo otkrili, sarma se ne mota samo u kiseli kupus, ima je u svježem kupusu, u raštiki, u list vinove loze… Tako da ima mnogih načina pripreme, a u proteklih nekoliko godina smo počeli dobivati i vegetarijansku sarmu, vegansku sarmu, a prije su bile poznatije i posne sarme, ima i takvih uzoraka na natjecanju.“ – rekao je Vladimir.

Osim kvalitete sarme ocjenjivat će se te nagraditi i najbolja prezentacija iste, kao i najbolje uređenje stola na kojemu centralno mjesto ima upravo sarma.

U razgovoru su se također osvrnuli na trenutne probleme uzrokovane afričkom svinjskom kugom, a Vladimir je naglasio kako su do problema u organizaciji došli već prilikom protekle manifestacije „Čvarkijade“, koju smo također popratili.

„To je jedan od problema s kojim ćemo se suočavati, prvi problem je već bio na našoj Čvarkijadi gdje smo jedva osigurali dovoljno leđne slanine za 25 ekipa. Ove godine smo imali odličan odaziv ekipa, ali bio je problem dok smo uspjeli sakupiti slaninu. Osim toga, na naš sajam Šokački sokak ove godine imao je samo dva proizvođača suhomesnatih proizvoda koji su imali svoj štand, zato što je isto problem i njima, pogotovo koji su bliže toj zoni gdje je bolest bila. U našoj županiji su krenuli puno ranije s proizvodnjom suhomesnatih delicija, jer se boje da ne bi bilo zabrane i u našoj županiji, a oni žive od toga što proizvedu. Tako da problem ćemo sigurno imati u 2024. godini, a rješavat ćemo ga u tijeku pri organizaciji događanja. Prva nam je na redu u ožujku manifestacija Festival kulenove seke, moram reći da je najveća u Hrvatskoj, imamo 124 uzorka do sada najviše iz pet država. Pošto je apsolutno zabranjen ikakav prijevoz suhomesnatih proizvoda preko granice, ne znam kako će nam ljudi doći na natjecanje.“ – istaknuo je Vladimir Protić, ispred organizatora 9. Sarmijade. Na kraju je pozvao sve građane, društva i udruge da dođu sa svojom najboljom sarmom na natjecanje te uz šampionsku titulu osvoje i vrijedne nagrade.

Cijelu emisiju poslušajte na našem Mixcloud kanalu i vidimo se na Sarmijadi!