Društvo

Najbolje čvarke imala je ekipa planinara “Sokolovac Požega” – 9. Etno susreti i Čvarkijada

23-10-2023 • 08:27
Rva
Održani su 9. Etno susreti Požeštine i Čvarkijada, cijelu atmosferu pogledajte u velikoj fotogaleriji.

Održani su 9. Etno susreti Požeštine i Čvarkijada u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu, a organizatori su dokazali da su i dalje najveća manifestacija baštine, tradicije s ovog područja. Sve je održano u organizaciji Udruge za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ i tjednika Kronika požeško-slavonska.

Šokački sokak ove je godine okupio veliki broj proizvođača domaćih proizvoda i rukotvorina.

„Upravo ova manifestacija pokazuje da mi to možemo i da jedan naš pomalo podcjenjivan proizvod, naš slavonski čvarak, može napraviti ovu priču oko koje smo se svi okupili u ovako velikom broju, ali i priču od koje mnogi od nas mogu u cijelom lancu dobro živjeti. Ovo je priča koja upravo odlično povezuje našu poljoprivrednu proizvodnju i turizam, tradiciju i suvremeni način života, našu baštinu vraća iz zaborava –  istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine te dodao da je danas, nakon nekoliko gastro manifestacija koje za temu imaju čvarak, naš slavonski čvarak postao cijenjen i izvan naših granica, a dosegao je i cijenu prave slavonske delicije.“ – rekao je Vladimir Protić ispred organizatora.

Natjecanje u starim sportovima svake godine privuče veliki interes posjetitelja.

Kako to biva svake godine, natjecanje u starim sportovima postane svoja zasebna manifestacija. Najviše pažnje uvijek odvuče potezanje konopca, a ove godine najbolji u tome su bili članovi Mjesnog odbora Brestovac. Veliki broj natjecatelja prijavio se za gađanje mete lukom i strijelom, gdje je samo jedan bio najbolji, a to je Marko Polleto. U trčanju i skakanju s vrećom najbolji je bio Goran Pavlović, dok je u gađanju kozlice medalju osvojila Katarina Popadić. Natjecali su se i u bacanju potkove gdje je najbolji bio Goran Pavlović, te u potezanju mosora najbolji je bio Željko Lončarević.

Najbolje čvarke na 9. Čvarkijadi napravila je ekipa Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega.

Svake godine jedna nagrada pripadne čvarcima koje odaberu sami posjetitelji, a ove godine to su bili oni koje je napravila ekipa ŠRU Klen iz Brestovca i predstavnik Zvonko Mandić. Treće mjesto osvojila je ekipa OPG Kraljik iz Belišća, drugo mjesto za svoje čvarke osvojila je ekipa Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, a prvo mjesto ove godine osvojili članovi Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega. Manifestacija se svake godine završi jednim velikim slavonskim kolom, a lijepo sunčano nedjeljno poslijepodne prošlo je u odličnoj atmosferi.

Fotogalerija