Politika

Besplatni obroci za sve osnovnoškolce i daljnja ulaganja u kvalitetu školovanja

11-01-2023 • 11:05
Rva
Godina je započela s lijepim vijestima za školstvo, dolazi do znatnog unapređenja prehrane učenika osnovnih škola, što će osim radosti učenika i roditelja, svakako pridonijeti novim radnim mjestima.

Godina je započela s lijepim vijestima za školstvo, dolazi do znatnog unapređenja prehrane učenika osnovnih škola, što će osim radosti učenika i roditelja, svakako pridonijeti novim radnim mjestima. Osim toga, Grad Požega podijelio je svoje stipendije za ovu akademsku godinu koje su znatno povećane, a više o tome svemu rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Prošloga tjedna potpisani su Ugovori o stipendiranju darovitih učenika srednjih škola i studenata, kolika su sredstva Grada Požege izdvojena za tu svrhu te koliko je ugovora potpisano?

„Proračunom Grada Požege za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu od 159.270,00 eura, odnosno 1.200.000,00 kuna. Važno je naglasiti da smo ta sredstva udvostručili u odnosu na prethodno razdoblje. To su sredstva planirana za studentske stipendije i stipendije darovitih srednjoškolaca. Ove školske, odnosno akademske godine, Grad Požega će stipendirati ukupno 52 studenta i 16 darovitih učenika srednjih škola.“

Ove godine stipendirate svakog prijavljenog darovitog učenika srednje škole, kako to da ste se odlučili na taj model?

„Zapravo je došlo je smanjenja broja prijava u odnosu na pošle godine, te smo na Prijedlog povjerenstva za stipendiranje darovitih učenika ovom odlukom željeli potaknuti mlade da se prijavljuju u većem broju. Za ovu školsku godinu sklopljeni su tako ugovori sa svim prijavljenim darovitim učenicima koji su naravno ispunili opće uvjete natječaja, a doista su svi uspješni i nadareni.“ – rekla je pročelnica Petrović.

Grad Požega od ove akademske godine u suradnji s Požeško-slavonskom županijom sufinancira stipendije za deficitarna zanimanja, što su prvenstveno liječnici. Koliko takvih stipendista ima Grad Požega?

„Grad Požega ove godine sufinancira četiri županijska stipendista u iznosu od 1000,00 kn mjesečno po stipendistu. Riječ je studentima medicinskog fakulteta koji su korisnici Županijske stipendije, a imaju prebivalište na području grada Požege. Još bih naglasila da osim sufinanciranja stipendija za deficitarna zanimanja, proračunom Grada Požege za 2023. godinu povećani su iznosi svih stipendija, s 1000,00 kuna na 1400,00 kuna, odnosno na 185 eura mjesečno. Također, učeničke stipendije su s 500,00 kuna povećane na 527,00 kuna ili 70 eura mjesečno. Došlo je i do povećanja broja novih stipendista što je financijski ukupno povećanje od 100% iznosa u odnosu na prethodno razdoblje. Važno je naglasiti i da su sa svim korisnicima stipendija koji su to pravo ostvarili prošlih godina, potpisani anexi ugovora. Tako da svi koji su ostvarivali to pravo i prije, sada će ga moći koristiti u povećanom iznosu.“ – rekla je pročelnica Petrović.

Kad već pričamo o poboljšanjima uvjeta u obrazovanju djece , prema nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama, Grad Požega je u suradnji sa zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i osnovnim školama kojima je osnivač Grad Požega započeo provedbu projekta „Unapređenje školske prehrane učenika osnovnih škola“.

Sve je to donio početak drugog polugodišta prije koji dan, recite nam nešto više o tome?

„U skladu s odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja o izdvajanju sredstava za obrok za sve učenike, Grad Požega osnovao je stručni Tim za unaprjeđenje školske kuhinje koji je osmislio program prehrane koji ima visoku nutritivnu vrijednost, a istovremeno je primamljiv djeci. Ovim putem bih se posebno zahvalila dr. Jasmini Kovačević koja je uložila puno truda i razradila primjere jelovnika u skladu sa smjernicama nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ i ravnateljicama naših škola s kojima imamo odličnu suradnju. Članovi stručnog tima za unaprjeđenje školske kuhinje su prvenstveno djelatnici škola koji sudjeluju u pripremi obroka i u neposrednom radu s djecom, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i predstavnici Grada Požege.“

„Planirana je i suradnja s Poljoprivredno-prehrambenom školom i Fakultetom turizma i ruralnog razvoja.“

„U organizaciji prehrane u školama kojima je osnivač Grad Požega ti obroci će u potpunosti biti u iznosu koji financira ministarstvo, a to je 10,00 kuna po učeniku po danu, što znači da će za učenike koji su do sada plaćali užinu, ta užina biti besplatna. Učenici koji nisu koristili mogućnost prehrane u školi sada će imati mogućnost besplatne prehrane, a korisnicima produženog boravka će se umanjiti cijena u iznosu besplatnog obroka. Velik je izazov pred nama, ali ovo je jedna jako dobra prilika za unaprjeđenje školske kuhinje i zajedničkim snagama ćemo poduzeti sve što možemo da ona bude bolja i kvalitetnija.“ – rekla je pročelnica.

S kakvim se sada izazovima susreću osnovne škole, u vidu zaposlenika u kuhinjama i infrastrukture?

„Za razliku od većine gradova u Republici Hrvatskoj, mi smo vrlo dobroj startnoj poziciji jer sve naše škole imaju svoju kuhinju i blagovaonicu. Do sada je školsku kuhinju koristilo oko 70 do 80 posto učenika. Sada su pretpostavke da će broj korisnika porasti na oko 95 posto, obzirom na to da će užina biti besplatna. Isto tako, dosadašnja užina je bila u vrijednosti namirnica od 5,50 kuna po danu po učeniku tako da ovim povećanjem na vrijednost namirnica na 10,00 kuna po danu po učeniku dolazi do znatnog povećanja količine namirnica za pripremu uz povećanja broja obroka zbog povećanog broja korisnika. Smjernice Ministarstva znanosti i obrazovanja su da će odobriti dodatna zapošljavanja te su zahtjevi za suglasnosti za dodatna zapošljavanja kuhara poslana. Očekujemo pozitivna rješenja i nadamo se da ćemo ta odobrenja što prije dobiti, što će uvelike olakšati organizaciju.“

„Što se tiče infrastrukture, kuhinje Osnovne škole Dobriša Cesarić i Osnovne škole Antuna Kanižlića su u potpunosti opremljene…“

„Za Osnovnu školu Julija Kempfa smo u postupku nabave konvektomata što će znatno ubrzati proces pripreme hrane. U sve tri škole imamo problem nedostatka mjesta u blagovaonicama s obzirom na povećan broj korisnika pa će učenici po grupama koristiti blagovaonice tijekom svih odmora. Uz dobru organizaciju vjerujem da će se i ova teškoća svladati i da će svako dijete konzumirati svoj obrok u primjerenim uvjetima. Ovim putem molim sve roditelje za razumijevanje oko organizacije prehrane dok ne dođu potrebna odobrenja za dodatna zapošljavanja, jer smo zaista svi pred velikim izazovom. Škole poduzimaju sve što je u njihovim organizacijskim mogućnostima, a Grad kao osnivač će omogućite sve materijalne preduvjete da ti obroci budu što kvalitetniji, kuhani ili mliječni, u potpunosti pripremljeni u školi.“ – naglasila je pročelnica.

Prošle godine Osnovna škola Julija Kempfa dobila je novo igralište, ima li za ovu godinu u najavi sličnih infrastrukturnih projekata?

„Ove godine planirana je ugradnja vertikalno podizne platforme u Osnovnoj školi Dobriša Cesarić i koso podizne platforme u Glazbenoj školi kako bi bila osigurana pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti. Isto tako, ove godine u planu je i projekt idejnog rješenja nove škole u Babinom viru koja bi kompenzirala nedostatak prostora postojeće tri škole za mogućnost organizacije jednosmjenske nastave, ali bi i u potpunosti bila prilagođena za djecu s teškoćama. To će biti jedna suvremena škola , prilagođena potrebama učenika i zahtjevima modernog života.“ – rekla je pročelnica Maja Petrović.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.