Gospodarstvo

Započeli građevinski radovi na Spahijskom podrumu u sklopu “Svijeta graševine”

20-04-2022 • 08:33
Rva
Kako je već od prije poznato, Spahijski podrum će biti jedinstven primjer hibrida muzeja i knjižnice, ali i turistička atrakcija.

Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije. Projekt je zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije, a obuhvaća modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici te pripremu strateške i upravljačke dokumentacije koja će osigurati održivost projekta.

Objavljeno je kako su započeli građevinski radovi na Spahijskom podrumu.

“Započeli građevinski radovi na Spahijskom podrumu, zahvaljujući projektu “Svijet graševine”. Spahijski podrum postat će glavno obrazovno, kulturno, turističko i multimedijalno središte grada Pakraca. Zahtjevna obnova kulturne baštine iziskuje dugotrajne radove, čiji će rezultat biti simbol našeg grada.” – objavili su na svojoj službenoj Facebook stranici.

Kroz projekt će se provesti edukacije i stručna usavršavanja te uspostaviti upravljačka struktura koja će upravljati centrima i posjetiteljima te promovirati novi brend „Svijeta graševine“. Grad Pleternica bio je domaćin Međunarodne konferencije održane u ožujku, u sklopu projekta “Svijeta graševine”.

„Čast mi je uistinu da je međunarodna konferencija ovdje u Požeško-slavonskoj županiji. Županiji koja uistinu ima što pokazati i ima se čime ponositi, ako krenemo od zapada prema istoku naše županije. Od Spahijskog podruma koji se uređuje u sklopu projekta „Svijet graševine“, pa preko Požege s baroknim trgom, do Pleternice s Trgom bećarca. Trenkov dvorac u općini Velika za kojem smo nedavno potpisali Ugovor o pripremi izradi projektne dokumentacije.“

Održana Međunarodna konferencija u okviru projekta “Svijet graševine”

„Činjenica je da možemo svjedočiti kako županija uistinu na svojoj kulturnoj baštini ostvaruje određene korake u očuvanju kulturne baštine. S druge strane u prezentaciji te baštine vezano za turizam. Vjerujem da u sljedećim godinama kad svi ovi projekti završe, da će brojni posjetitelji uistinu moći doživjeti našu županiju.“ – rekla je županica Antonija Jozić tim povodom.

Kako je već od prije poznato, Spahijski podrum će biti jedinstven primjer hibrida muzeja i knjižnice, ali i turistička atrakcija.