Društvo

Održana Međunarodna konferencija u okviru projekta “Svijet graševine”

31-03-2022 • 11:49
Tena Protić
Grad Pleternica je u sklopu projekta "Svijet graševine" bio domaćin Međunarodne konferencije, s namjerom povezivanja kulturne baštine u Europi i Hrvatskoj.

Grad Pleternica je u sklopu projekta “Svijet graševine” bio domaćin Međunarodne konferencije 7. Dani ICARUS Hrvatska, s namjerom povezivanja kulturne baštine u Europi i Hrvatskoj. U Interpretacijskom centru Terra predstavljen je projekt WAAT – We are all together to raise awareness of cultural heritage, te aktivnosti i digitalna platforma za kulturnu baštinu.

Baštinske inicijative, edukacija i digitalno okruženje

 „WAAT projekt je u sklopu Erasmus+ aktivnosti, a posvećen je promociji i razmjeni dobrih praksi. Razvoju novih sadržaja koji će pridonijeti učinkovitom podučavanju odraslih o vrijednostima kulturne baštine između različitih europskih zemalja. Osnovna je zamisao obrazovanja o baštini omogućiti učenje novih koncepata i vještina kroz praksu.“

„ICARUS je najveći međunarodni konzorcij u Europi na području kulturne baštine i digitalizacije. Imamo nekoliko platformi, desetak europskih projekata i trudimo se svake godine kroz ove aktivnosti, uključiti sve više naših ustanova u međusobnu suradnju. Hvala Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Pleternici jer su nas prekrasno dočekali i omogućili da u ovom povratku iz virtualnog u živi svijet, ponovo pokrenemo ovu aktivnost.“ – rekla je Vlatka Lemić, predsjednica ICARUS Hrvatska.

Ispred domaćina Grada Pleternice na čijem području se provodi dio projekta „Svijet graševine“, u sklopu Muzeja bećarca, obratila se gradonačelnica Marija Šarić.

„Iznimno nam je zadovoljstvo što smo se povezali s ICARUS-om. Nama je ovo prilika da kulturnu baštinu koju oživljavamo kroz bećarac i Svijet graševine, podignemo na još jednu višu razinu. Kad završi projekt i kad otvorimo Muzej bećarca, da možemo biti umreženi sa svim relevantnim dionicima iz Europe.“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije

Projekt je zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Projekt obuhvaća modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici te pripremu strateške i upravljačke dokumentacije koja će osigurati održivost projekta. Kroz projekt će se provesti edukacije i stručna usavršavanja te uspostaviti upravljačka struktura koja će upravljati centrima i posjetiteljima te promovirati novi brend „Svijeta graševine“.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pleternice.

Zadovoljstvo u provođenju aktivnosti na projektu „Svijet graševine“ izrazila je i županica Antonija Jozić.

„Čast mi je uistinu da je međunarodna konferencija ovdje u Požeško-slavonskoj županiji. Županiji koja uistinu ima što pokazati i ima se čime ponositi, ako krenemo od zapada prema istoku naše županije. Od Spahijskog podruma koji se uređuje u sklopu projekta „Svijet graševine“, pa preko Požege s baroknim trgom, do Pleternice s Trgom bećarca. Trenkov dvorac u općini Velika za kojem smo nedavno potpisali Ugovor o pripremi izradi projektne dokumentacije.“

„Činjenica je da možemo svjedočiti kako županija uistinu na svojoj kulturnoj baštini ostvaruje određene korake u očuvanju kulturne baštine. S druge strane u prezentaciji te baštine vezano za turizam. Vjerujem da u sljedećim godinama kad svi ovi projekti završe, da će brojni posjetitelji uistinu moći doživjeti našu županiju.“ – rekla je županica Antonija Jozić.