Gospodarstvo

Vinski šampion Regije Balaton – vino Chardonnay Vinarije Soldo iz Vetova

23-06-2022 • 07:22
Tena Protić
Chardonnay koji je osvojio šampionsku titulu ustvari je vino koje je napravio sin Gojka Solde, Mirko Soldo, a o kojemu smo već pisali.

U gradu Szolosgyorok u mađarskoj regiji Balaton održano je Međunarodno natjecanje u kvaliteti vina na kojem se na ocjenjivanju našlo 135 uzoraka. Na natjecanju već nekoliko godina sudjeluju i vinari kaptolačkog i kutjevačkog vinogorja, a na ovo natjecanje je pod vodstvom predsjednika Ferdinanda Novaka iz Udruge vinara Vino-kap Kaptol otišlo ukupno 22 uzorka vina iz našeg kraja. Već nekoliko godina vina kaptolačkih vinara odnosila su Zlatne medalje na ovom natjecanju, a ove godine osvojili su vrhunac.

Vino Chardonnay berbe 2020. godine iz Vinarije Soldo iz Vetova osvojilo je najveći broj bodova od svih vina i tako postalo Šampionsko vino.

Ukupno su vinari Udruge Vino-kap osvojili 7 zlatnih medalja, 12 srebrnih medalja i 2 bronce. Za svoja vina zlatne medalje još su dobili Pavlović, Došen, Novak, Zadro, Vinarija Kaptol, Veleučilište u Požegi i Soldo, sve za graševine.

Chardonnay koji je osvojio šampionsku titulu ustvari je vino koje je napravio sin Gojka Solde, Mirko Soldo, a o kojemu smo već pisali.

To je njegovo prvo vino koje je u potpunosti sam pripremao i odnjegovao u klasi vrhunskog suhog vina sa 13,5% alkohola. Berba Chardonnay održavala se na mikro lokaciji Mikića brdo i odnjegovano je u inox bačvama. Iz te berbe ukupno je bilo 5.000 litara visoko kvalitetnog Chardonnay-a, koji je već u dvije trećine plasiran na tržište, uglavnom Zagreb i Jadranske destinacije.

“To mi je 1. vino koje sam napravio, sada već imam još nekoliko berbi, i posebno sam sretan i zadovoljan ovim uspjehom. To će mi svakako biti dalja vodilja u napredovanju i završetku školovanja, jer imam još nekoliko ispita na Veleučilištu u Požegi na Studiju vinogradarstva, vinarstva i voćarstva. Naša vinarija pod vodstvom moga oca dostigla je već odlične rezultate, vina su nam nagrađivana na brojnim vinskim natjecanjima, a mislim da sam na najboljem putu da to uspješno nastavim.” – rekao je Mirko Soldo.

Povodom proslave šampionske titule, predsjednik udruge Ferdinand Novak uručio je Gojku Soldi i člansku iskaznicu Udruge Vino-kap iz Kaptola kojoj se nedavno pridružio kao član.

pozeska-kronika.hr