Gospodarstvo

Mirko Soldo – najmlađi vlasnik vinarije u Požeštini

21-01-2022 • 08:27
Tena Protić
Sa svoje 22 godine najmlađi je vlasnik vinarije na području Požeštine, vinarije Soldo.

Mirko Soldo je student zadnje godine Vinarstva, vinogradarstva i voćarstva na Veleučilištu u Požegi. Sa svoje 22 godine najmlađi je vlasnik vinarije na području Požeštine, vinarije Soldo.

Vinograde na području Vetova imaju od 1979. godine, a vinarija Soldo postoji od 2011. godine. Nakon 11 uspješnih godina vođenja vinarije, Gojko Soldo odlučio je predati mjesto i tradiciju svom sinu Mirku.

“Proizvodimo 85 posto bijelog vina, a 15 posto crnog. Sve vino se proizvodi visokom tehnologijom, kontroliranom fermentacijom i temperaturom, imamo modernu pneumatsku prešu, flotiramo moštove i sve radimo po modernim standardima.” – kaže Mirko Soldo.

U svome vinskom spektru imaju naravno graševinu kao glavnu vinsku kapljicu. Također imaju svoj chardonnay, mirisni traminac, sauvignon, merlot, pinot sivi i manzoni što je jedan talijanski hibrid, križanac između rajnskog rizlinga i bijelog pinota, te njihov Vetovo cuvee koji sadrži merlot, pinot crni, frankovku, gamay i zweigelt.

Prvo vino koje je samostalno napravio je Chardonnay 2020. godine, kaže Mirko. Posebno je istaknuo kako od 2018. godine prave svoj pjenušac “Brut”, koji je ujedno i prvi pjenušac svoje vrste u Vetovu, pravljen od sorte Chardonnay.

“Vidjeli smo da se na tržištu sve vise traže takve stvari, te smo se odlučili pokušati u tome smjeru. Napravili smo početnih 1000 boca i sve su bile uspješne.”

“Išli smo sa klasičnom metodom odležavanja u boci, odležavanja se rade na kvascima i traju dvije godine. Boce tako stoje u boksevima u vodoravnom položaju. Nakon toga stavlja se u stalke u kojima mora proći ABC položaj prije samog čepljenja.” – dodaje.

Prošla godina bila je pogođena raznim elementarnim nepogodama, koje su dovele do toga da veliki dio uroda grožđa nažalost propadne.

“Od devet hektara vinograda koje imamo na području Vetova, zbog tuče i velike količine leda koji nas je iznenadio, šteta je procijenjena na 80-100%. Oštećena je i sama loza, a oporavak će nažalost trajati dvije ili tri godine. Da bi održali proizvodnu morali smo kupiti sorte iz okolnih mjesta.”

Trenutno se nalazimo u vremenu Vincelova, vrlo važne tradicije posvete vinove loze, kako bi urod bio što bolji i bez velikih gubitaka kao i prošle godine.

“Naša vina su trenutno u procesu filtracije, nakon čega se spremaju za punjenje. Ove godine imat ćemo 40 tisuća litara vina, što je super s obzirom na štetu koju smo imali.”

Mladom Mirku želimo puno sreće u budućem poslu i vođenju vinarije.