Društvo

VIJESTI DANA RVA – srijeda 18. svibnja 2022.

18-05-2022 • 18:23
Rva
Zadnimljiv dan je iza nas, a još nije gotovo

OTVORENO VATROGASNO VJEŽBALIŠTE

Članovi Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege bili su domaćini sastanka Vatrogasnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice, kojemu su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i županica Antonija Jozić, zajedno sa zapovjednicima županijskih vatrogasnih zajednica iz cijele Hrvatske. Nakon sastanka uslijedila je kratka prezentacija rada vatrogasaca tijekom elementarnih nepogoda koje su zahvatile Požeško-slavonsku županiju prošle godine, te otvorenje i prezentacija vatrogasnog vježbališta koje se nalazi u krugu Vatrogasnog doma. PROČITAJ CIJELU VIJEST.

PLAMENE KOD GRADONAČELNIKA: UJEDINILE SMO STARO I MLADO

Viceprvakinje Hrvatske, članice Ženskog košarkaškog kluba Plamen Požega, primio je prijepodne u Gradskoj kući gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić. „Pratili smo vaš ovogodišnji uzlet, od polufinala kupa do finala doigravanja Premijer ženske lige. Čestitam vam na drugom mjestu u Hrvatskoj, to je uspjeh kakav manji gradovi poput Požege ne doživljavaju često. Vi imate solidan kontinuitet i prepoznatljivi ste u cijeloj Hrvatskoj, a ovim korakom u sami vrh vjerojatno razmišljate i o novom iskoraku u međunarodnu žensku košarku. To je dobro i zbog činjenice da u većini sportova koji su u Požegi najzastupljeniji uglavnom je riječ o muškim sportovima. Lijepo je da i na taj način promičemo nešto što je napredak u društvenom životu, da ženski sportovi ne budu ni na koji način manje vrijedni od muških, tako da ste na više razina postigli veliki uspjeh i na tome vam čestitam.“, poručio je gradonačelnik. PROČITAJ CIJELU VIJEST

OBILJEŽAVA SE MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Gradski muzej Požega pripremio je bogat program u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava danas pod temom Moć muzeja. Dio programa održat će se uživo, dok će dio programa biti online. Danas u 19 sati u Gradskoj knjižnici održat će se program „Uzduž i poprijeko“, šetnja Požegom i okolicom iz privatnih obiteljskih fotografija u sklopu projekta „Klub čitatelja vlastite prošlosti“. Sutra u 13 sati započet će radionica oslikavanja staklenih čaša s plesnim motivima za učenike osnovnih škola koja je nastala u suradnji s Društvom „Naša djeca“, a naziv joj je „Ples na staklu“. U subotu u 10 sati možete se pridružiti „Blagu Požege“, šetnji uz muzejsku edukativnu aplikaciju. Kada je riječ o online programima, film „Zbirka stakla Odjela povijesti umjetnosti Gradskog muzeja Požega bit će dostupan od danas na You tube kanalu Gradskog muzeja Požega , kao i izložba „Iskorak u budućnost, keramičke posude s lokaliteta Jakšić Čaire“ koju će biti moguće pogledati na stranicama Gradskog muzeja.

ODRŽANA KONFERENCIJA “ITU GRADOVI U NOVOM PROGRAMSKOM RAZDOBLJU”

U Zagrebu je jučer održana konferencija pod nazivom “ITU gradovi u novom programskom razdoblju”, s ciljem predstavljanja dosadašnjih rezultata korištenja ITU mehanizma u Republici Hrvatskoj i proširenja ITU mehanizma na nova područja kao i mogućnosti ulaganja koje se nude kroz novo financijsko razdoblje 2021.-2027. Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristio u Europskoj uniji u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine, a koji je omogućio integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima se ojačava uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Za novo programsko razdoblje ITU mehanizam uključivati će 8 urbanih aglomeracija koje su bile uključene do sada, te čak novih 14 gradova koji su ujedno i sjedište županija. Sukladno EU regulativi, za ITU mehanizam izdvojeno je preko 12,9 % sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te će na raspolaganju biti oko 679,6 milijuna eura za projekte. Konferencija je obuhvatila niz stručnih izlaganja, kao i panel raspravu o iskustvu uspostave posredničkih ITU tijela i provedbe ITU mehanizma te panel raspravu o pripremnim aktivnostima i očekivanjima gradova u financijskom razdoblju 2021. – 2027. U ime Grada Požege konferenciji su nazočili gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Andreja Menđel, te ravnateljica Lokalne razvojne agencije Požega Ida Dumančić.

NASTAVLJA SE CIKLUS ZAVRŠNIH KONCERATA GLAZBENE ŠKOLE POŽEGA

Nastavlja se ciklus završnih koncerata učenika Glazbene škole Požega. Večeras će koncert održati harmonikaški orkestar, dječji zbor srednjeg uzrasta, komorni sastavi i solisti. Početak je u 19:30 sati.

IGRA SE PRVA UTAKMICA POLUFINALA ŽUPANIJSKOG NOGOMETNOG KUPA

Nogometaši Požege danas s početkom u 18 sati gostuju u Jakšiću gdje će protiv istoimenog domaćina odigrati polufinalnu utakmicu Županijskog nogometnog kupa. U isto vrijeme u Lipiku će se u drugom polufinalu sastati Lipik i BSK Buk. Finalna utakmica odigrat će se u srijedu 8. lipnja u Jakšiću.