Društvo

Otvoreno vatrogasno vježbalište i održan sastanak županijskih zapovjednika cijele Hrvatske

18-05-2022 • 14:58
Tena Protić
Vatrogasno vježbalište služit će svim vatrogascima iz Hrvatske koji požele doći, a otvorili su ga županica Antonija Jozić i gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Članovi Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege bili su domaćini sastanka Vatrogasnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice, kojemu su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i županica Antonija Jozić, zajedno sa zapovjednicima županijskih vatrogasnih zajednica iz cijele Hrvatske. Nakon sastanka uslijedila je kratka prezentacija rada vatrogasaca tijekom elementarnih nepogoda koje su zahvatile Požeško-slavonsku županiju prošle godine, te otvorenje i prezentacija vatrogasnog vježbališta koje se nalazi u krugu Vatrogasnog doma.

„Ovo je jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem programa aktivnosti Vlade Republike Hrvatske. Današnji sastanak je nastavak sastanka održanog na Braču, gdje smo danas točno definirali dislokaciju vatrogasnih postrojbi na priobalnom dijelu, razmotrili sve probleme koji se pojavljuju u vatrogasnim zajednicama. Definirali smo izmještanje interventnih postrojbi iz mjesta Divulja, Šibenika i Zadra, u zaleđe dalmatinske zagore.”

“Te pripreme su zaista do sada napravljene jako dobro, prije svega zahvaljujući ne samo vatrogascima nego i jedinicama lokalnih samouprava. Svi su oni više-manje dostavili planove angažiranja vatrogasnih snaga i priprema, to je nešto što je nova vrijednost koja je došla. U zadnje vrijeme, poslije onog splitskog požara, puno se toga promijenilo u vatrogastvu.“ – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Vatrogasno vježbalište služit će svim vatrogascima iz Hrvatske koji požele doći, a otvorili su ga županica Antonija Jozić i gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

„Nakon redovne koordinacije vatrogasnih zapovjednika, svjedočimo otvorenju ovog vatrogasnog vježbališta koje su izgradili pripadnici Javno vatrogasne postrojbe Grada Požege. Njima se osobno i zahvaljujem na svom trudu i angažmanu, jer ovo je mjesto gdje će naši vatrogasci moči proći određene obuke i treninge. To će sigurno pridonijeti tome da budu još operativniji kada treba. Mi znamo da imamo uistinu izvrsne vatrogasce na području Požeško-slavonske županije, možemo se ponositi njima. Edukacija je ono što moramo raditi, a oni će to činiti pod budnim okom članova Javne vatrogasne postrojbe.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

„S velikim zadovoljstvom pozdravljam glavnog zapovjednika i sve županijske zapovjednike. Danas smo upoznali jedan novi sadržaj, ovdje u krugu Vatrogasnog doma u Požegi. Drago mi je da se ta struka unapređuje i razvija, ovo je poticaj da se nastavi i dalje ulagati u naše vatrogasce. Vidjeli smo prije 11 mjeseci što znači imati spremnu vatrogasnu postrojbu, koji su nakon one velike tuče odradili najveći dio posla.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Više o samom vatrogasnom vježbalištu rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege Dalibor Hrunka.

„Zahvalio bih se glavnom vatrogasnom zapovjedniku što je doveo cijelo vatrogastvo Republike Hrvatske u Požegu. Mi smo im htjeli prezentirati naš rad od prije dvije godine – vatrogasno vježbalište, na kojemu planiramo obučavati dobrovoljne i profesionalne vatrogasce. Bitni su treninzi kako je rekla županica, nikad ne znamo što će nas zadesiti na terenu.”

“Glavni vatrogasni zapovjednik nam je dao neke ideje po kojima bi mogli djelovati, dakle da nam dolaze pripadnici i iz drugih krajeva na obuke. Ovim putem ih pozivam da dođu i probaju, da podijele s nama svoja iskustva i da mi naučimo nešto novo od njih.“ – rekao je Dalibor Hrunka, a vatrogasci su također prezentirali svoju opremu građanima Požege.