Politika

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege

11-03-2022 • 14:38
Tena Protić
Održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Požege, te su dodijeljena javna priznanja laureatima.

Požežani unatrag tri stoljeća redovito obilježavaju povijesni datum 12. ožujka 1688. godine, dan kada je fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od 150 godina duge osmanlijske okupacije. Povodom proslave Dana grada održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege, ove godine u Koncertnoj dvorani Glazbene škole u Požegi.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednika Gradskog vijeća Matej Begić, a prisutnima je prikazan kratki film koji je zabilježio sve što se radilo u gradu Požegi proteklih godinu dana.

Potrebno je izdvojiti nekoliko projekata koji su obilježili 2021. godinu. Prvi među njima svakako je završetak obnove Gradske knjižnice Požega. U povijesnoj godini postojanja, u kojoj je nakon 175 godina knjižnične djelatnosti otvorila vrata nove Knjižnice s novim prostorom, izvrsnost Gradske knjižnice Požega prepoznata je i na nacionalnoj razini i to dobivanjem priznanja „Knjižnica godine“ Hrvatskog knjižničarskog društva. U tijeku su radovi i na Gradskom muzeju Požega u sklopu projekta “Požeške bolte”.

Projekt „Požeške bolte“ jedan je od najznačajnijih projekata Grada Požege,

Ukupne vrijednosti 41.116.574,93 kn, pri čemu bespovratna sredstva iz fondova EU iznose 33.499.999,97 kn. Putem Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU odobreno je dodatnih 3.613.321,85 kuna za sufinanciranje vlastitog udjela. Projekt objedinjuje kulturno-povijesne, društvene, enološke, gastronomske, prirodne i ostale turističke potencijale te unaprjeđuje njihove kvalitete i brendira turističke potencijale.

Projekt Aglomeracija Požega, završen krajem prošle godine, zasigurno se svrstava među značajnije investicije. Jedan je to od najvećih infrastrukturnih projekata u povijesti grada Požege koji su mnogi stanovnici, posebice požeških prigradskih naselja, čekali gotovo 40 godina. Njegova ukupna vrijednost iznosi 217,5 milijuna kuna, od čega je 124,5 milijuna kuna sufinancirala Europska unija.

Grad Požega je u 2021. godini kroz različite programe poticaja poduzetnicima i obrtnicima dodijelio 724.074,67 kuna, dok je u 2022. godini za tu namjenu planirano 1.050.000 kuna.

Planirane, potpore dodjeljuju se kroz subvencije za smještajne kapacitete na području grada Požege, subvencije poljoprivrednicima, potpore za poticanje zapošljavanja i razvoja poduzetništva, za otvaranje Kušaonica na području grada Požege i brojne druge.

Čestitajući Dan grada svim građankama i građanima Požege, prigodnim govorom obratio se gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Na samom početku svog obraćanja, gradonačelnik je na poseban način poslao pozdrave podrške građanima grada prijatelja Uzhgoroda iz Ukrajine.

“Već prvi mjesec mog mandata, pogodile su nas dvije elementarne nepogode širih razmjera i velikih šteta. Štete su milijunske, oporavak i obnova trajat će godinama, no zahvaljujući hitnoj financijskoj pomoći i konkretnim potezima Vlade Republike Hrvatske, građanima je pružena potrebna pomoć. U toj nesreći, dogodila se i jedna dugoročno dobra stvar. Temeljem odluke Vlade RH, Hrvatske Vode pokrenule su postupak izgradnje sedam retencija i jedne akumulacije duž Požeške gore. Vlada je osigurala 100 milijuna kuna, projekt je trenutno u fazi projektiranja, a trajno će riješiti problem bujičnih voda u gradu.”

“Zbog niza problema i nedostatka financijskih sredstava u protekloj se godini vrlo malo ulagalo u uređenje komunalne infrastrukture, s ciljem ulaganja je Proračun za 2022. godinu paniran u iznosu od 194.565.000,00 kuna. Njime se planiraju velike investicije i projekti iz različitih područja djelokruga rada Grada, a to se prvenstveno odnosi na projekt Požeške bolte koji je u provedbi, izgradnju vrtića u Mihaljevcima, zatim novog vrtića „Pod gradom“, osnovne škole u Babinom viru. Također Ulaganje u sportske objekte i uređenje nogometnog stadiona Slavonija, povijesnog arhiva, izgradnju prometnica i drugih.”

“Radi se na realizaciji troškova Gradske uprave i u nešto manje od 10 mjeseci mandata, smanjen je broj zaposlenih. Pripremamo uvjete i objavit ćemo sve račune koje Grad plaća kako bi svi mogli vidjeti na što se troši proračunski novac. Izmijenili smo i pooštrili pravilnik o jednostavnoj nabavi roba i usluga. U najmanju moguću mjeru, smanjili smo mogućnost manipulacija. Pokušavamo doista raditi tako da služimo građanima, Odluke predlažemo i donosimo u interesu građana grada Požege. Mogu ovdje obećati u ime svih nas da ćemo tako raditi bez ikakvih izuzetaka, do odlaska s ovih časnih mjesta.” – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Prigodnim govorom obratila se i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića.

„Pozdravljam vas u gradu sjedištu Požeško-slavonske županije, gradu najstarije gimnazije u Slavoniji, gradu brojnih znanstvenika i književnika koje je podarila Hrvatskoj. Gradu mnogobrojnih ustanova i spomenika, zbog čega je i proglašena Slavonskom Athenom. Brojni znani i neznani ljudi su je izgrađivali, razvijali, snažili i očuvali. Svako vrijeme nosilo je svoje izazove, ali Požega je opstala. Opstali su njeni vrijedni obrtnici, gospodarstvenici i poljoprivrednici, znanstvenici, učitelji. Stoga radi svih tih znanih i neznanih ljudi, obveza nam je graditi mostove, razvijati gospodarstvo i kulturu, te sve segmente života u Požegi.” – rekla je županica Antonija Jozić.

Svečanoj sjednici također je prisustvovala i rođena Požežanka Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, kao izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

“Uvijek sam sretna kad dođem u svoj rodni kraj, zahvaljujem na pozivu na ovaj svečani događaj i čestitam svim stanovnicima Dan grada. Iz pozicije resora koje dolazim, mogu istaknuti kako je na području Požege ugovoreno 17 projekata energetske obnove u vrijednosti 55,15 milijuna kuna. Također je provedeno 33 projekata energetske obnove obiteljskih kuća vrijednosti oko 5 milijuna kuna.”

“Tu su i programi za mlade, kojima pomažemo u projektima sufinanciranja kupnje prve nekretnine. Na području županije subvencionira se 369 takvih kredita, od čega je njih 194 na području Požege. U Obiteljima koje koriste subvencije, rođeno je 53 djece, čime je osigurano dodatno subvencioniranje. Želja svih nas je da se razredi naših razreda napune i da mladi imaju posao za koji su adekvatno plaćeni. Baš zato je potrebno da se svi uključimo, svako sa svoje pozicije i sa svojim mogućnostima.” – rekla je državna tajnica Dunja Magaš.

Dodjela ovogodišnjih nagrada i priznanja laureatima započela je s dobitnicima Kolektivne nagrade Grada Požege, a to je Gradska knjižnica Požega. Plaketu je preuzela ravnateljica Aleksandra Šutalo.

Gradska knjižnica Požega prošle je godine, nakon 175 godina knjižnične djelatnosti, otvorila vrata nove Knjižnice s novim prostorom i uslugama za cijelu zajednicu. U toj povijesnoj godini njezina postojanja pripala joj je i titula „Knjižnica godine”, prestižno priznanje struke.

Povelju humanosti Grada Požege ove godine dobila je Udruga veterana 63. „A“ Samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega. Povelju je preuzeo Dragan Valenta, umirovljeni satnik Hrvatske vojske, predsjednik Udruge.

Udruga koja broji gotovo tri stotine članica i članova uključila se u obnovu kuće sedmeročlane obitelji hrvatskog branitelja čiji je dom potpunosti stradao u potresu na području Banovine. Kuća koju su izgradili vlastitim resursima i donacijama stavljena je pod krov sa svom potrebnom infrastrukturom, a preostali su radovi unutarnjeg uređenja i opremanja. Branitelji volonteri u ovu humanu akciju uključeni su više od godinu dana, te su svoje slobodno vrijeme tijekom ljetnih mjeseci protekle godine gradili kuću vlastitim rukama.

Nagradu za životno djelo dobio je msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup, koji se ujedno obratio u ime svih nagrađenih.

Od samoga utemeljenja Biskupije na čelu s njezinim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, u svakom je smislu obogaćen duhovni, karitativni, odgojno-obrazovni i kulturni život Požege, s čovjekom u središtu njihove pozornosti. Uspostava Požeške biskupije i ređenje njezinog prvog oca biskupa, msgr. Antuna Škvorčević, zasigurno je jedan od najznačajnijih trenutaka u novijoj povijesti Požege. Više o nagradi za životno djelo i obrazloženju istog, pisali smo kad je objavljen prijedlog.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege bila je popraćena s nekoliko izvedbi učenika Glazbene škole Požega.

Bruno Vlahek i Varijacije na hrvatsku narodnu pjesmu, izvođači su bili Ema Kovačević i Hana Knežević, a nastavnica Matea Šeremet. Također kompozicija Georgea Gerschwina: I got rhythm, koju su izveli na trubama Borna Franić, Lovro Tkalčec i Danijela Grejza, nastavnik je Matija Šeremet.