Društvo

Povelja humanosti za Udrugu veterana 63. „A“ SGB ZNG RH

25-01-2022 • 17:43
Rva
Povelja humanosti Grada Požege bit će dodijeljena za nesebičnu pomoć braniteljima i stradalima na Banovini

Povelja humanosti Grada Požege za nesebičnu pomoć braniteljima i stradalima na Banovini ove godine trebala bi biti dodijeljena Udruzi veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega. Takav prijedlog naći će pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Požege, a ako bude potvrđen u što ne treba sumnjati, povelja će biti dodijeljena povodom Dana grada 12. ožujka.

Evo i obrazloženja:

UDRUGA RATNIH VETERANA 63 “A“ SAMOSTALNE GARDIJSKE BOJNE ZNG RH POŽEGA (u nastavku teksta: Udruga) koja ima više od 250 članova i više od 50 članica Kluba žena iz Domovinskog rata Požega, uključila se u obnovu kuće obitelji branitelja čija je kuća u potpunosti stradala u potresu na području Banovine. Organizirali su se sa svrhom izgradnje nove obiteljske kuće hrvatskom branitelju na Banovini (Novo Selo Glinsko) koja se polako privodi kraju. Radi se o sedmeročlanoj obitelji. Kuća koju su izgradili vlastitim resursima i donacijama, stavljena je pod krov, s potrebnom infrastrukturom, a preostali su radovi unutarnjeg žbukanja, te opremanje interijera.

Branitelji volonteri, u ovoj humanoj akciji, uključeni su više od godinu dana, te su u svoje slobodno vrijeme tijekom ljetnih mjeseci prošle godine gradili kuću vlastitim rukama, kroz samoorganizaciju.

O svojim aktivnostima na izgradnji branitelji su redovno izvještavali javnost, putem svojih Facebook profila, tako da je o ovoj akciji upoznata cjelokupna lokalna zajednica, a to je ujedno i promocija naših građana i cjelokupne Požeštine. Dodatna vrijednost je i prezentacija rada Udruge, ali i svega onoga što branitelji čine –  požrtvovna briga jedni o drugima, ali i pomoć svim ljudima u potrebi. Svoju hrabrost su dokazali u stvaranju Domovine, a na nama je da očuvamo njihovu ulogu u društvu i dostojanstvo koje zaslužuju.

Udruga je osnovana 28. prosinca 2013. godine kako bi svojim djelovanjem ostvarivala kontinuiranu brigu za očuvanje digniteta Domovinskog rata, imena i djela same postrojbe, u cilju obilježavanja obljetnica, događaja iz Domovinskog rata, te skrbi za dragovoljce, branitelje i stradalnike postrojbe, a posebno članove obitelji smrtno stradalih i ranjenih branitelja.

U lipnju 2021. godine predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je prisustvovao svečanom obilježavanju 30. obljetnice 63 “A“ samostalne gardijske bojne zbora garde RH Požega kojom prilikom je uručio odlikovanja za trinaest njenih pripadnika.