Društvo

Proširenjem dječjeg vrtića riješeni su brojni problemi stanovnika općine Velika

24-03-2022 • 12:57
Slavenko Čuljak
Nedostatak smještajnih kapaciteta u vrtićima na području Požeštine višegodišnja je boljka roditelja.

Nedostatak smještajnih kapaciteta vrtića na području Požeštine višegodišnja je boljka roditelja. Korisnici s područja općine Velika tih problema imat će manje nakon današnjeg svečanog otvorenja područnog objekta Dječjeg vrtića Velika.

Ravnateljica vrtića Antonija Furundžija iznijela je podatke da je vrtić osnovan 1980. godine, dok su u novoizgrađenu zgradu uselili 2014. godine. U redovnom programu do sada su imali 65 djece, a rekonstrukcijom i današnjim stavljanjem u funkciju prostora starog vrtića ta je brojka povećana na 81 dijete u četiri odgojno-obrazovne skupine. O njima će brigu voditi 17 djelatnika vrtića od čega je 10 odgojiteljica.

Načelnik Općine Velika Robert Hofman zahvalio je Središnjem državnom uredu za demografiju i mladu što su sufinancirali proširenje sa 400 tisuća od oko 700 tisuća kuna troška. Isti ured subvencionira predškolsku djelatnost sa 220 tisuća kuna, dok Općina pruža još niz mjera za mlade obitelji.

Zamjenik županice Ferdinand Troha dodaje da je ovim proširenjem u Velikoj taj problem gotovo u cijelosti riješen. „To je želja svih nas u Županiji, Gradovima i Općinama i ovaj primjer Općine Velika možemo uzeti kao model i način da isto tako rješavamo u drugim sredinama gdje je takva potreba.“, izjavio je Troha.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr. istaknula je zadovoljstvo što su sudjelovali u proširenje ovog vrtića. „Ovim proširenjem nije samo obuhvaćena Velika već i drugih pet vrtića iz Požeško-slavonske županije koji su se javili na natječaj i ispunili uvjete. Nama je kao Uredu bitno da ulažemo u naše najmlađe jer se pokazalo da djeca koja su polaznici predškolskih ustanova postižu bolje rezultate u životu, a vama roditeljima omogućuje da se posvetite svojim poslovnim i obiteljskim obvezama“, izjavila je Josić i s najmlađim polaznicima svečano otvorila njihov vrtić.