Gospodarstvo

Projekt “Zlatna Slavonija Eno & Gastro” i radionica event ponude u Vinariji Galić

29-09-2022 • 07:44
Rva
U sklopu projekta ''Zlatna Slavonija Eno & Gastro'' namijenjenog ugostiteljskim objektima i prvenstveno restoranima te osoblju istih, održana je radionica event ponude u restoranu Vinarije Galić.

U sklopu projekta ”Zlatna Slavonija Eno & Gastro” namijenjenog ugostiteljskim objektima i prvenstveno restoranima te osoblju istih, kojega provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, održana je radionica event ponude u restoranu Vinarije Galić. Projekt je pokrenut početkom godine, a dvije radionice održane su prije nekoliko tjedana u Požegi. Na radionici su sudjelovali kuhari Svečane sale Gloria, Vinote d.o.o. – Restoran Shhhuma, Restorana Schon blick, Krčme Stari fenjeri, Krčme Zlatni lug, Funky fooda i Vile Stanišić, koji su asistirali u pripremi objeda od 6 sljedova zajedno s kuharom chefom Brankom Ognjenovićem.

Kreiran je meni od 6 sljedova na bazi lokalnih namirnica, jela koja se rade s vinom, namirnice tipične za jesensko-zimski meni, korištenje domaće svinjske masti s raznim dodacima, te izrada fermentiranog kruha s vlastito uzgojenim kvascima uz sljubljivanje svih jela s vinima.

1. slijed: 4 degustacijska zalogajčića – namaz od masti  i karameliziranog luka, mast crne svinje sa domaćim čvarcima i klicama od cikle, pašteta od pileće jetre  aromatizirana svježim vlascem, šumski varganj na karameliziranom luku sljubljeno sa pjenušcem brut.

2. slijed: legirana juha na bazi graševine i češnjaka s krutonima i slavonskim bučinim uljem  uz vino G točka.

3. slijed: među jelo sotirana i grilana buća zapečena s kozjim sirom uz sauvignon blanc.

4. slijed: file smuđa u posteljici vinskog  tijesta na pjenici sauvignona uz bijeli cuvee.

5. slijed glavno jelo: glazirana teletina u nježnom umaku uz kremu od batata i pire od graška i mente uz vino chardonnay (macerirani).

6 slijed desert: rekonstrukcija štrudle od jabuke uz izbornu berbu graševine.

Uz chefa Ognjenovića praktični dio za restoransko osoblje održao je priznati sommelier Darko Lugarić, koji je kao i g. Ognjenović od samog početka uključen u projekt Zlatna Slavonija eno&gastro, a u serviranju vina pomagali su mu konobari iz restorana koji su uključeni u projekt.

Služena su najbolja vina vinske kuće Galić iz Kutjeva, a osnovni cilj bio je što bolje sljubiti vino uz zadano jelo, kako bi gostu ponudili vrhunski užitak.

Kako su čak tri jela pripremana uz vino kao sastojak tražilo se upravo najbolje koje će odgovarati posluženo uz jelo, što je sommelier Darko Lugarić izvrsno odabrao i prikazao konobarima koja važnost ponude odgovarajućih vina i napitaka uz jela.

Radionice će biti nastavljene i u drugim ugostiteljskim objektima i restoranima koji su uključeni u realizaciju ovog projekta.