Gospodarstvo

Održane radionice za ugostitelje u sklopu projekta ”Zlatna Slavonija eno & gastro”

15-09-2022 • 13:03
Rva
U sklopu projekta ovoga tjedna su održane dvije radionice – Radionica jakih alkoholnih pića i gina te radionica kava.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije prijavila je projekt ”Zlatna Slavonija eno & gastro” za financiranje kroz Fond za turistički manje razvijena područja i kontinent, te ostvarila sredstva za provođenje istoga u iznosu 662.404,80 kuna. U sklopu projekta ovoga tjedna su održane dvije radionice – Radionica jakih alkoholnih pića i gina pod vodstvom Darka Lugarića i Radionica kava: demonstracija protokola i anatomije espresa s pokaznom vježbom za polaznike pod vodstvom Domagoja Trusića.

Više o projektu rekla je direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović.

„Cilj projekta je približiti ponudu gastronomije na području Zlatne Slavonije, dakle brendirane destinacije Požeško-slavonske županije koji smo 2021. godine pustili van da tako kažem. Na temelju nekoliko dokumenata koji su pokazali da ponuda vina, odnosno enološka ponuda, daleko odstupa i iznimno je konkurentna na području Hrvatske u odnosu na ponudu gastronomije na ovom području. To ne znači da je gastronomija loša, nego znači da je vino iznimno dobro, dakle ponuda vina, kušaonice…”

“Osnovni cilj čitavoga projekta je podići razinu gastronomije – usluge, prezentacije i svega vezanog za gastronomiju te približiti vinu.”

“Podići kvalitetu ugostiteljskih objekata kao takvih, njihovih djelatnika, kompetencija, svega onoga što uključuje čitav eno-gastro doživljaj destinacije. Dokument koji je izrađen 2020. godine je sve proizvode s područja Zlatne Slavonije kategorizirao, stavio ih u neke okvire gdje su oni na tržištu – to je pokazalo jedan nesrazmjer između proizvoda vina i proizvoda hrane. Poanta je da vino i hranu prezentiramo zajedno, eno-gastronomija je jedno komplementaran proizvod, a sama poanta projekta je predstaviti eno-gastronomsku scenu Zlatne Slavonije na jedan potrošaču primamljiv način.“ – rekla je direktorica Jakobović.

Projekt uključuje niz radionica i edukacija tijekom 2022. godine.

„Za potrebe projekta surađujemo s Chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem između ostalih s kojima još surađujemo. Ova suradnja je na bazi gotovo cijele godine i vrlo je dobro prihvaćena od strane ugostiteljskih objekata, restorana s kojima radimo. Nadalje projekt uključuje klasično poslovno savjetovanje ugostiteljskih objekata, vlasnika i njihovog osoblja. Uključuje i radionice koje se tiču samog kuhanja i pripremanja namirnica, kao i razlike između korištenja lokalnih namirnica i nekakvih konzumnih namirnica.“

„Sljubljivanje gastronomije s pićima, vinom, jakim alkoholnim pićima, trendove u tom svemu – tema je na pretek…“

„Ono što nam u ovoj godini slijedi su tri radionice vezane uz event ponude restorana i objekata, individualno poslovno savjetovanje u devet objekata restorana na području Požeško-slavonske županije, te završna prezentacija projekta u Zagrebu. Prezentacija će uključivati i kuhanje, te će biti jedan pečat projekta na kraju. Ove dvije radionice – Jaka alkoholna pića i ginovi te radionica vezana uz kava s baristom su dio projekta „Zlatna Slavonija eno & gastro“, kao i ovih ostalih devet individualnih razgovora i tri za evente koje će uslijediti u idućih mjesec dana. Cijeli taj skup radionica i edukacija je dio jednog eno-gastro projekta.“ – rekla je Maja Jakobović.

Na radionici su bili četiri proizvođača jakih alkoholnih pića iz Požeško-slavonske županije – Zvečevo, Destilerija Šimić, Ribičić i Vido, te Castrum gin.

„Očekujemo dizanje standarda na jedan viši nivo, u ovoj godini smo predvidjeli kroz radionice i edukacije, dizanje standarda i kako pripreme hrane tako i usluge. Jedini opipljivi dio projekta je nabavka opreme za ugostitelje u smislu novih jelovnika, dakle to je nešto što ćemo alimentirati kod njih da bi svi bili ujednačeni u svojim objektima. Očekujemo i nastavak projekta u 2023. godini jer smo ga prijavili kao fazni projekt.“ – dodala je Maja Jakobović.

Hrvatski sommelier Darko Lugarić vodio je radionicu jakih alkoholnih pića i gina.

„Lijepo se osjećam ovdje u Zlatnoj Slavoniji i nadam se da će ova radionica potaknuti mlade ugostitelje da svoje proizvode prezentiraju još bolje i profesionalnije uz pravi odabir čaša i u pravom trenutku. Hrvatska je sve više i više značajnija zemlja na Europskoj karti i Svjetskoj karti turizma. Ljudi sve više putuju i traže nekakve autentične stvari, u budućnosti vidim da će pojedine autentične stvari svake regije itekako biti interesantne krajnjim potrošačima. Vezano uz kulturu, sport, eno-gastronomiju, destilate, likere – sve su to neke stvari koje primamljuju potrošače.“

„Radionica je bila namijenjena proizvođačima i ugostiteljskim djelatnicima kako bi približili svoje proizvode i znali ih prezentirati krajnjem potrošaču, te kako bi ti isti potrošači znali te proizvode tražiti i van same destinacije. Svakako mislim da se oni nekada i srame svojih proizvoda, da su svima dostupni i da ih ne treba naglašavati, ali ono što je kvalitetno i lokalno svakako treba naglašavati. Što je lokalno u tome je budućnost same prezentacije i samih proizvoda, a tako i kvalitete.“

Koliko je važno za neku destinaciju kao što je naša županija da ima tu neku širinu proizvoda?

„Tolika široka raznolikost kao što ima Slavonija, od proizvoda što se tiče hrane, što se tiče jakih alkoholnih pića i vina, mislim da treba sve lijepo upakirati u jedan klasičan proizvod takvog ga prezentirati. Naravno uz edukacije i prezentacije tih istih proizvođača i njihovih proizvoda. Ono što ne znaju uvijek mogu naučiti, zato postoje radionice. Neka brinu o kvaliteti same sirovine jer od toga kreće krajnji proizvod, uz nekakve postupke same proizvodnje koje propisuje struka, ne možete pogriješiti. Bit ćete na pravom putu, a kroz vrijeme će te još učiti i postati bolji.“ – poručio je Darko Lugarić.

Jedan od polaznika radionica bio je Leo Pandžić, dobro poznato ime u Požeštini i vlasnik Restorana Zlatni Lug. Koliko ovakve edukacije pomažu vama u radu?

„Podržavam uvijek ovakve edukacije, jer nije nam dovoljno ovo što mi imamo, trendovi se mijenjaju. Sve se danas vrlo brzo mijenja i ako ne pratiš nešto novo, jednostavno vrijeme te pregazi. Podržavam maksimalno i svoje dečke forsiram da idemo na svaku edukaciju koje jesu, zahvaljujem se Turističkoj zajednici Požeško-slavonske županije koja nam je omogućila ovu i one prijašnje edukacije. Uvijek ćemo se javiti i poslušati što nam netko ima za prezentirati.“

Nekoliko edukacija će biti provedeno i u prostoru restorana Zlatni Lug u Emovcima, koliko je to važno i za sam ugostiteljski objekt?

„Dosta je značajno jer i mi možemo nešto od sadašnjih jelovnika možda promijeniti, prezentirati ljudima na neki drugi način. Nešto novo i drugačije servirano je već ljudima u očima totalno drugačije i bolje. Mi sami da naučimo, moji ljudi u kuhinji i konobari, da naučimo na koji način to bolje i lakše prezentirati. Znamo svi da u današnje vrijeme moraš biti čarobnjak gotovo u našem poslu jer je dosta problem, kod mene nije tako, ali osoblje ako nisi educirao ono odlazi dalje. Ovo je jako korisno i može svima biti samo bolje, treba slijediti trendove i s ovim što nam je omogućeno idemo prema nekim svjetskim trendovima, dakle kako se radi u svijetu, da se tako radi i kod nas.“ – rekao je Leo Pandžić.

Cijelu emisiju poslušajte na našem Mixcloud-u.