Gospodarstvo

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Požega

07-04-2022 • 14:35
Tena Protić
Završeni su radovi prve faze projekta, to je izgradnja i rekonstrukcija vodovodnih i kanalizacijskih mreža.

Održana je konferencija projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Požega. Završeni su radovi prve faze projekta, to je izgradnja i rekonstrukcija vodovodnih i kanalizacijskih mreža, te su započeli radovi na rekonstrukciji i dogradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Požega.

Cilj projekta je poboljšanje životnog standarda i zaštite okoline stvaranjem sustava za poboljšanu vodoopskrbu, odvodnju i unapređenje pročišćavanja otpadnih voda.

Aglomeracija u Požegi provodi se od 2017. godine, u tom razdoblju izgrađen je magistralni vodovod Velika – Požega u duljini 14.792 m i 23 DMA okna za nadzor gubitaka. Također je izgrađeno novih kanalizacijskih mreža u naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac u duljini 19.983 m.

Izvedena je priprema za 483 kućna priključka, a rekonstruirano je kanalizacijske mreže 11.006 m u gradu Požegi. Uz to je nabavljena oprema za održavanje sustava odvodnje.

Projektni partneri na projektu s lokalne razine su Grad Požega, Općina Velika i Općina Brestovac. Korisnik i investitor projekta je Tekija d.o.o. Voditelj projekta za Tekiju je tvrtka FIDON d.o.o. iz Zagreba, a voditelj projekta je Andrino Petković,dipl.ing.građ.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 217.477.781,13 HRK s PDV-om, a od toga je EU sredstava 124.444.841,93 HRK bez PDV-a.

Izvođači radova je tvrtka Koming d.o.o. iz Koprivnice, Promet građenje d.o.o iz Požege i Niskogradnja Marijanović d.o.o. iz Kaptola. Nadzor na provođenju radova izvodi tvrtka Invest inženjering d.o.o. iz Zagreba, glavni nadzorni inženjer i FIDIC inženjer je Dejan Dragić, dipl.ing.građ.

Više o radovima u sklopu aglomeracije Požega rekao je direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić, dipl. ing.

„Izuzetno je lijepo danas imati mogućnost predstaviti jedan veliki projekt koji je došao do samog kraja u svojoj prvoj sastavnici – mreži vodovoda i kanalizacije. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom projektu od njegovih početaka. Prethodnoj Upravi na čelu s bivšim direktorom Kolićem i stručnim službama koji su odradili sigurno veliki posao. Zahvala izrađivačima studija i projektantima, pomoći od strane Grada Požege i Požeško-slavonske županije.“

„Naravno neizostavna pomoć Hrvatskih voda, jedan kvalitetan pristup i svi problemi se rješavaju. Tu bi svakako istakao zamjenika Vukmirića  koji je svojim osebujnim pristupom ohrabrio sve sudionike u ovom projektu da se ide pri kraju i da ga se dovede do ove točke. Također zahvala generalnom direktoru Zoranu Đurokoviću na svoj pomoći. Žao mi je što nije prisutna gospođa Fani Bojanić koja je uvijek nesebično našla vremena da se pomogne.“

„Zahvaljujem i medijima koji su uvijek znali ukazati kad nešto nije dobro, kad se nešto predugo čekalo. Svjesni smo da nije sve uvijek savršeno ali uspjeli smo doći do kraja. Također zahvala građanima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i tvrtkama s područja gdje se nešto radilo. Trebalo je izdržati to vrijeme dok su trajali radovi, ali mislim da je ovaj benefit ovdje na kraju vidljiv.“ – rekao je direktor Anto Bekić, dipl.ing.

Da je projekt aglomeracije zaista od velikog značaja za Grad Požegu potvrdio je i gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

„Iz svega je vidljivo i što to predstavlja za Požegu i građane. Naime ovo je najveći projekt u komunalnoj infrastrukturi u posljednjih nekoliko stoljeća. Njegov je značaj najviše u tome jer je temelj za stvaranje uvjeta zdravog života u jednoj zajednici. Bez ovoga, sve drugo može biti samo neka zakrpa, ovo je skupi temelj, zato ga nije lako ni napraviti. Ovim je Požega dobila priliku za jedan brži razvoj prema suvremenim standardima življenja u ovakvim sredinama.“

„Meni preostaje u ime svih stanovnika požeštine zahvaliti se onima koji su zapravo doprinijeli, svako na svoj način, tome da ovaj projekt započne, da se na kraju i završi. Zaboravi se nekad da svi koji imaju priliku sudjelovati u ovakvim projektima, ozbiljno i odgovorno odrade svoj posao.”

“Zahvaljujem Hrvatskim vodama jer su bili alfa i omega ovog projekta. Također i županici Jozić jer su županijske službe uvijek brzo odradile dio oko izdavanja građevinskih dozvola kad je trebalo. Naravno nezaobilazna je tu tvrtka Tekija, koja je od samog početka pa nadalje bila doista nekakav oslonac na terenu.  Zahvaljujem i svom prethodniku koji je 2017. godine potpisao ovaj ugovor i zajedno sa svojim timom u samim početcima dao ogroman doprinos ovom projektu.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Čestitkama se pridružila i županica Antonija Jozić koja je rekla kako se nadaju skorom početku radovi i na aglomeraciji Kutjevo – Velika.

„Ovo je jedna od aglomeracija koje se provode na području Požeško-slavonske županije. Provodimo projekte na području aglomeracije Pleternica i aglomeracije gradova Pakraca i Lipika. Nadamo se skorom početku radova na aglomeraciji Kutjevo – Velika. Ovu priliku koristim da bih se zahvalila Hrvatskim vodama na svoj podršci i potpori koju dobivamo dugi niz godina. Prošlo je pet godina od potpisivanja ugovora u Osijeku, ali ovo su strateški projekt i projekti temeljne infrastrukture naše županije. Takvi projekti se ne realiziraju u jednoj godini niti jednom mandatu.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Ispred Hrvatskih voda nekoliko riječi rekao je generalni direktor Zoran Đuroković.

„Iskorištena je jedna velika šansa od Republike Hrvatske gdje smo imali mogućnost korištenja europskih sredstava koja su ovdje na razini oko 70%. 25% su sredstva Vlade putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, a ovih 5% su građani požeštine. Nije to išlo ni tako lako, posebno me raduje osim spremnosti suradnje županije i gradova, tako i suradnja Tekije. Posebne čestitke u ovim teškim vremenima da smo u vremenu covida i svega, ostali u planiranom budžetu.“

„Došli smo do toga da gospodin gradonačelnik može pozvati građane da iskoriste ove mogućnosti. Da se priključuju na javne sustave odvodnje, vjerujem da će to i učiniti. Zašto? Pa volimo čisti okoliš, volite čistu rijeku Orljavu kao i svi mi. Zapravo ovim uređajem ćemo u Požegi i Pleternici, zbrinuti potpadne vode ovog područja. Rijeka Orljava nam u budućnosti treba biti čišća nego što je ikad bila.“ – rekao je generalni direktor Zoran Đuroković.

Nakon konferencije uslijedio je obilazak gradilišta na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Vidovcima.