Gospodarstvo

Nakon pola stoljeća: Od danas voda od Velike prema Požegi ide novim cjevovodom

16-11-2021 • 17:23
Rva
Svi radovi trebali bi biti gotovi do Božića

Radove na projektu Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Požega obišli su danas direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bekić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

Na gradilište uz Veličanku u Osječkoj ulici u Požegi Anto Bekić je istaknuo da je postojeći magistralni vodovod Velika – Požega izgrađen sedamdesetih godina 20. stoljeća, a u funkciji je gotovo 50 godina. Povezuje vodospremu u Velikoj i Grad Požegu (do Osječke ulice) u dužini od gotovo 15 kilometara, a izgrađen je od azbestcementnih cijevi nazivnog promjera 250 mm.

Anto Bekić

Zbog njegove starosti i povremenih mjestimičnih propuštanja vode, nedovoljnog hidrauličnog kapaciteta te očekivanih budućih većih kvarova cjevovoda, pristupilo se izgradnji novog magistralnog vodovoda Velika – Požega nazivnog promjera 300 mm od duktila, koji od danas preuzima ulogu transporta vode od vodospreme u Velikoj do Požege. Osim radova na magistralnom vodovodu također su izgrađena 23 vodovodna okna DMA zone tj. mjerno regulacijska okna radi smanjenja gubitaka vode na postojećoj vodoopskrbnoj mreži. Okna služe za regulaciju tlakova u sustavu, mjerenje potrošnje vode po zonama itd.

Vrijednost radova je ugovorena u iznosu od 25.688.342,96 kuna bez PDV-a od čega su sredstava EU kohezijskog fonda 72,45%, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja 11,02%, Hrvatskih voda 11,02%, Grad Požege 4,54 %, Općine Brestovac 0,13 % i Općine Velika 0,84 %. Izvođač radova na ovoj grupi je tvrtka KOMING d.o.o. iz Koprivnice, dok nadzor nad izvođenjem radova provodi tvrtka Investinženjering d.o.o., Zagreb.

Osim radova na izgradnji magistralnog vodovoda Velika – Požega, projekt Aglomeracije Požega još se sastoji se i od izgradnje novih kanalizacijskih mreža naselja Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac u dužini od gotovo 20 kilometara kanalizacijskih kolektora, 8 crpnih stanica i 485 kućnih priključaka. Radovi su u završnoj fazi, a rok za završetak radova je prosinac 2021. do kada se moraju obaviti tehnički pregledi i ishoditi uporabne dozvole. Vrijednost ugovorenih radova za ovu grupu je 25.417.073 kuna bez PDV-a.

Posljednja grupa radova je izgradnja kanalizacijskih mreža grada Požege – koja obuhvaća rekonstrukciju 11 kilometara kanalizacijskih kolektora te 1.059 kućnih priključaka. Radovi su u završnoj fazi, a rok za završetak radova je također prosinac 2021. godine, do kada se moraju obaviti svi tehnički pregledi i ishoditi uporabne dozvole, a do sada je ishođeno 6 od predviđenih 9 uporabnih dozvola. Vrijednost ugovorenih radova za ovu grupu je 40.238.490,24 kn bez PDV-a.

Pored radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacijskih mreža na području aglomeracije Požega sastavni dio projekta je i Izgradnja i projektiranje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s III stupnjem pročišćavanja s poljima za ozemljavanje mulja. Trenutno se radi na ishođenju građevinske dozvole, a početak radova očekuje se na samom početku 2022. godine. Vrijednost ugovorenih radova je 66.719.565,00 kn bez PDV-a.

Davor Vukmirić

Davor Vukmirić je napomenuo kako su lokalni izvođači Niskogradnja Marijanović d.o.o. i Požega Promet d.o.o. nadišli sve probleme koje je projekt nosio, na čelu sa renomiranom tvrtkom Koming d.o.o. kao nositeljem projekta. Zahvalio je sadašnjem direktoru Tekije Anti Bekiću, kao i njegovom prethodniku Anti Koliću te Milanu Besliću, koji su činili tim koji je projekt doveo do ove razine. Zahvalio je i gradonačelniku Požege dr.sc. Željku Glaviću, kao i njegovom prethodniku, jer su Hrvatske vode u Požegi uvijek imali partnere za sve projekte koje su realizirali. Posebno ga raduje da će se radovi dovršiti u vrijeme Došašća prije Božića, te da će svi problemi za građane poput prometnih biti iza nas.

Željko Glavić

Gradonačelnik Glavić smatra da je ovo povijesni trenutak za Požegu, jer je riječ o završetku jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u njegovoj povijesti. Radi se o postizanju vrlo visokog nivoa javne higijene zahvaljujući radovima koji su odrađeni tijekom projekta. I on je zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji, od izvođača, Tekije na čelu s Antom Bekićem i prije toga Antom Kolićem, a posebnu zahvalnost izrazio je generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću i njegovom zamjeniku Davoru Vukmiriću koji je bio osovina projekta i bez kojeg se ovo ne bi tako dobro realiziralo. Na kraju je zahvalio je i Vladi Andreja Plenkovića, jer je povlačenjem sredstava iz EU fondova dovela do situacije da se može realizirati ovako važne projekte za budući razvoj grada Požege.

Valentin Raguž

U završnoj fazi su i radovi u Trenkovu na području općine Velika. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Velika Valentin Raguž istaknuo je da je riječ o projektu od velikog značaja za naselja Trenkovo i Trnovac, jer su dobila odvodnju koju do sada nisu imali, te će ovaj dio općine od sada biti ugodniji za život dostojan 21. stoljeća. U tijeku je postavljanje asfaltnog sloja u Ulici baruna Trenka u Trenkovu, gdje je pročelnik Raguž zahvalio svima zaslužnima, od izvođača, Tekije i Hrvatskih voda, do mještana na strpljenju tijekom provedbe projekta.