Scena

Posljednji poziv za večerašnji koncert Dobre vibracije – Urban fest Požega

01-07-2022 • 08:12
Tena Protić
Dobro poznat duo - Zvjezdan Marjanović Zveki i Damjan Pirović su ispred organizatora Big Banda Požega rekli što nas to točno očekuje večeras.

Ove godine urbana scena Požege ponovno će oživjeti i to na prostoru nekadašnjeg Atletskog stadiona. „Dobre vibracije – Urban fest #1″ okupit će popularna imena urbane scene, članove Big Banda Požega i izvođače s područja Požeštine koji su svoje ime upisali u povijest glazbe. Cijeli program predstavljen je na konferenciji za medije prije nekoliko dana, a gosti u emisiji Jutro s Matkom, dobro poznat duo – Zvjezdan Marjanović Zveki i Damjan Pirović su ispred organizatora Big Banda Požega rekli što nas to točno očekuje večeras.

Atletski stadion u Požegi bit će mjesto povratka urbane povijesti Požege.

„Organizator je Big Band Požega, a suorganizator je Turistička zajednica Grada Požege. Zaista u ovih par dana što smo imali raznih koordinacija, mislim da je Mirna Šimunović Svoboda pun pogodak za novu direktoricu Turističke zajednice.“ – rekao je Damjan.

Koncert će započeti nastupom Youth Big Banda – orkestra koji je nastao kroz projekt Big Banda Požega, a koji je financiran iz Socijalnog europskog fonda.

Četrdesetak polaznika će pokazati što su naučili u ovoj godini, to je na neki način pomladak i budućnost Big Banda – također ih nazivaju Big Band Požega Juniori.

Big Bandu Požega je prošle godine odobren projekt „Big Band Požega – Novim znanjima do uspješnosti“ vrijedan 469.744,11 kuna.

„Radionice koje se provode u sklopu projekta, provode se već nekakvih 20 sati, a ukupno ih je 7. Mentori radionica su naše kolega iz Big Banda koji su zapravo i glazbeni pedagozi, ide to u jako dobrom smjeru i u dvadeset sati se napravilo puno posla. To će se moći i čuti na koncertu.“ – rekao je Damjan.

„Sviraju kao veliki iako su mali, bubnjar svira super, bit će troje basista, pet klavijaturista, jedan korpus puhaći. Sviraju ozbiljno, ima tu učenika i iz Glazbene škole, ima polaznika koji su baš polaznici. Puno je tu sati, s nekima moraš raditi pojedinačno, s nekima radiš skupno – bitno je da ta djeca imaju kasnije neke kompetencije i znanja. Super su, odlična je prilika i odličan je projekt, ja prvi put sudjelujem u ovako nekom projektu. Nije samo da se piše na papiru, već će se i čuti sutra. Naša su Požeška djeca, treba ih doći podržati jer puno će im to značiti za samopouzdanje i za sve u životu.“ – dodao je Zveki.

Zveki je također prije nekoliko mjeseci u razgovoru s Matkom rekao da mu je dugogodišnja želja okupiti sve uspješne Požeške glazbenike, a ovaj put je to i uspio.

„Veliko mi je zadovoljstvo jer tu ima puno kvalitete. Ovaj kraj Požeški ima veliku povijest, u obrazovanju i u svemu – pojedinci čine taj kvalitet. Mi se danas dičimo znamenitim Požežanima, no mi ne znamo kako su se oni ponašali u to vrijeme dok su bili živi, ali se njima dičimo. Jedan dan ćemo se dičiti i ovim Požežanima koji su tihi, koji nisu pravili neke skandale oko sebe.“

Uz Big Band Požega svirat će njihovi gosti – Ivana Kindl, Vesna Pisarović, Jurica Leikauff, Valerija Nikolovska, Mila Baukovoć, Bruna Oberan Bošković i drugi…“

„Moram reći za Juricu Leikauffa da je počeo svirati s 5 godina klavir, nastupio prvi put u Turbo Limaču s Vesnom, pa se školovao u Varaždinu i Zagrebu, završio jazz klavir školu u Klagenfurtu, svirao sa svim našim eminentnim izvođačima i bendovima, deset godina je svirao s Dinom Dvornikom, a 18 s Prljavim Kazalištem. Valerija Nikolovska je Kutjevčanka, no mi smo je prisvojili. Ona je pjevačica iz kultnog benda 90-ih „Mayales“, puštate ih ovdje na Radiju. Snimila je 2015. godine s Jazz orkestrom Hrvatske radio televizije album „Well payed girl“, a naslove s tog albume ćemo i svirati sutra. Mogao bi tako o svakome ali dopustite da nešto kažem i sutra za sve koji dođu.“ – rekao je Zveki.

Nakon koncertnog dijela, maknut će se stolice sa stadiona i iz sjedećeg/slušalačkog koncerta prelazimo u plesni, najavio je tako Zveki, a prvo će nas zagrijavati disco-funk band Electric Corn.

„Electric Corn je svoj prvi nastup imao 2017. godine dok smo još bili Požeška organizacija rizičnog naziva. Prvi nastup nam je bio na Festivalu uličnih svirača i tu se tako rodila neka ideja – mogli bi imati još jedan takav bend. Koji je s vremenom rastao i rastao, pjevao sam u dosta bendova, no ovo je jedan od najdražih, zaista divni ljudi, prijateljstvo je isto tu bitna stavka. Voljeli bi s vremenom da radimo više s tim bendom, ne radimo puno jer nam druge obaveze ne dopuštaju, no možda se iduća godina drugačije posloži, pa budemo više svirali.“ – rekao je Damjan.

Prošlog tjedna iznenadili su nas još jednim izvođačima koji će doći u Požegu, radi se o stvarno legendarnoj splitskoj trojci – TBF, kako je do toga došlo?

„Kad bi rekli kako je do toga došlo ne bi nam vjerovali, mi to ni ne smijemo ispričati, no u jednom razgovoru koji je krenuo rano, a završio isto rano. Nešto nam je nedostajalo, bilo bi super da je Festival dva dana, ali siguran sam da će i biti u budućnosti. Došli smo do zaključka da nam nedostaje netko tko će dati svemu tome značaj, netko tko je kvalitetan i poznat.“ – rekao je Zveki.

„Onda smo pričali koga bi uzeli, nismo imali dovoljno sredstava, zahvaljujem se Gradu Požegi što su pomogli u tom smislu, ali to isto nije bilo dovoljno za nešto ozbiljnije. Nekim kanalima smo došli do direktora jedne velike Požeške firme, koji je odlučio da će financirati taj koncert.“

„Program je po mjeri svakog građanina, naš cilj je da se svatko tko dođe tamo ponosi i kaže – e ja sam stvarno iz Požege, gle’ ti što tu sve ima.“

„TBF nije bio prvi u planu, mi smo zapravo htjeli povezati 80-e i kontaktirali smo Rundeka, no čovjek je u Makedoniji, ali kaže da će sigurno doći iduće godine. Ako se festival bude održavao dva dana, on će sigurno biti jedan dan.“ – dodao je Damjan.

Između svih tih točaka će nas zabavljati DJ iz zlatnog vremena Požeške urbane glazbe, legendarni Željko Hiršman- DJ Hirsh. Također, na video zidu će biti projekcije koje će prikazati kako je nekada izgledao Atletski stadion. Isto tako, prikazat će se kako je izgledao legendarni klub SPOK u kojem su u to vrijeme nastupili svi eminentni izvođači iz Hrvatske i regije, a neki i po prvi puta.

Zveki i Damjan pozvali su sve da dođu na Atletski stadion i uživaju uz Dobre vibracije!

Također su najavili bogatu ponudu hrane i pića, naći će se tu naši poznati i kvalitetni proizvođači vina i gina. Program započinje od 20 sati, a ulaz je besplatan.

Energija ovih osoba ne može se prikazati riječima, a cijeli razgovor kojeg vrijedi poslušati možete pronaći na našem Mixcloud-u.