Društvo

Ove subote održava se 7. Festival kulenove seke!

23-03-2022 • 08:27
Tena Protić
7. Festival kulenove seke održat će se 26. ožujka u Vatrogasnom domu Velika.

Jedan od vjesnika proljeća u Požeštini posljednjih godina bio je Festival kulenove seke, manifestacija koja je u kratkom roku postala najveća i međunarodna. Prošle godine nije bilo mogućnosti da se održi. No zadnjim popuštanjem mjera, omogućeno je da se manifestacija održi bez velikih problema.

Ove godine su planovi veliki, najavio nam je ispred organizatora Udruge Požeški čuvari baštine i Tjednika Kronika požesko-slavonska Vladimir Protić.

“I dalje smo kao i dosadašnjih godina u Vatrogasnom domu u Velikoj, tako da nam treba bolja epidemiološka situacija kako bi se mogao okupiti veći broj ljudi. Osim posjetitelja iz Požeštine, nama dolaze i natjecatelji u velikom broju koji sa sobom donose uzorke kulenove seke. To je jedan od naših uspjeha, da smo uvijek prikupili u velikom broju te uzorke.”

“Moramo se pohvaliti što se tiče Hrvatske, imali smo uzorke iz cijelog kontinentalnog dijela, gdje god se rade običaji kolinja. Ocjenjivanje je uvijek bilo korektno, pobjednik je uvijek bio proglašen bez ikakvih primjedbi, a dodjeljujemo čak po 5~6 nagrada za prva mjesta. Imamo šampiona, 2~3 velika zlata, imamo zlatne, srebrne i brončane plakete.”

7. Festival kulenove seke održat će se 26. ožujka u Vatrogasnom domu Velika s početkom u 19 sati.

“Svi se mogu prijaviti, ako i rade desetak kulenovih seka, neka dođu i vide. Posebno je interesantno za sve kad narežemo uzorke i stavimo ih na sred dvorane označene brojevima. Svi nakon deugustacije mogu glasati za ono što je njima najbolje, ali zapravo to svim natjecateljima daje priliku da se usporede, da vide gdje se mogu možda poboljšati u svojoj proizvodnji.”

Pozivam sve da dođu 26. ožujka, a od 14 sati već prikupljamo uzorke u prostoru Vatrogasnog doma u Velikoj – dodao je Vladimir Protić

“Komisija tada već polako počinje raditi, sve uzorke ocjene do 19 sati. Manifestacija počinje u 19 sati gdje priredimo kulturno umjetničku zabavu, ponudimo svim posjetiteljima da i oni sudjeluju u ocjenjivanju. Na kraju slijedi službeno proglašenje i dodjela nagrada. Za sad smo još u pregovorima sa sponzorima, neke nagrade već imamo svih 6 godina do sada.”

Također smo pisali – Pripremite svoje uzorke za 7. Festival kulenove seke!