Društvo

Pripremite svoje uzorke za 7. Festival kulenove seke!

24-02-2022 • 07:24
Rva
Na Festival se mogu prijaviti svi proizvođači kulenove seke, bilo da se time bave komercijalno ili za vlastite potrebe.

Bliži nam se proljeće i s njime nada će se ove godine moći održati sve planirane manifestacije, pogotovo one gastronomske i enološke. Jedan od vjesnika proljeća u Požeštini posljednjih godina bio je Festival kulenove seke. Manifestacija koja je u kratkom roku postala najveća i međunarodna, prošle godine nije bilo mogućnosti da se održi. No ove godine su planovi veliki, najavio nam je ispred organizatora Udruge Požeški čuvari baštine i Tjednika Kronika požesko-slavonska Vladimir Protić.

Ima li ove godine kulenovih seka i kakva su očekivanja organizatora, a i datum održavanja 7. Festivala kulenove seke, rekao nam je Vladimir

“Što se tiče samih proizvođača, kulenove seke su u velikom broju proizvedene ove godine. Već sam obišao par kobasijada, nešto u Slavoniji, nešto u Vojvodini. Za 6. Festival kulenove seke, koji je bio međunarodni i najveći, imali smo 120 uzoraka po čemu je bio najveći od festivala koji se održavaju. Imali smo uzorke iz 5 država, iz Slovačke, Češke, Mađarske, Vojvodine i Bosne i Hercegovine. Nadamo se da ćemo i ove godine barem približno doći tom rezultatu, jer prošle godine nismo održali Festival zbog pandemije.”

“Nadam se da situacija sad ide na bolje, imamo manje slučajeva, mislim da to sve utječe da će se manifestacije moći odvijati normalno. Nama koji smo organizatori tih manifestacija, većih i međunarodnih, za nas je to u svakom slučaju prihvatljivo i to čekamo. Ako smo se do sad afirmirali kao dobri organizatori, uspješno smo sve organizirali do sad, jedini problem je dakle kad ih nema, kad se ne mogu održati.”

Na Festival se mogu prijaviti svi proizvođači kulenove seke, bilo da se time bave komercijalno ili za vlastite potrebe.

“Od 1. ožujka očekujemo popuštanja nekih mjera od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Pa smo se zato odlučili za 26. ožujka, to je subota. I dalje smo kao i dosadašnjih godina u Vatrogasnom domu u Velikoj, tako da nam treba bolja epidemiološka situacija kako bi se mogao okupiti veći broj ljudi. Osim posjetitelja iz Požeštine, nama dolaze i natjecatelji u velikom broju koji sa sobom donose uzorke kulenove seke. To je jedan od naših uspjeha, da smo uvijek prikupili u velikom broju te uzorke.”

7. Festival kulenove seke održat će se 26. ožujka u Vatrogasnom domu Velika s početkom u 19 sati.

“Moramo se pohvaliti što se tiče Hrvatske, imali smo uzorke iz cijelog kontinentalnog dijela, gdje god se rade običaji kolinja. Ocjenjivanje je uvijek bilo korektno, pobjednik je uvijek bio proglašen bez ikakvih primjedbi, a dodjeljujemo čak po 5~6 nagrada za prva mjesta. Imamo šampiona, 2~3 velika zlata, imamo zlatne, srebrne i brončane plakete.”

“Jedino što smo primijetili je da oni koji imaju proizvodnju kulenove seke, da rade svake godine sve više, ali pomalo se gube oni koji su pravili kulenove seke samo za sebe. Tih tradicionalnih kolinja je sve manje, ali u svakom selu sad imaju po dva veća proizvođača ili registrirana OPG-a. Neki od njih su nositelji nagrada sa različitih kobasijada koje se održavaju u Slavoniji, oni odu naprijed. Zapravo se vidi da je to uspješan posao, da se sa kulenovom sekom može uspjeti i dohodovno zaraditi.”

Dakle u budućnosti možemo očekivati da nećemo imati toliku kvantitetu uzoraka, ali da definitivno raste kvaliteta toga što dolazi na Festival kulenove seke.

“To je jedan od poticaja koji zapravo guraju sve proizvođače, ali mogu reći da je i naš skromni doprinos tome, upravo ocjenjivanje kvalitete njihove kulenove seke. Puno se priča oko toga, svatko želi da na Festivalu dobije što bolju ocjenu, što bolju medalju.”

“Kvaliteta se s godinama svakako povećala. Mogu reći da su od 124 uzoraka, svi bili ocijenjeni. Nije bilo ni jednog da se pri ocjenjivanju ustanovilo da ne valja, što se može dogoditi i događa se na primjer na kulenijadama. Kulen je malo teži u proizvodnji, a kulenova seka je tanja i manja je smjesa mesa u pitanju, tko ju je lakše osušiti.”

Prije organizacije ovogodišnjeg Festivala kulenove seke, sigurno kontaktirali one ljude koji su do sad bili na Festivalu, ima li interesa?

“Imao sam kontakt i s ekipama iz Slovačke i Mađarske. Bila je jedna ekipa i iz Rumunjske, pokušao sam s njima napraviti kontakt da dođu, čak sam im osigurao i noćenje, ali jako im je daleko. Uvijek tih kontaktiramo, sve brojeve mobitela i mail adrese čuvamo iz tog razloga. Ovih dana i šaljemo te upite, od onih koji proizvode velike količine, do manjih koji prave za sebe.”

“Posebno želimo da nam prethodni pobjednici ponovo dođu također. Zbog njih znamo da su s ovog dijela Slavonije uvijek bile najbolje kulenove seke, te da ćemo i od njih opet dobiti nešto dobro. One uzastopne pobjednike koje imamo, da su par godina za redom imali odličan uzorak, njih smo stavili u ocjenjivački sud. Oni su već dokazani proizvođači, tako da nam sad pomognu u pronalaženju najboljeg.”

“Svi se mogu prijaviti, ako i rade desetak kulenovih seka, neka dođu i vide. Posebno je interesantno za sve kad narežemo uzorke i stavimo ih na sred dvorane označene brojevima. Svi nakon deugustacije mogu glasati za ono što je njima najbolje, ali zapravo to svim natjecateljima daje priliku da se usporede, da vide gdje se mogu možda poboljšati u svojoj proizvodnji.”

Pozivam sve da dođu 26. ožujka, a od 14 sati već prikupljamo uzorke u prostoru Vatrogasnog doma u Velikoj – dodao je Vladimir Protić

“Komisija tada već polako počinje raditi, sve uzorke ocjene do 19 sati. Manifestacija počinje u 19 sati gdje priredimo kulturno umjetničku zabavu, ponudimo svim posjetiteljima da i oni sudjeluju u ocjenjivanju. Na kraju slijedi službeno proglašenje i dodjela nagrada. Za sad smo još u pregovorima sa sponzorima, neke nagrade već imamo svih 6 godina do sada.”

“Tražimo sponzora za veliku nagradu, to je do sad nekoliko godina bila nagrada župana koji je uvijek dao jedan televizor. To je bila njegova osobna nagrada, sad tražimo tko će biti dalje sponzor takve velike nagrade.”

Tko će ove godine biti sponzor velike nagrade ostaje za vidjeti. Mi se nadamo da će do tada sve mjere biti lakše i da ćemo moći uživati u ovim slasnim delicijama. Cijeli razgovor poslušajte u nastavku.