Gospodarstvo

Općina Kaptol – Javni poziv za poticanje rješavanja stambenog pitanja

19-01-2022 • 08:08
Tena Protić
Na prošlogodišnjoj Svečanoj sjednici za Dan općine Kaptol, načelnik Mile Pavičić iznio je pozitivne rezultate u poboljšanju kvalitete života na području općine.

Općinsko vijeće Općine Kaptol na svojoj 5. sjednici donijelo je Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji na području Općine Kaptol. Sukladno Programu, općinski načelnik raspisao je Javni poziv za podnošenje prijava za ostvarenje prava na potporu. Potpora se može ostvariti kroz dvije mjere:  Mjera 1. – Sufinanciranje kupnje kuće ili stana te Mjera 2. – Sufinanciranje izgradnje nove kuće. Prijave po ovom Javnom pozivu primaju se do 30.06.2022. godine. Tekst Javnog poziva, te potrebni obrasci dostupni su na službenoj web stranici.

Na prošlogodišnjoj Svečanoj sjednici za Dan općine Kaptol, načelnik Mile Pavičić iznio je pozitivne rezultate u poboljšanju kvalitete života na području općine.

Ovo područje nije izbjeglo sudbinu odlaska pojedinih obitelji i mlađih osoba. Što je u jednom razdoblju imalo za rezultat da tri godine nije izdana niti jedna građevinska dozvola za područje općine i nije građena niti jedna kuća, odnosno stambeni objekt. Za razliku od danas, gdje se na području općine gradi nekoliko stambenih jedinica, što svakako nagovještava izlazak iz demografski lošeg razdoblja, a i pojedini stanovnici koji su napustili područje se vraćaju.

– Kaptol je danas mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja, a tu činjenicu ipak možemo pripisati i ulozi same Općine, kao lokalne samouprave. Kroz sve ove godine općinska uprava radila je prije svega na razvoju komunalne i društvene infrastrukture, kako bi podigla komunalni i društveni standard. Sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, vodoopskrbe, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete, vatrogasnih i društvenih domova. Također parkirališta, dječjih igrališta i brojne druge stvari, u čemu je značajan dio sufinanciran fondovima EU. – rekao je načelnik.

Posebno je istaknuo izgradnju Dječjeg vrtića u Kaptolu, koji radi punim kapacitetom od 50 djece, te se već radi na proširenju. To je svakako doprinijelo povećanju mladih obitelji u općini.

Javni poziv za razvoj poduzetništva na području Općine Kaptol

Osim toga, općina Kaptol će i ove godine poticati zapošljavanje, te razvoj poduzetništva po području Općine. Sukladno Javnom pozivu, poticat će se razvoj obrtništva i trgovačkih društava sa 5.000,00 kn za svaki novotvoreni obrt, trgovačko društvo i za svaku novozaposlenu osobu dodijelit će se jednokratna potpora. Tekst Javnog poziva kao i obrazac Zahtjeva za dodjelu poticaja dostupni su na službenoj web stranici.