Gospodarstvo

Nova ulaganja u dječje vrtiće!

21-10-2022 • 08:22
Rva
Gradovi i općine dobili su odluke o rekonstrukcijama i gradnji vrtića u Požeško-slavonskoj županiji.

Na posljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković predstavio je prvi poziv iz NPOO-a za 259 dječjih vrtića vrijedan milijardu i 280 milijuna kuna, a najavio je da će do kraja godine biti objavljen i drugi poziv, vrijedan 340 milijuna kuna. Zajedno s do sada već uloženih 2 milijarde, to će iznositi ukupno 3 milijarde i 620 milijuna kuna uloženih samo u predškolski odgoj i obrazovanje od 2016.

„Ukupno se radi o dodatnih 22.500 novih mjesta u vrtićima i na taj način će 90 posto naših mališana dobiti mjesto u vrtiću“ – istaknuo je premijer govoreći o konkretnom efektu navedenih natječaja.

Ulaganje u vrtiće posebno važno lokalnoj samoupravi u ruralnim sredinama kao što je Požeško-slavonska županija.

Županica Antonija Jozić pohvalila je rad Vlade Republike Hrvatske te rekla kako su gradovi i općine dobili odluke o rekonstrukcijama i gradnji vrtića u županiji. Također je dodala kako se radi o 10 vrtića s područja Požeško-slavonske županije.

“Jučer su dobili i odluke pa pomalo u javnost izlaze informacije o novim vrtićima koji će se graditi u našoj županiji. Ako sam dobro informirana, riječ je o deset vrtića i to u Požegi, Pleternici, Kutjevu, Lipiku, Jakšiću, Kaptolu, Brestovcu i Velikoj!” – napisala je županica putem društvenih mreža.

Projekti izgradnje dječjeg vrtića Pod gradom i vrtića u Mihaljevcima uspješno prošli fazu procjene.

Grad Požega je na objavljeni Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv, NPOO.C3.1.R1-I1.1 prijavio projekte „Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića “Pod gradom” Požega“ i „Izgradnja dječjeg vrtića u Mihaljevcima“. Za oba projekta zaprimljene su Obavijesti o statusu nakon procjene projektnih prijedloga te su uspješno prošli fazu procjene projektnih prijedloga u postupku dodjele bespovratnih sredstava te udovoljavaju kriterijima Poziva.

U Općini Jakšić otvorena je podružnica Rajsavac, a matični Dječji vrtić dobiva proširenje.

„Jakšić je 2016. godine napokon dobio ustanovu Dječjeg vrtića i bilo je straha kod otvorenja da ćemo imati nepopunjeni kapacitet. Već 2017. se to pokazalo suprotno, već tada se pojavio nedostatak prostora. Tada je bilo u vrtiću 65 djece, svake godine se pojavljivao problem, a prošle godine smo imali 88 djece – dok smo ove godine prešli brojku od 100. U jaslice i vrtić je upisano 105 djece.“ – istaknuo je načelnik Ivica Kovačević prilikom otvorenja podružnice.

Proširenjem dječjeg vrtića riješeni su brojni problemi stanovnika općine Velika.

Ravnateljica vrtića Antonija Furundžija iznijela je podatke da je vrtić osnovan 1980. godine, dok su u novoizgrađenu zgradu uselili 2014. godine. U redovnom programu do sada su imali 65 djece, a rekonstrukcijom i današnjim stavljanjem u funkciju prostora starog vrtića ta je brojka povećana na 81 dijete u četiri odgojno-obrazovne skupine. O njima će brigu voditi 17 djelatnika vrtića od čega je 10 odgojiteljica.