Kultura

Hit TV seriju „Šutnja“ otvara pjesma s Muzičkog festivala Slavonija 71.

10-03-2022 • 14:38
Slavenko Čuljak
U ponedjeljak je na Prvom programu Hrvatske televizije premijerno emitirana prva epizoda kriminalističke serije Šutnja, snimljene prema romanima Drage Hedla, u režiji Dalibora Matanića. Već nakon prve epizode mnogi su ovu mini-seriju nazvali najboljom hrvatskom serijom od osamostaljenja

U ponedjeljak je na Prvom programu Hrvatske televizije premijerno emitirana prva epizoda kriminalističke serije Šutnja, snimljene prema romanima Drage Hedla, u režiji Dalibora Matanića. Već nakon prve epizode mnogi su ovu mini-seriju nazvali najboljom hrvatskom serijom od osamostaljenja.

Radnja serije Šutnja govori o tragičnoj dječjoj prostituciji u Osijeku te na ulicama ukrajinskog Kijeva, koji danas proživljava teške dane.

Kroz šest epizoda, serija donosi priču inspiriranu prema istinitim događajima, kad je u Osijeku razotkrivena mreža seksualnog iskorištavanja maloljetnih djevojki iz Doma za odgoj djece i mladeži. Redatelj je Dalibor Matanića, a u glumačkoj ekipi su imena Goran Bogdan, Leon Lučev, Darko Milas, Sandra Lončarić te ukrajinska glumačka zvijezda Kseniia Mishina. 

O seriji smo detaljno pisali u studenom prošle godine prigodom gostovanja Drage Hedla u Gradskoj knjižnici Požega. Nakon premijere na HRT-u od travnja će biti dostupna i u paketu HBO Max.

Dva su požeška elementa u ovoj seriji. U ulozi stradale djevojčice pojavljuje se studentica glume Požežanka Anabela Sulić, s kojom smo razgovarali o ovoj ulozi, dok je za početnu filmsku glazbu odabrana skladba „Kad će zazelenit Slavonija“ s Muzičkog festivala Slavonija 1971. godine.