Kultura

Drago Hedl u omiljenoj Požegi predstavio TV seriju Šutnja i najavio povlačenje iz novinarstva

15-11-2021 • 22:04
Rva
Nije došao razotkriti neku novu aferu, već kako bi u Gradskoj knjižnici Požega predstavio visokobudžetnu kriminalističku seriju Šutnja, rađenu na osnovu njegove književne trilogije

Istraživački novinar i književnik Drago Hedl proveo je večer u Požegi, rodnom gradu svoga oca. Nije došao razotkriti neku novu aferu, već kako bi u Gradskoj knjižnici Požega predstavio visokobudžetnu kriminalističku seriju Šutnja, rađenu na osnovu njegove književne trilogije Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina. U publici su se našli poneki sadašnji i bivši političari, kolege novinari, Dragini prijatelji i lokalni terenski suradnici, te ljubitelji njegova književnog i novinarskog djela. Bila je ovo ujedno i završnica manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, no za razliku od svečanog otvaranja uz veliki broj visokih uzvanika, zatvaranje je prošlo bez pompe i bez predstavnika lokalne vlasti.

Voditeljica županijske matične službe Gradske knjižnice Požega Mirjana Franculić usporedila je Hedlove romane sa skandinavskim kriminalističkim uspješnicama Nesboa i Larssona, a na temelju kojih su planirane čak tri sezone serije i distribucija kroz najpopularnije streaming servise Netflix ili HBO.

Serija je snimljena u koprodukciji HRT-a, produkcijske kuće Drugi Plan, njemačkog Beta filma, rusko-ukrajinske filmske kompanije Star Media i još nekoliko dionika.

Kroz šest epizoda, serija donosi priču inspiriranu prema istinitim događajima, kad je u Osijeku razotkrivena mreža seksualnog iskorištavanja maloljetnih djevojki iz Doma za odgoj djece i mladeži. Redatelj je Dalibor Matanić, a u glumačkoj ekipi su imena Goran Bogdan, Leon Lučev, Darko Milas, Sandra Lončarić te ukrajinska glumačka zvijezda Kseniia Mishina. Požežanima će biti zanimljivo da se na samom početku u ulozi stradale djevojčice pojavljuje mlada studentica glume, Požežanka Anabela Sulić. U seriji i Hedl ima malu, no vrlo zanimljivu ulogu, kad postaje ljubavnik supruge glavnog negativca.

Drago Hedl prepričao je kako je do izdavanja prvog romana došlo sasvim slučajno, pa nagovor urednice Petre Ljevak.

– Moje istraživačke novinarske serije koje sam radio za Jutarnji list o jednom užasnom događaju u Osijeku, o iskorištavanju djevojčica, štićenica Doma, i koje su nažalost bile uvučene ne svojom voljom i željom u pedofilski lanac, seksualno eksportirane od visokopozicioniranih u Osijeku, bile su okvirna tema na kojoj sam zamislio prvi roman. – pojašnjava Drago Hedl.

Za razliku od novinarstva, gdje se strogo drži činjenica, u romanima je mogao prepričati kako je on doživio te događaje. Urednik Naklade Ljevak nagovorio ga je da knjigu pretvori u trilogiju, a o kvaliteti njegove književnosti govori snimanje visokobudžetne serije. Ponosno napominje kako je po prvi puta serija ove razine snimana u njegovom Osijeku, uz obalu Drave te u Čepinu, a plan je da se rade još dvije sezone u sljedeće dvije godine, što naravno ovisi i o reakcijama i interesu javnosti za prvu sezonu.

U tijeku je montaža treće epizode prve sezone, premijera se na Hrvatskoj televiziji očekuje u prvom tromjesečju sljedeće godine, nakon čega bi serija trebala biti dostupna širem svjetskom auditoriju kroz streaming servis.

Na kraju je izrekao jednu zanimljivost koja će poklonike njegova novinarstva rastužiti, ali će isto tako brojni subjekti Hedlovih novinarskih serijala moći odahnuti. Drago Hedl, koji je zagazio u osmo desetljeće života, najavio je sredinom sljedeće godine povlačenje iz novinarstva kako bi se posvetio novoj književnoj trilogiji koju planira dovršiti sljedeće godine, a u čemu ga novinarstvo dekoncentrira.

Za kraj, gosti predstavljanja imali su ekskluzivnu priliku vidjeti prvih petnaest minuta prve epizode serije, a iz viđenoga pred serijom Šutnja je dobra budućnost.

Pogledajte dvominutni trailer za seriju: