Kultura

Gradsko kazalište Požega – puno priznanja i aktivnosti nas očekuje do kraja sezone

06-04-2022 • 07:46
Tena Protić
Mnoga postignuća broje iza sebe, a imaju i velike planove za kraj kazališne sezone. Više o svemu tome rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

Gradsko kazalište Požega tijekom mjeseca ožujka imalo je brojne predstave i aktivnosti u sklopu 1. Dana požeškog kazališta. Mnoga postignuća broje iza sebe, a imaju i velike planove za kraj kazališne sezone. Više o svemu tome rekla je ravnateljica Valentina Neferović koja je gostovala u jutarnjoj emisiji kod Matka na Radiju Vallis Aurea.

“…jer ožujak je kazališni slavljenički mjesec!”

 „Jako smo zadovoljni, nekako ispunjeni, srca prepuna uzbuđenja i zadovoljstva. Već duže vrijeme se u stvarala ideja o Danima požeškog kazališta. Ideja je da ta manifestacija zaživi i da ožujak svake godine bude slavljenički mjesec. Da našoj publici možemo ponuditi lijepa događanja, predstave za djecu, predavanja i predstave o lutkarstvu, neki koncert koji će to sve skupa povezati.“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

1. Dani požeškog kazališta završili su 31. ožujka jednim lijepim koncertom, Damirov Django Group i promocija albuma “Smile”.

„Možemo reći da je oko 1000 posjetitelja prošlo u mjesecu ožujku kroz kazalište na svim tim događanjima koje smo imali. Vjerujemo da će i iduće godine, dok se malo situacija smiri i ljudima se vrati osjećaj sigurnosti, da će biti još i više posjetitelja.“ – dodala je ravnateljica.

Voljeli bi da Dani požeškog kazališta postane brand kazališta i grada kada je u pitanju kazališna umjetnost.

„Grad Požega to i zaslužuje, 309 godina je kazališne tradicije u gradu. Uz manje i kraće prekide, ta nekakva povijest kazališta uvijek se uspjela zadržati. Da bi na kraju imali kazalište kakvo danas imamo, točnija kazališnu kuću. No, vjerujem da ćemo u skorom vremenu postati pravo profesionalno kazalište, u onom kadrovskom smislu kada govorimo o glumačkom ansamblu.“ – rekla je ravnateljica.

Završetkom mjeseca ožujka, aktivnosti u Gradskom kazalištu Požega nisu prestale. Mjesec travanj također ima bogat program u najavi.

„Puno je toga, kad gledam kalendar, malo je onih dana kada se u kazalištu ništa ne događa ili kad nemamo neka gostovanja u drugim gradovima. Trenutno se odigrava predstava „Romanca o tri ljubavi“, a svoju je premijeru imala 10. ožujka. To je naša nova predstava i vjerujem da će zaživjeti kod naše publike.“

„8. Travnja već imamo jedno gostovanje Kazališta Moruzgva sa svojom hit komedijom „Jel’ tako, Zorane?“, za koju je ostalo još jako malo ulaznica. U subotu smo u Pleternici na gostovanju s dječjom predstavom „Zatočenik kule Bro“. Tu moram izraziti svoje zadovoljstvo suradnje s Pleternicom i njihovom Terra Panonicom. Sretna sam što naša Mala škola kazališta u ovoj sezoni ima i svoju malu područnu ispostavu i u Pleternici.“ – rekla je ravnateljica Neferović.

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” ovog petka u kazalištu

„Nakon toga su sve intenzivnije probe za novu premijeru naše kazališne amaterske družine starijih amatera. 13. travnja u 20 sati, oni rade jednu izvrsnu komediju teksta Drage Gervaisa, „Reakcionari“. Već je poznato da naše starije amatere vodi djelatnik kazališta Dario Hak. Svi koji žele mogu rezervirati svoje ulaznice i za tu komediju.“ – dodala je ravnateljica Valentina Neferović.

Povodom Uskršnjeg sajma u Požegi, u Šetališnoj zoni održat će se predstava „Drvo bajki“.

Svi posjetitelji programa mogu doći 16. travnja u 11 sati i poslušati „Drvo bajki“ naziva „Koka koja nese zlatna jaja“.

„Nakon toga imamo gostovanje dva stand up komičara. 21. travnja  (četvrtak) i 23. travnja (subota), to je za ljubitelje takve vrste javnih nastupa i komedija. Dolazi nam „Ako sam žena nisam konj“ predstava, te jedan stand up komičar.”

Za kraj travnja imaju gostovanje jedne plesne predstave jer je 27. travnja i Svjetski dan plesa. Taj događaj je u organizaciji Plesne radionice Ilijane Lončar.

„Također, dva su važna festivala koja odvode Gradsko kazalište u Split i Vinkovce te Orašje. To su Marulićevi dani u Splitu, prestižni festival hrvatske drame na koji idemo 2. travnja s predstavom „Tena“. 27. travnja idemo na Lutkarsko proljeće s lutkarskom predstavom „Zatočenik kule Bro“, u Orašje i Vinkovce.“  – rekla je ravnateljica.

Kazalište ima tri dramska studija – Malu školu kazališta za učenika od 1. do 8. razreda osnovne škole, „SKAD“ srednjoškolsku kazališnu družinu i Kazališnu amatersku družinu.

„Uvijek volim naglasiti da Gradsko kazalište Požega radi amaterske i profesionalne predstave. To je vrlo zahtjevno i treba zapravo moći posložiti i zadovoljiti sve te kriterije da zapravo svaka ta predstava ugleda svjetlo pozornice. Tako da mi u jednoj kazališnoj godini postavimo 8~9 novih predstava, ali zaista su uključene i one amaterskog dramskog studija.“

„Našu Srednjoškolska kazališna družina mi je posebno draga i poseban trud ulažemo u srednjoškolce. Uvijek se nadamo da će netko od njih završiti na Akademiji glume, tako da ulaganje u njih je ulaganje u budućnost kazališta.“

„Posebno sam sretna što u ovom trenutku imamo četiri studenta glume, a koji su iz Požege. To su Ilija Paović i Ružica Maurus na Akademiji glume u Zagrebu. Te Anabela Sulić i Matko Trnačić na Akademiji u Osijeku. Svi su bili polaznici „SKAD-a“ tako da nam je to posebno važno.“ – naglasila je ravnateljica Neferović.

Festival glumca prestižni je festival koji se obilježava već dugi niz godina, a predstava “Carevo novo ruho” izabrana je za 29. Festival glumca kao i   predstava “Tena” u kojoj je Gradsko kazalište koproducent.

„Iako je bio 1. april, na mail nam je došla obavijest da je naša predstava za djecu „Carevo novo ruho“ izabrana za 29. Festival glumca. Tako da je Gradsko kazalište Požega na ovogodišnjem festivalu glumca zapravo u dvije kategorije, u predstavama za djecu i za odrasle.“

Više od 15 godina jedna predstava iz požeškog kazališta nije bila izabrana za Festival glumca. To je prestižni festival koje organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, krovna udruga koja okuplja sve dramske umjetnike. Mi vjerujemo da je ovo samo početak još jedne ljepše priče koja čeka naše kazalište.“

„Osim toga, predstava „Carevo novo ruho“ izabrana je i na Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Nadam se da ćemo barem jednu nagradu pokupiti i  da će doći neka potvrda da ju možemo spremiti u Kazalište. Našoj sreći nema kraja!“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

Bliži se kraj 27. kazališne sezone, a u najavi je zanimljiv program…

„Ove godine ćemo po prvi put imati „Ljetne večeri“ Gradskog kazališta Požega u trajanju od 30. lipnja do 17. srpnja. Program se još slaže, ali bit će tu za svakog ponešto. Naravno da su baza kazališne predstave, a bit će i poneki koncert.“

„Program će biti na tri lokacije, prva lokacija je kazališno dvorište za program koji može biti vani, u prostoru kod Kazališne kavane. Druga lokacija je kazališna dvorana, a treća lokacija je ispod Ginka na Trgu Svete Terezije. Nešto jako zgodno i opušteno za ljetne večeri, da ljudi mogu uživati i upiti više te kazališne umjetnosti.“ – rekla je za kraj ravnateljica Valentina Neferović.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku