Kultura

Dani požeškog kazališta u ožujku

25-02-2022 • 12:13
Tena Protić
Gradsko kazalište Požega organizator je manifestacije 1. Dani požeškog kazališta čije obilježavanje počinje od 10. ožujka i traje sve do 31. ožujka.

Gradsko kazalište Požega organizator je manifestacije “1. Dani požeškog kazališta” čije obilježavanje počinje od 10. ožujka i traje sve do 31. ožujka. Ovo je prva godina provođenja ovog projekta, te se iz Gradskog kazališta nadaju kako će prijeći u tradiciji. Sam projekt je prijavljen za sufinanciranje Ministarstvu kulture i medija te je i prihvaćen, što Gradskom kazalištu donosi pet prihvaćenih projekata ove godine.

“…jer ožujak je kazališni slavljenički mjesec!”

“Važni su to dani za Gradsko kazalište Požega, počevši s 10. ožujkom kada je 95. godine Kazalište svečano otvoreno. 20 ožujka obilježava se svjetski Dan kazališta za djecu i mlade, 21. ožujka obilježava se svjetski Dan lutkarstva, a 27. ožujka obilježava se svjetski Dan kazališta. To su tri najvažnija datuma za kazališta općenito, nedostaje samo Dan Hrvatskog kazališta koji se obilježava 24. studenog.” – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

Program sadrži osam događanja od kojih je osim dvije premijere autorskih predstava, jedno predavanje o lutkarstvu, te jedna promocija albuma i jazz koncert.

Cijeli program su predstavili ravnateljica kazališta Valentina Neferović, voditelj Kazališne amaterske družine Dario Hak,  prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku Robert Raponja i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

“Jako smo se potrudili da pokrijemo program kvalitetnim sadržajem. Tako da ćemo imati premijeru profesionalne vlastite predstave, koja nastaje s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku – Romanca o tri ljubavi.” – rekla je ravnateljica Neferović.

Četvrtak 10. ožujka u 20 sati – Romanca o tri ljubavi, autora teksta Antuna Šoljana, a redatelj je Robert Raponja.

“Druga premijera je zapravo ona najsimpatičnija, premijera požeških starih amatera. Predstava prema tekstu Drage Gervaisa – Reakcionari.” – dodala je ravnateljica Neferović.

Nedjelja 27. ožujka u 20 sati – Reakcionari, autora Drage Gervaisa, a redatelj je Dario Hak i mentorstvo Roberta Raponje.

“Na rasporedu je i jedna plesna predstava u suradnji s Plesnom radionicom Iliane Lončar. Imamo i našu rekla bih uspješnFicu, Carevo novo ruho, ona je na Dan kazališta za djecu i mlade. Ulaz je besplatan za sve koji žele doći pogledati. Također na sam Dan lutkarstva, jedno zanimljivo predavanje o lutkarstvu koje će održati Andrija Krištof, student Akademije u Osijeku.” – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

23. ožujka u goste dolazi prijateljsko Kazalište Zorin dom Karlovac s predstavom Stanko i Oliver, autora S. Novakovića s početkom u 20 sati.

Za kraj Kazališnog slavljeničkog mjeseca ostavili su glazbenu poslasticu. Promocija albuma Smile i jazz koncert grupe Django, koji će se održati u čast Damiru Kukuruzoviću.

“Pozivam sve ljubitelje kazališta da dođu na programe, neki su besplatni, a za neke se ulaz plaća. Sve skupa je jedna lijepa kazališna priča u našem gradu.” – zaključila je ravnateljica Valentina Neferović.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović naglasila je kako se Gradsko kazalište Požega može pohvaliti s 3. stoljeća starom kazališnom tradicijom.

“U posljednje vrijeme sve više se okreće vlastitim produkcijama ili koprodukcijama sa susjednim kazalištima. Drago mi je da je Ministarstvo kulture i medija prepoznalo kvalitetu tog programa i ove godine će sufinancirati svih pet prijavljenih programa. Ali isto tako i nabavu audio opreme koja je nužna da bi ta izvedba bila i tehnički što kvalitetnija. Potvrda je to kvalitetnog i ustrajnog rada, izrazito mi je drago da je sadržaj prepoznat i izvan naše županije.”

“Kazalište je unatoč svim izazovima pandemije, uspjelo zadržati svoju kazališnu publiku, o čemu nam svjedoči veliki broj odigranih predstava prošle godine. Ove godine će se po prvi put obilježiti Dani požeškog kazališta, nadam se da će postati tradicija i da će publika biti zadovoljna programom koji obuhvaća različite skupine i tematiku.” – rekla je pročelnica Maja Petrović.

Prva predstava je 10. ožujka

“Romanca o tri ljubavi” koju režira Robert Raponja. Glume docentica i mentorica Katica Šubarić, studenti Anabella Sulić, Matko Trnačić i Marijin Kuzmičić. Repriza ove komedije bit će izvedena 11. ožujka.

“Ovo je tekst koji spada u biser hrvatske dramske literature. Vrlo je aktualan i provokativan, govori o tome kakva je to snaga ljubav, što ona u nama izaziva. Radnja je smještena u vrijeme križarskih ratova i dublje u povijest, a Šoljan je s podosta citata iz hrvatske i svjetske poezije uobličio jednu potresnu, kazališnu priču koja je žanrovski sentimentalna farsa.” – rekao je redatelj Raponja.

Više o 1. Danima požeškog kazališta i ulaznicama možete pronaći na stranici Gradskog kazališta Požega.