Arhiva

Županica Antonija Jozić po primopredaji odmah odradila prvi sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem

25-05-2021 • 00:00
Rva

Upravo je Ministarstvo financija jedno od ključnih za provođenje projekata na koje u Županiji računaju

Content photo
00:00
Content photo
00:00

Upravo je Ministarstvo financija jedno od ključnih za provođenje projekata na koje u Županiji računaju

Odmah po završetku jutrošnje primopredaje, novu požeško-slavonsku županica Antoniju Jozić već je pred novim uredom dočekao ministar financija dr.sc. Zdravko Marić. Čestitao joj je na sjajnom izbornom rezultatu kao prvoj hrvatskoj županici u ovim lokalnim izborima, i zahvalio dosadašnjem županu Tomaševiću na svemu što je učinio u protekla dva mandata.

Ministar Marić je poručio da županije, gradovi i općine trebaju iskoristiti novi Nacionalni plan oporavka i otpornosti, jer je naglasak stavljen na brojne sektore i segmente koji na lokalnoj razini jako puno znače, među kojima su i kapitalni projekti od velike važnosti za Požeško-slavonsku županiju.

Jedna od ključnih stvari za lokalnu i regionalnu samoupravu su gotovo udvostručeni proračuni u posljednjih nekoliko godina, smatra Marić, što je dodatni pokazatelj da su u Vladi ciljali u dobrom smjeru. Ideja je bila više novca osigurati lokalnoj samoupravi, kako bi bolje apsorbirali EU fondove.

Upravo je Ministarstvo financija jedno od ključnih za provođenje projekata na koje u Županiji računaju.

Ministar Marić dodaje da se početkom lipnja očekuje rebalans državnog proračuna, jer se moraju osigurati ponajprije dodatna sredstva za zdravstvo, nakon situacije s dugom prema veledrogerijama. Prihodna strana je relativno zadovoljavajuća, dodaje Marić, no puno veći izazov je na rashodnoj strani proračuna, o čemu će u ovom rebalansu voditi brigu.

„Stvari su i dalje pod kontrolom, i dalje će se raditi na osiguranja zdravlja i radnih mjesta. Epidemiološka slika se popravlja, što je dobro za nadolazeću turističku sezonu i gospodarstvo, no ne smijemo zanemariti činjenicu da je pandemija prisutna i pozivam ljude na cijepljenje i što veću procijepljenost.“, zaključio je Marić.