Arhiva

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE OSNOVNE ŠKOLE FRA KAJE ADŽIĆA PLETERNICA

18-03-2021 • 00:00
Rva

U četvrtak 18. ožujka 2021. godine u prostorima Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica održana je završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića na adresi Školska 2, Pleternica

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo Content photo

U četvrtak 18. ožujka 2021. godine u prostorima Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica održana je završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića na adresi Školska 2, Pleternica

U četvrtak 18. ožujka 2021. godine u prostorima Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica održana je završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića na adresi Školska 2, Pleternica”, u sklopu Poziva “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” referentne oznake 4c1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 31. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Projektom energetske obnove financirani su građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog i projektantskog nadzora, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti.

Radovima na energetskoj obnovi povećala se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskoga zida, toplinska zaštita poda prema tlu te se zamijenila postojeća vanjska stolarija.

Navedenim radovima se ostvarila ušteda toplinske energije u iznosu od 81,76% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred A.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi do 15.584.273,29 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 8.362.083,73 kn. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira projekt u iznosu do 5.129.429,64 kn, a ostatak je na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač.

Na projektu je sudjelovao i Grad Pleternica sa dodatnim-nužnim radovima u iznosu do 3.180.890,87 kn, čime ukupna vrijednost ulaganja u Školu iznosi do 18.765.164,16 kn.

Krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je 30. travnja 2021. godine.

Ravnatelj škole Hrvoje Galić predstavio je povijest škole, naglasivši da je pleternička škola najveća po broju učenika na području Požeško-slavonske županije i jedna od najvećih na području cijele Hrvatske, a čak dvanaest područnih odjeljenja je najviše što ima neka osnovna škola u državi. U zgradi osim učenika osnovne škole nastavu pohađaju i učenici odjela Ekonomske i Obrtničke škole Požega te izdvojenog odjela osnovne Glazbene škole Požega.

Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije zahvalila je svima koji su pomogli realizaciju projekta, a to su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Požeško-slavonska županija kao osnivač škole, Grad Pleternica kao prijavitelj projekta te projektantima, izvođačima i nadzoru. Dodala je da je ovo dvadeset i peta dovršena energetska obnova škole kojoj je osnivač Požeško-slavonska županija te je s 18 milijuna uloženih kuna i najveći projekt.

Detalje projekta predstavio je Anto Baltić, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice izrazila je zadovoljstvo što je škole doživjela ovako opsežnu rekonstrukciju nakon više od četiri desetljeća.

Jozić je najavila sljedeću fazu obnove, a to je kat škole gdje je potrebno urediti podove, a za što će se čekati budući projekti sufinanciranja ministarstva i fondova EU.

Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski, također je izrazio zadovoljstvo zbog obnove škola, požeškog đačkog doma i bolnica na području županije, uz nadu da će uskoro biti odobreno otvaranje Srednje škole u Pleternici, čija je nova vanjska ovojnica na zgradi dovršena.

Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknuo je Pleternicu i Požeško-slavonsku županiju kao primjer dobrog korištenja EU sredstava.

Osim spomenutih, završnoj konferenciji nazočni su bili i Marija Šarić, direktorica Poduzetničkog centra Pleternica, predstavnici projektanta, izvođača radova Presoflex gradnje te drugi.