Arhiva

Vincelovo Kutjeva d.d.: Kao tvrtka s dugogodišnjom tradicijom znamo važnost održavanja kontinuiteta

22-01-2021 • 00:00
Rva

Ove godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, okupio se najuži krug predstavnika tvrtke i gostiju

 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Ove godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, okupio se najuži krug predstavnika tvrtke i gostiju

Proslave Vincelova Kutjeva d.d. među najpoznatijim su obilježavanjima početka nove vinogradarske i vinarske godine u Hrvatskoj, kad se na brdu Vinkomir među zlatnim čokotima okupe tisuće gostiju – poduzetnika, managera, ugostitelja, javnih osoba, bivših i sadašnjih političara i svih onih koji su imali sreće doći do pozivnice, kako bi uživali u vrhunskim kapljicama i gastronomskim delicijama, uz zvuke regionalnih estradnih zvijezda.

Ove godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, okupio se najuži krug predstavnika tvrtke i gostiju, kako bi ipak zadržali tradiciju i nadu da će 2021. biti godina povratka na staro. Obred blagoslova vinograda vodio je kutjevački kapelan Dejan Ilić, a lozu su prvi zarezali članovi Uprave Kutjeva d.d. Dino Galić i Boro Matijević, glavni enolog Ivan Marinclin i suradnici.

Vinarski sektor, koji uvelike ovisi o turizmu i ugostiteljskim objektima, među najpogođenijima je aktualnom pandemijom. O tome smo porazgovarali s Dinom Galićem.

– Ovo je izazovno razdoblje, kako u proizvodnji tako i na tržištu. Vino je proizvod koji traži manifestacije, druženja i uživanja u božanskoj kapljici. Kad je sve to krenulo, mi smo prilagodili planove kako bi lakše prebrodili krizu. Naša sreća je da smo osim domaćeg tržišta imali i izvoz, a dobrim aktivnostima naša vina su pronašla put do stola. Mi smo 2019. godinu imali rekordnu, prodali smo preko 5 milijuna litara vina, a prošle godine morali smo se okrenuti drugim tržištima u čemu smo i uspjeli te u teškoj godini otvorili tržišta poput SAD-a, Kanade i Engleske.

Danas smo se našli da održimo tradiciju, jer mi kao tvrtka s dugogodišnjom tradicijom znamo važnost održavanja kontinuiteta. Prošla godina bila je izazovna, no izvukli smo vrhunsku sirovinu i ostvarili uspjehe na svjetskim natjecanjima, te po prvi puta osvojili i platinu za Graševinu de Gotho, kao prvu platinastu graševinu kutjevačkog vinogorja. To jako puno znači za promociju graševine kao vrhunskog vina, koje zaslužuje biti na svakom stolu i nadamo se da ćemo i ove godine u tome nastaviti nizati uspjehe kakve zaslužuje ovo vinogorje i Vinarija Kutjevo. – izjavio je član Uprave Dino Galić.

Glavni enolog Ivan Marinclin dodaje da je berba 2020. godine bila jako dobra.

– Pripremamo prve sorte za izlazak u veljači i ožujku na domaće police. Kvaliteta je dobra, iako je bilo problema s  tučom i ledom, no uspjeli smo na najboljim pozicijama proizvesti vrhunsku sirovinu za naša vrhunska vina. Nagrada je bilo puno u 2020. godini, već smo usredotočeni na natjecanja u ovoj godini i pripremamo se za njih.

Što se tiče zaliha, ne samo kod nas nego u cijelog Hrvatskoj – vina ima. Ugostiteljski objekti su zatvoreni, potrošnje nema ili je jako slaba, a sve su oči uprte u taj dio. Kad to proradi, mislim da ćemo i mi isprazniti zalihe. Država je u prošloj godini imala dosta razumijevanja i pomogla je, od samih plaća do davanja naknada za zalihe. Nadamo se da će imati razumijevanja i ove godine. – zaključio je Marinclin.

Probleme će pucnjevima iz topa pokušati otjerati i Trenkovi panduri, tradicionalni gosti proslave Vincelova Kutjeva d.d.