Arhiva

Uskoro kreće izgradnja nove zgrade Centra za socijalnu skrb Požega u Županijskoj ulici

30-03-2021 • 00:00
Rva

U Velikoj je prijepodne održana početna konferencija projekta Novi centar za život u zajednici

Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U Velikoj je prijepodne održana početna konferencija projekta Novi centar za život u zajednici

U Velikoj je prijepodne održana početna konferencija projekta „Novi centar za život u zajednici”. Prijavitelj projekta je Centar za socijalnu skrb Požega, a partneri su Požeško-slavonska županija i Grad Pleternica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 12.104.575,70 kn, od čega su bespovratna sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova 11.389.825,70 kn. Trajanje projekta je 36 mjeseci, od 11. listopada 2019.g. do 11. listopada 2022.g.

Cilj projekta je unaprijediti infrastrukturne kapacitete Centra za socijalnu skrb Požega za jačanje doprinosa prevenciji institucionalizacije i provedbi procesa deinstitucionalizacije. Provedba ovog projekta rezultirati će kvalitetnijim provođenjem mjera deinstitucionalizacije čime će se smanjiti broj upućivanja u institucijske oblike skrbi, povećati će se kvaliteta pružanja usluga izvaninstitucijske skrbi te kvaliteta prevencijskih aktivnosti u svrhu smanjenja institucionalizacije.

Projektne aktivnosti su kupovina zemljišta i izrada projektno tehničke dokumentacije za građevinske radove, izgradnja zgrade Centra za socijalnu skrb Požega, nabavka opreme i vozila, promocija horizontalnih načela politika EU, upravljanje projektom te promocija i vidljivost.

Centar je s Gradom Požegom potpisao ugovor o kupoprodaji adekvatnog zemljišta u centru grada Požege, koji je realiziran iz sredstava ovog projekta. Zemljište se nalazi na primjerenoj lokaciji u Županijskoj ulici u Požegi (koje se danas koristi kao parkirni prostor), dostatne veličine i zadovoljava sve uvjete za gradnju nove ustanove.

Nabavi vozila pristupili smo na samom početku projekta, kako bi  što prije unaprijedili usluge koje se pružaju korisnicima na terenu. Nakon izgradnje nove zgrade pristupit će se nabavi opreme, namještaja i uređaja za novoizgrađeni Centar kako bi se isti što prije stavio u funkciju.

U sklopu ove aktivnosti provest će se vrlo važne edukacije za djelatnike prijavitelja i partnera, koje će omogućiti da se ovim projektom aktivno promoviraju horizontalne politike EU te će ojačati kapacitete djelatnika Centra za posebno ranjivim ciljanim skupinama korisnika.

Ciljne skupine i krajnji korisnici su osobe slabijeg imovinskog stanja, osobe sa invaliditetom, roditelji njegovatelji, stariji i nemoćni  te žrtve obiteljskog nasilja.

Očekivani rezultati projekta su povećanje pristupačnosti Centra, omogućavanje usluga Centra osobama smanjenje pokretljivosti i nepokretnim osobama, osiguravanje individualnih usluga, pomaganje i savjetovanje, organizacija raznih događanja i aktivnosti grupne podrške, povećanje informiranosti korisnika i javnosti te osiguravanje adekvatnih uvjeta za rad djelatnika Centra.

Na današnjoj konferenciji ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac predstavio je Centar za socijalnu skrb Požega. Centar ima nadležnost u tri grada i pet općina, financijski plan je oko 40 milijuna kuna, te imaju oko 2.300 korisnika koji primaju više od desetak vrsta naknada na temelju Zakona o socijalnoj skrbi te više stotina drugih postupanja na temelju Obiteljskog zakona.

Potočanac smatra da izborom lokacije novog centra u Županijskoj ulici, koja kroz stoljeća simbolizira vlast, političku moć, utjecaj kao i sve drugo što proizlazi iz toga, Vlada i resorno ministarstvo, Županija kao i jedinice lokalne samouprave pokazuju koliko im je stalo do onih koji su u potrebi. Zahvalio je partnerima Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Pleternici, ispred kojih je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić zaželjela puno uspjeha ovom projektu.

Luka Čirko, savjetnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, istaknuo je da je ovo najveći infrastrukturni projekt iz njihovog resora u Požeško-slavonskoj županiji.

Uz spomenute, početnoj konferenciji bili su nazočni Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, kao i predstavnici jedinica lokalne samouprave u kojima je nadležan CZSS Požega, ravnatelji i predstojnici srodnih i partnerskih javnih ustanova i drugi uzvanici.