Arhiva

Svečana dodjela ugovora Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške brdsko planinskim područjima

19-03-2021 • 00:00
Rva

U Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici danas je održano svečano uručivanje ugovora iz „Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju s područja Požeško-slavonske županije“

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici danas je održano svečano uručivanje ugovora iz „Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju s područja Požeško-slavonske županije“

U Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici danas je održano svečano uručivanje ugovora iz „Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju s područja Požeško-slavonske županije“.

Ugovore su korisnicima uručili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, a na svečanosti uručivanja ugovora prisutni su bili i ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnici, načelnici, zamjenici gradonačelnika i gosti.

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru svoje nadležnosti nastavlja provoditi Program podrške brdsko-planinskim područjima koji ima za cilj pridonijeti održivom razvoju brdsko-planinskih područja u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja.

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i predstavlja podršku u  unaprjeđenju društvene, komunalne, socijalne i javne infrastrukture te pripremi infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak te sanaciju šteta na infrastrukturnim građevinama nastalih uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinsko područje.

Na temelju Programa podrške brdsko-planinskim područjima, Požeško-slavonska županija obnovit će krovište Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Velikoj, a sufinancirani iznos biti će 300 tisuća kuna.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru svoje nadležnosti također nastavlja provoditi i Program održivog razvoja lokalne zajednice koji ima za cilj pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima. Na temelju ovoga Programa, Požeško-slavonska županija obnovit će zgradu Doma zdravlja u Pleternici, a sufinancirani iznos biti će 200 tisuća kuna.

Uz zahvalu Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te dobrodošlicu u grad Pleternicu, gradonačelnica Antonija Jozić rekla je kako je Pleternica među top deset gradova u Republici Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz Europske unije, kao i Požeško-slavonska županija u kojoj se u ovome trenutku provode projekti vrijedni 1,6 milijardi kuna iz fondova EU. Osim Pleternice, gradonačelnica je naglasila kako je još jedan grad iz naše županije u top deset gradova, a radi se o gradu Lipiku.

„Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije veliki je partner i gradu Pleternici i Požeško-slavonskoj županiji te svim općinama i gradovima vezano za povlačenje sredstava iz EU, za projekte koji jamče gospodarski, socijalni i infrastrukturni razvoj naše županije. Ovi programi i projekti su nešto što traje jako dugo, nešto što je bilo još u vrijeme kada je Hrvatska bila tek u postupku pristupanja Europskoj uniji, no na ovakve programe smo se uvijek rado javljali i željno smo ih iščekivali. Sa svom našom željom, energijom i vizijom ova sredstva ulagali smo u projekte i područja koja su nam bitna za razvoj cijele Požeško-slavonske županije.“ – rekla je gradonačelnica Jozić.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalio se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te svima koji su pridonijeli svojim trudom i radom kako bi se ova sredstva preusmjerila u poboljšanje razvitka naše županije.

„Za nas su bili veliki, važni i sretni trenuci kada smo dobivali sredstva za naše projekte. Danas se u našoj županiji provodi preko 1,6 milijardi kuna određenih europskih sredstava koje smo ovdje privukli, a osim dva grada koji su u top deset u RH, po statistici, tamo gdje su i veliki nacionalni projekti, Požeško-slavonska županija je četvrta po privlačenju europskih sredstava i upravo zato sam izuzetno ponosan kao župan, ali isto tako i na sve naše gradonačelnike i načelnike i one projekte koje pripremamo za budućnost.“ – rekao je župan Tomašević te je naglasio kako i dalje imamo preko 4 milijarde novih sredstava i novih projekata u pripremi za budućnost, sa vjerom da će ta sredstva i projekti dati novi sjaj u razvoj naše prelijepe županije.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako već dugo vremena gleda kako se Pleternica kao i cijela Požeško-slavonska županija razvijaju i koriste fondove Europske unije kako bi naš kraj postao bolje, kvalitetnije i ljepše mjesto za život.

„Moram istaknuti da je nama ministrima koji dolazimo s područja Slavonije izrazito veliko zadovoljstvo vidjeti kako se Slavonija kreće, u kojem smjeru se razvija i na koji način iskorištava sve potencijale koje članstvo u EU nosi. Na nama je zadaća, ali i odgovornost da još kvalitetnije i bolje iskoristimo ono što možemo, kao i  slijedeće razdoblje od 2021.-2027. godine, što trenutno i radimo. Također nam je zadatak vama omogućiti što više  sredstava koje ćete moći povući i koja će ova mjesta učiniti još ugodnijima za život.“ – rekao je ministar Aladrović.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je kako su uručeni ugovori iz dva nacionalna programa, programa koji se financiraju sredstvima državnog proračuna.

„Radi se o dva programa koji se provode u kontinuitetu već nekoliko godina. Na jedan način ciljano odgovaraju potrebama i lokalnim prioritetima za daljnji razvoj i unapređenje kvalitete života u vašim naseljima. Uručili smo 15 ugovora općinama i gradovima vrijednih gotovo četiri milijuna kuna u kojima se nalaze upravo sredstva za ulaganja u razvoj društvene, lokalne infrastrukture, ulaganja u društvene domove, škole, domove zdravlja, pješačke staze i ceste. Dakle, onu infrastrukturu koja je vrlo bitna za stanovnike na tom području. Čestitam svima na uspješno prijavljenim projektima i želim uspješnu realizaciju ovih ugovora. Stojimo dalje na raspolaganju kao podrška, kako za korištenje ovih sredstava iz nacionalnih izvora tako i iz fondova Europske unije.” – rekla je ministrica Tramišak.

U ime Požeško-slavonske županije ugovor je potpisao župan Alojz Tomašević, grada Pleternice gradonačelnica Antonija Jozić, u ime grada Lipika zamjenik gradonačelnika Slobodan Katunar, u ime grada Pakraca zamjenik gradonačelnice Marijan Širac, te Josip Budimir gradonačelnik grada Kutjeva, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, te zamjenik načelnika općine Velika koji obnaša dužnost načelnika Ivica Potočanac.