Arhiva

Situacija s koronavirusom na području PSŽ povoljna, apelira se na nastavak pridržavanja mjera

11-01-2021 • 00:00
Rva

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je prijepodne konferenciju za medije

Content photo
00:00
00:00

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je prijepodne konferenciju za medije

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je prijepodne konferenciju za medije, na kojoj je župan Alojz Tomašević izvijestio da broj zaraženih i hospitaliziranih zbog koronavirusa opada, a što je, smatra, rezultat propisnih mjera koje će biti na snazi najmanje od kraja siječnja.

Pozvao je stanovnike da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine i prijave za cijepljenje, da vjeruju struci i stručnjacima da je to nešto što je dobro.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević iznio je najnovije pokazatelje po pitanju koronavirusa na području županije.

Do danas je procijepljeno 814 osoba s područja Požeško-slavonske županije, a samo jedna osoba imala je blažu reakciju na cijepljenje. Među procijepljenima su koronavirusu najizloženiji zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne, a ovog tjedna kreće se s cijepljenjem liječnika obiteljske medicine te ugroženih skupina stanovnika. Pozvao je stanovnike da se jave liječnicima obiteljske medicine kako bi se znale potrebe za cjepivom. Kriterij za cijepljenje stanovništva ići će od kroničnih bolesnika, preko osoba starije životne dobi te potom šire populacije. Matijević očekuje da će do travnja biti procijepljen veći dio zainteresiranih, a što ovisi o količini dostupnog cjepiva u tjednima i mjesecima pred nama.

Govoreći na temu katastrofe na području Sisačko-moslavačke županije župan Tomašević zahvalio je ljudima i institucijama koje su priskočile u pomoć od prvog dana, dok su županija, gradovi i općine s područja Požeško-slavonske županije donirali pola milijuna kuna susjednoj Sisačko-moslavačkoj županiji. Svima koji su spremni pomagati i u narednom razdoblju preporučio je da to rade preko Crvenog križa. Na području Pakraca i Lipika smještena su djeca iz Dječjeg doma te dio pacijenata iz Sisačko-moslavačke županije.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Požeško-slavonske županije Miroslav Zelenika zahvalio je svima koji su donirali pomoć te rekao da to mogu činiti i dalje, ponajprije kroz higijenska sredstva i trajniju prehranu.

Zelenika je pozvao zainteresirane da se prijave za volontiranje. Volontira se u Petrinji pet uzastopnih dana na sortiranju pristigle pomoći, pakovanju paketa i distribuciji u pogođena mjesta. Na području naše županije registrirane su 32 osobe s područja Sisačko-moslavačke županije, smještene uglavnom kod obitelji, koje se također mogu prijaviti Crvenom križu kako bi dobile potrebnu pomoć.