Arhiva

Rezultati projekta “Volonterska karavana“

12-02-2021 • 00:00
Rva

Eko centar Latinovac je 31. siječnja ove godine završio s provedbom projekta  „Volonterska karavana“ koji je svojim aktivnostima obuhvatio općine Čaglin, Kaptol, Velika-Trenkovo i Jakšić

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Eko centar Latinovac je 31. siječnja ove godine završio s provedbom projekta „Volonterska karavana“ koji je svojim aktivnostima obuhvatio općine Čaglin, Kaptol, Velika-Trenkovo i Jakšić

Eko centar Latinovac je 31. siječnja ove godine završio s provedbom projekta  „Volonterska karavana“ koji je svojim aktivnostima obuhvatio općine Čaglin, Kaptol, Velika-Trenkovo i Jakšić. Projekt je započeo s provedbom 01. siječnja 2020. godine, a cilj je bio promoviranje i razvoj volonterstva na području Požeško-slavonske županije s naglaskom na ruralna područja.

U projektu su sudjelovali učenici Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin, Osnovne škola “Mladost” Jakšić, Osnovna škole Vilima Korajca Kaptol i Osnovne škole “Vladimir Nazor” Trenkovo te odgojno-obrazovni djelatnici. U aktivnostima projekta su bili uključeni i lokalni i međunarodni volonteri (kroz program Europskih snaga solidarnosti).

Ideja za Volontersku karavanu je bila doći do različitih mjesta u Požeško-slavonskoj županiji u kojima smo promovirali volonterstvo i u kojima dugoročno želimo raditi na razvoju tih zajednica i poboljšanju kvalitete života stanovnika. Na taj način smo dali mali doprinos pružanju jednakih mogućnosti za svu djecu, buduće aktivne i odgovorne mlade ljude.

Kroz različite projektne aktivnosti smo radili na promociji volonterstva, umrežavanju i povezivanju, a ono što je nama svima bilo vrlo značajno i inspirativno su odrađene volonterske akcije po lokalnim zajednicama, u kojima su sudjelovali učenici i njihovi mentori, djelatnici škola.

Osnovna škola “Mladost” iz Jakšića je provela akciju “Šareni zagrljaj škole” kojom su obojili ogradu oko škole i na taj način su doprinijeli ljepšem izgledu i vanjskog dijela školskog okruženja. Osnovna škola “Vladimir Nazor” iz Trenkova je provela akciju “Moj kutak za čitanje” kojim je unutar škole uredila kutak za provođenje slobodnog vremena za učenike što je osobito značajno za djecu koja moraju čekati prijevoz za kući ili imaju slobodne sate. Osnovna škola Vilima Korajca iz Kaptola je provela akciju “Vijenac zajedništva” u okviru koje su izrađivali blagdanske vijence i dijelili ih starijim osobama i potrebitima u svojoj zajednici. Osnovna škola Stjepana Radića iz Čaglina je provela akciju “Sportom do zdravlja” u okviru koje su nabavljene dječje rukometne lopte kojima će učenici kvalitetnije provoditi sportske aktivnosti te educirati i poticati jedni druge na bavljenje sportom.

Više informacija i materijala o projektnim aktivnostima možete naći na stranicama Eko centar Latinovac i na Facebook stranici Volonterska karavana.

Projekt je financijski podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri u projektu su Općina Čaglin, Općina Jakšić, Općina Kaptol, Općina Velika i PožegaHUB, a suradnici Osnovna škola Stjepana Radića Čaglin, Osnovna škola “Mladost” Jakšić, Osnovna škola Vilima Korajca Kaptol i Osnovna škola “Vladimir Nazor” Trenkovo.