Arhiva

Predsjednik u Požegi poručio vojnicima: Na nama je da vodimo politiku koja do novih ratova dovoditi neće

12-03-2021 • 00:00
Rva

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 29. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju koja je održana u vojarni “123. brigade HV” u Požegi

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 29. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju koja je održana u vojarni “123. brigade HV” u Požegi

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 29. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju koja je održana u vojarni “123. brigade HV” u Požegi.

Čestitajući ročnicima na položenoj prisezi predsjednik Milanović rekao je da se ona u malo toga razlikuje od prisege koju je on položio prije godinu dana: „Jako su slične, vrlo kratke i jasne. Hvala vam što se odabrali napor i rad naspram komfora i ugodnijeg života od ovoga koji vas čeka sljedećih tjedana, a možda i cijeli aktivni život“, poručio je Predsjednik i dodao da ta odluka nije mala jer je biti vojnik poziv i način života. „To je spremnost da se za neke više vrijednosti kojima ste ovdje prisegnuli danas, sutra ako to bude potrebno, riskira i vlastiti život“, rekao je.

„Mi ćemo, ja ću učiniti sve da do toga ne dođe, do toga da morate bez razloga, bez prijeke potrebe i krajnje nužde, u teško zamislivoj situaciji riskirati vaš život i zdravlje. Ako za to ne bude najpreča potreba“, rekao je predsjednik Milanović pojasnivši što time misli: „Rat je iza nas i ljudima koji su se u ratu žrtvovali, izložili i dali za Hrvatsku dugujemo jako puno. Na nama je da vodimo politiku koja do novih ratova dovoditi neće i koja će Hrvatsku činiti jakom. Snaga malih nacija je, osim u njezinoj vlastitoj snazi i u ljudima, u pametno biranim savezima, u dobro odabranim prijateljima i u pametno izbjegnutim neprijateljima“, poručio je Predsjednik. Istaknuo je da će, u tom smislu, Hrvatska vojska kada god bude djelovala voditi računa da svojim prisustvom ne stvara nove neprijatelje, da gradi nove saveze i da ne napušta prijatelje.

Predsjednik Milanović ročnicama i ročnicima poručio je da su rijetki i odabrani oni koji su se odlučili posvetiti ovom pozivu i malo težem životu od civilnog običnog života za razliku od prije trideset, četrdeset godina kada je obveza služenja vojnog roka bila obavezna. „Danas to više nije tako. Danas država više ne može građanima narediti niti da se cijepe. I dobro je tako. Puno se toga promijenilo u zadnjih četrdeset godina. U takvom svijetu vaš doprinos, opredjeljenje i odluka da budete vojnici ima posebnu, dodatnu težinu. Barem za mene, koji vojnik nisam bio“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH.

Svečanu prisegu pred predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i ministrom obrane dr. sc. Mariom Banožićem, generalima, zapovjednicima i vojnicima položilo je 196 ročnica i ročnika. Uz Predsjednika Republike bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.