Arhiva

Požeški biskup Škvorčević primio gradonačelnika Glavića i županicu Jozić

15-06-2021 • 00:00
Rva

U Biskupskom domu u Požegi jučer je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević primio požeškoga gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića te Antoniju Jozić, požeško-slavonsku županicu. Susretu je nazočio i vlč. Ivica Žuljević, predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole.

Content photo

U Biskupskom domu u Požegi jučer je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević primio požeškoga gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića te Antoniju Jozić, požeško-slavonsku županicu.

Biskup je županici i gradonačelniku ponajprije čestitao na povjerenju koje su im iskazali građani  birajući ih za navedene službe te im je poželio Božji blagoslov u služenju općem dobru stanovnika Požege i Požeško-slavonske županije.

Potom je biskup uglednim sugovornicima predstavio koncept po kojem Požeška biskupija nastoji ostvarivati određene projekte na karitativnom, odgojno-obrazovnom, kulturnom i drugim područjima društvenog života. Kazao je kako su se oni do sada odvijali kao komplementarni programi onima koje je poduzimao Grad i Županija, izrazivši zahvalnost dosadašnjim njihovim čelnicima za suradnju. Istaknuo je uvjerenje da će se suradnja s novim vodstvom Grada i Županije nastaviti na još snažniji način za dobro građana, poštujući vlastitosti svih sudionika javnog života.

Gradonačelnik i županica podsjetili su na neka pitanja, s obzirom na identitet grada Požege i njegovu prepoznatljivost u Hrvatskoj i svijetu, pri čemu povijesno-kulturna baština Katoličke Crkve ima veliko značenje, a koja je dobila novu dimenziju osnutkom Požeške biskupije. Složili su se o mogućnostima bolje ugrađenosti crkvenih ustanova u kulturni život Grada i Županije, među kojima je katedrala, Dijecezanski muzej i Riznica katedrale te Biskupijska knjižnica. Razgovarali su o nekim pojedinostima karitativnog služenja Crkve i socijalnog djelovanja Grada i Županije te o međusobnoj koordinaciji u ostvarivanju određenih projekata, napose o Caritasovoj kuhinji i „Riznici dobrote“, tzv. „socijalnoj samoposluzi“. Razmotrena su i neka pitanja suradnje na odgojno-obrazovnom području, među ostalim i ostvarivanja određenih prava roditelja i učenika katoličkih škola, kako u produženom boravku tako i u potpori za njihov prijevoz.

Na kraju susreta biskup je županici i gradonačelniku uručio svoju knjigu „Riječ Božja nije okovana“, u kojoj su objedinjene homilije, poruke i pisma tijekom pandemije koronavirusa, a koja je predstavljena minuloga 12. lipnja, te medalju svoga biskupskog ređenja. Županica i gradonačelnik uzvratili su darom knjiga i plodova zemlje.