Arhiva

Povijesni dan za požeški Gradski muzej

05-01-2021 • 00:00
Rva

Započela je selidba Gradkog muzeja Požega iz sadašnjih prostora u susjednu zgradu kako bi se započela dugo očekivana dogradnja i rekonstrukcija tri zgrade požeškog muzeja u sklopu projekta „Požeške bolte“.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Započela je selidba Gradkog muzeja Požega iz sadašnjih prostora kako bi se započela dugo očekivana dogradnja i rekonstrukcija tri zgrade požeškog muzeja u sklopu projekta „Požeške bolte“.

Započela je selidba Gradkog muzeja Požega iz sadašnjih prostora u susjednu zgradu kako bi se započela dugo očekivana dogradnja i rekonstrukcija tri zgrade požeškog muzeja u sklopu projekta „Požeške bolte“.  Podsjetimo, projekt „Požeške bolte“ jedan je od najznačajnijih projekata GradaPožege, ukupne vrijednosti 41.116.574,93 kn, pri čemu bespovratna sredstva iz fondova EU iznose 33.499.999,97 kn.

Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i Turistička zajednica grada Požege, a projektom je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete, kao i brendiranje turističkih potencijala.

Primaran naglasak je  na  rekonstrukciji  zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje “Požeška kuća” kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.

Požega će nakon završetka projekta dobiti muzej dostojan grada koji se svojom poviješću I kulturom isticao na slavonskim prostorima od samih početka svoga postanka.

Gradski muzej Požega jedan je od najstarijih muzeja na prostoru istočne Hrvatske, a trenutno se u njemu nalazi više od 30 tisuća predmeta koji su prikupljani dugi niz godina. Upravo je njegova obnova, odnosno rekonstrukcija zgrade I postavljanje stalnog postava najznačajniji dio ovoga projekta.