Arhiva

Položen vijenac ispred rodne kuće Dobriše Cesarića

12-01-2021 • 00:00
Rva

Predstavnici Osnovne škole Dobriša Cesarić te zamjenik gradonačelnika Grada Požege gospodin Ferdinand Troha, položili su, povodom 119. obljetnice rođenja Dobriše Cesarića vijenac uz spomen-ploču na rodnoj kući.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Položen vijenac povodom 119. obljetnice rođenja Dobriše Cesarića uz spomen-ploču na rodnoj kući.

Ovim putem se zahvaljujemo svima  u radu na očuvanju misli na ovog velikog umjetnika jer u kulturi je ponekad i teško trajati ovako dugi niz godina, a sada u doba pandemije još i teže.  Ostavština Dobriše Cesarića, pjesme uz koje odrastamo, uz koje vi, dragi učeniciodrastate,  to svakako zaslužuje, istaknuo je gospodin Ferdinand Troha.

Cesarić nam u svojim pjesmama ostavlja bogato nasljeđe simbolističko-impresionističke poezije vješto ugrađene u svoje iskaze koji se, na prvi pogled, čine jednostavnim, no, zapravo su rečenično zgusnute akustičke i vizualne impresije, rečenično iskazane spoznaje o životu i raskošne slike.

Mnogo je projekata na eTwinning platformi u koje smo uključeni, no ovaj književno-umjetnički projekt se posebno ističe. Jedan je od ciljeva i osigurati mladima i odraslima alate i kompetencije koji su im potrebni za osmišljavanje kreativnih i inovativnih rješenja za suočavanje s dosad neviđenim rizicima i društvenim izazovima, kao i za otkrivanje prilika koje se mogu pronaći u kontekstu krize, istaknula je ravnateljica škole Zvjezdana Krip.

Sjećanjem na velikana pisane riječi  potiču se i učenici , budući mladi autori, na pisano stvaralaštvo i na promišljanje o važnosti umjetnosti u životu svakoga čovjeka. Kada govorimo o velikanima Hrvatske, Dobriša Cesarić je sasvim sigurno jedan od njih. Čovjek čije je ime zlatnim slovima zauvijek upisano u knjige najsvjetlijih trenutaka književnosti u Hrvata. Iza imena ovog velikana stoji plodonosan rad na gotovo svim područjima

S obzirom na širinu motiva  Granice,  kojim se ove godine posebno bave  u svom  projektu Cesarić u Cesariću,   usredotočuju se  na tri glavne teme. Cilj projekta  je upoznati učenike s bogatstvom riječi GRANICE u doslovnom i prenesenom značenju.  Istovremeno, učenici unaprijeđuju vještine komunikacije na stranom i materinskom jeziku kao i  uporabe IKT-a kao alata za komunikaciju i izražavanje.

Suradnja u digitalnom okruženju i zajednički on line susreti obogaćeni kulturalnim sadržajima proširit će znanja  učenika, a međupredmetni karakter projekta pomoći će u razvoju njihovih temeljnih vještina, izjavila je profesorica i voditeljica projekta Cesarić u Cesariću Blanka Đimoti Zima.,