Arhiva

Planinari HPD Gojzerica Požega ispenjali Sinjal 1831 mnv, najviši vrh Hrvatske

26-05-2021 • 00:00
Rva

Protekli vikend planinari HPD Gojzerica Požega ispenjali su Sinjal 1831 mnv, najviši vrh Hrvatske na Dinari i Kijevski bat 1206 mnv na obližnjem Kijevskom Kozjaku

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Protekli vikend planinari HPD Gojzerica Požega ispenjali su Sinjal 1831 mnv, najviši vrh Hrvatske na Dinari i Kijevski bat 1206 mnv na obližnjem Kijevskom Kozjaku

Protekli vikend planinari HPD Gojzerica Požega ispenjali su Sinjal 1831 mnv, najviši vrh Hrvatske na Dinari i Kijevski bat 1206 mnv na obližnjem Kijevskom Kozjaku.

 

Sve ovo napravili su u dva dana napornog hodanja po kršnim hrvatskim planinama, što ni malo ne začuđuje pošto je ekipa bila spoj iskustva, mladosti i snage. Bog ih je nagradio dobrim vremenom pa su oba dana prošla bez kiše i velike vrućine, što im je uvelike olakšalo uspone. Na vrhu Dinare svi se se uhvatili za ruke, podigli ih skupa i iz svega glasa povikali: ”Hrvatskaaaa”, što je inače običaj svih planinara koji se uspiju popeti na ”krov” Hrvatske. Zadovoljni su se spustili s planine kako bi povratili energiju i dobro se odmorili za sutrašnji uspon. Smještaj su pronašli u selu Kijevu, koje je svima poznato po stradanjima u domovinskom ratu. Tijekom 1991. godine selo se našlo u okruženju srpskih okupatora i JNA, te su mnogi mještani ubijeni ili protjerani. Prije rata selo je imalo više od 2000 stanovnika i nekoliko stotina školaraca, dok danas uz 200-tinjak stanovnika obnovljena osnovna škola zjapi prazna, a ono malo učenika pohađa školu u obližnjoj Vrlici. Pošto Kijevo uskoro postaje sjedište Parka prirode Dinara, najmlađeg parka prirode u Republici Hrvatskoj, Kijevljani se nadaju da će ova zgrada pronaći svoju svrhu kao kapacitet za smještaj turista i planinara.

Drugi dan nakon ranog ustajanja planinari su se lako popeli na Kijevski bat s kojeg se pruža odličan pogled na Peručko jezero, Kijevo, grad Knin, Dinaru, Svilaju i ostale geografske ljepote ovog kraja. Nakon dugog uživanja spustili su se u Kijevo, jer ih je još čekao dug povratak kući uz obilazak znamenitosti.

Nada Banović, nedavno nagrađena za doprinos u organiziranom djelovanju planinarskih vodiča Stanice planinarskih vodiča Slavonija, bila je glavni vodič i organizator ovog izleta na najvišu hrvatsku planinu. Osim što su dva dana mukotrpno hodali, planinari su spojili ugodno s korisnim te su po povratku obišli: prekrasni izvor rijeke Cetine, skriveno vrelo Zrmanje i nedavno izgrađenu Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. 

”Uvijek si uz planinarenje i uživanje u prirodnim ljepotama, odvojimo i vrijeme za obilazak kulturne baštine. Prije puta dobro proučimo što je vrijedno za vidjeti, pa to uklopimo u naš plan izleta. Sličan plan imamo za godišnji izlet na PP Lastovo, na koji ove godine putuje 40-tak planinara. Na ovogodišnjem izletu planiramo red mora, red planinarenja, red kulturnog uzdizanja i debeli red uživanja u dobrom društvu.” – rekao je predsjednik društva Višeslav Turković, jedan od sudionika ovog izleta.

Do iduće zgode i nezgode!