Arhiva

„Pitanje demografske obnove rješava se jačanjem gospodarstva“

09-06-2021 • 00:00
Rva

Županica Antonija Jozić gostovala je u emisiji Otvoreno, u kojoj se razgovaralo o tome što županije i gradovi očekuju od Vlade u iduće četiri godine, za koje kapitalne projekte treba tražiti financiranje iz fondova EU te koliko je Hrvatska daleko od željenog ravnomjernog razvoja svih krajeva

Content photo Content photo Content photo

Županica Antonija Jozić gostovala je u emisiji Otvoreno, u kojoj se razgovaralo o tome što županije i gradovi očekuju od Vlade u iduće četiri godine, za koje kapitalne projekte treba tražiti financiranje iz fondova EU te koliko je Hrvatska daleko od željenog ravnomjernog razvoja svih krajeva

Županica Antonija Jozić gostovala je u emisiji Otvoreno, u kojoj se razgovaralo o tome što županije i gradovi očekuju od Vlade u iduće četiri godine, za koje kapitalne projekte treba tražiti financiranje iz fondova EU te koliko je Hrvatska daleko od željenog ravnomjernog razvoja svih krajeva.

U emisiji  Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić o tome su, uz županicu, govorili Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Željko Kolar, Krapinsko-zagorski župan, Matija Posavec, Međimurski župan, Željko Burić, šibenski gradonačelnik i Rikardo Novak, hvarski gradonačelnik.

Ministrica se tijekom izlaganja osvrnula na podizanje svijesti glede nerazvijenih dijelova Hrvatske.

Na pitanje da li je Hrvatska odredila prioritete glede „višegodišnje omotnice”, župan Kolar je rekao je kako se to još ne zna. Plan je otišao u Bruxelles i Vlada je puno radila na njemu. Istaknuo je i kako svi zajedno imaju 3 do 4 puta više projekata od raspoloživih sredstava koja će biti na raspolaganju, ali svakako naglasio da ćemo imati i duplo više sredstava na raspolaganju nego u prošloj financijskoj omotnici.

Župan Posavec istaknuo je kako je ukupno 183 milijarde kuna koje su na raspolaganju te treba raditi na tome da se što više sredstava privuče.

Kada govorimo o trendu iseljavanja, županica Antonija Jozić rekla je kako je on pomalo zaustavljen, i dodala kako danas u Slavoniji ima obitelji koje se vraćaju, dok kvaliteta života raste.

„Nije čudno da se obitelj vrati i zakupi prostor u našim inkubatorima i osnuje tvrtku te znanja i iskustva koje je stekla u stranim državama prelije ovdje“, kazala je županica.

Pitanje demografske obnove je pitanje cijele Hrvatske i to ćemo pitanje riješiti kada budemo imali jako gospodarstvo jer su samo radna mjesta ono što će jamčiti ostanak mladih obitelji, smatra Jozić.

Dalje je bilo govora o projektima, odnosno prioritetima glede projekata. Ministrica je rekla kako se sad nužno fokusirati i odabrati što je to što je najvažnije, a ono se određuje u suradnji sa 92 različite institucije.

Župani smatraju kako zasigurno neće uvijek svi moći biti zadovoljni s raspodjelom sredstava, ali kako treba sjesti i dogovoriti prioritete.

Županica je kao strateški projekt istaknula prometnu povezanost, jer je ona ključna za gospodarstvo te svakako projekt koji se odnosni na obranu od poplava. Isto tako naglasila je kako su u Požeško-slavonskoj županiji prioriteti veliki te da su prijavili projekte u vrijednosti od dvije milijarde kuna.

Također se osvrnula na financijsku decentralizaciju te naglasila da se financije trebaju spustiti na regionalnu razinu, ali se osvrnula i na to kako je Vlada donijela izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i što je značajno pridonijelo proračunima županija.

Na kraju riječi je bilo i o potrebnim izmjenama Zakona o javnoj nabavi te jačoj financijskoj decentralizaciji koja je nužno potrebna, budući su županije dobile u sustav upravljanja i urede državne uprave, a sve radi bržeg i efikasnijeg obavljanja posla.