Arhiva

Park prirode Papuk obnavlja svoju najposjećeniju stazu

11-05-2021 • 00:00
Rva

Park šuma Jankovac neumorno obara rekorde posjećenosti,a ukoliko ste  ju u posljednjih nekoliko dana  posjetili, mogli ste primijetiti radove na rekonstrukciji Grofove poučne staze

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Prekrasna priroda i konstantno provođenje projekata ono su što Park prirode Papuk ukratko opisuje unazad nekoliko godina.

Park šuma Jankovac iz vikenda u vikend neumorno obara rekorde posjećenosti,a ukoliko ste  ju u posljednjih nekoliko dana  posjetili, mogli ste primijetiti radove na rekonstrukciji Grofove poučne staze.

Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. trenutno se provodi Podmjera 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“- tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture.“ Spomenuta mjera prepoznata je kao izvrsna prilika  za ulaganje u  Grofovu stazu koja je  još 2006. godine nagrađena od strane Hrvatske turističke zajednice u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske. Ta kružna staza duga 2,3 kilometra koja otkriva brojne biološke, geološke i kulturno – povijesne fenomene  Papuka ovom rekonstrukcijom dobit će i sigurnosnu i vizualnu dodatnu vrijednost.

U sjeverozapadnom dijelu Parka,  na području Đedovice, rekonstruiran je  i most  na stazi Stari hrastovi koja kroz autohtonu šumu bukve i jele vodi do Starih hrastova, zaštićenog spomenika prirode. Na mjestu starog vidikovca Kapavac izgrađen je potpuno novi pa će posjetitelji moći uživati u pogledima prema mađarskim gorama sa sjevera, dok se prema jugu osim Požeške i Dilj gore mogu nazrijeti i bosanske planine.

„Ako moramo izdvojiti lokaciju koju se ne smije zaobići, osobito ako ste prvi put na Papuku, onda je to svakako Jankovac. Mjesto je to koje jednako intrigira i mlađe i starije, a osim predivne prirode nudi i sadržaje zbog kojih nam se posjetitelji uvijek iznova vraćaju. Zahvaljujući snijegu Jankovac je postao i najtraženija zimska destinacija Slavonije. Vikendom bilježimo i preko tisuću posjetitelja pa nam je iznimno važno i našu Grofovu stazu obnoviti  kako bi naši posjetitelji bili što sigurniji.“ – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Vrijednost ukupnog ulaganja je 743.480,00 kuna, a Ugovorno tijelo je Ministarstvo poljoprivrede