Arhiva

Obnovljena zgrada DVD-a Sulkovci zasjala u novom ruhu

13-04-2021 • 00:00
Rva

Dom je prijepodne obišla gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić sa suradnicima

Content photo Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Dom je prijepodne obišla gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić sa suradnicima

Pri kraju je provedba projekta Energetska obnova zgrade DVD Sulkovci. Dom je prijepodne obišla gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić sa suradnicima.

Gradonačelnica se nada da će uskoro biti regulirani vlasnički odnosi derutne zgrade u neposrednoj blizini, kojoj je vlasnik u jednoj trećini Grad Pleternica, a preostale dvije trećine vlasništvo su Republike Hrvatske. Nakon što Grad Pleternica postane jedini vlasnik, ta zgrada trebala bi proći temeljitu obnovu i postati prostor za sve potrebe stanovnika Sulkovaca.

Direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić ističe da je ovo jedan od devet projekata koje provode na području grada Pleternice u sklopu ovog natječaja. Prije nekoliko godina obnovljeno je šest objekata, a već se priprema i projektna dokumentacija za nove objekte, tako da svako veće naselje ima vatrogasni ili društveni dom u kojemu se mještani  mogu okupljati.

Predsjednik Nadzornog odbora DVD-a Sulkovci Mato Kristić predstavio je povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sulkovci, koje je osnovano 1925. godine, a gradnja doma trajala je od 1930. do 1933. godine, u čemu su sudjelovali mještani Sulkovaca na darovanom zemljištu. Prva cisterna stigla je 1985. godine, a aktivno vatrogasno vozilo je donacija iz Tirola, uz pomoć Grada Pleternice. Društvo danas broji 64 člana uz brojnu mladež, na kojoj će ostati tradicija vatrogastva u Sulkovcima.

Vrijednost projekta je 607.619,39 kuna, od čega EU sufinancira 379.475,98 kn iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Trajanje projekta je od 9.8.2019. – 9.8.2021. (24 mjeseca). Prijavitelj je Grad Pleternica.

Projekt energetske obnove zgrade DVD Sulkovci izravno će doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradi te oslobađanju sredstava za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja. Korisnici zgrade (članovi DVD-a, mještani i predstavnici raznih udruga) dobit će ugodnije mjesto za boravak, a istovremeno će porasti svijest o važnosti korištenja mjera EnU, racionalnijem gospodarenju energijom te smanjenju emisije CO2 u okoliš.

Kroz projektne aktivnosti bit će provedena mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije: povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite poda prema vanjskom prostoru, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili poboljšanje postojećeg (pelete), zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, pristupna rampa za osobe sa invaliditetom i drugo.

Opći cilj je pridonijeti smanjenju potrošnje energije u zgradama javnog sektora, dok je specifični cilj i svrha projekta energetska obnova zgrade DVD Sulkovci, s ciljem smanjena potrošnje energije u samoj zgradi društvene namjene. Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta od 64%.

Ciljana skupina je čitava lokalna zajednica, a rezultat je smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u javnim zgradama.