Arhiva

Noć otvorenih vrata — 24 sata KVIZA & KNJIŽNICE u Požegi

01-06-2021 • 00:00
Rva

U organizaciji Udruge Kvizoljupci Zlatne doline u Požegi će se održati kviz-maraton u trajanju od 24 sata bez prekida, a Gradska knjižnica Požega daje organizacijsku i programsku podršku te radi za korisnike i posjetitelje u dodatnom, izvanrednom radnom vremenu: od 16 sati u subotu, 5. lipnja, do 16 sati u nedjelju, 6. lipnja

U organizaciji Udruge Kvizoljupci Zlatne doline u Požegi će se održati kviz-maraton u trajanju od 24 sata bez prekida, a Gradska knjižnica Požega daje organizacijsku i programsku podršku te radi za korisnike i posjetitelje u dodatnom, izvanrednom radnom vremenu: od 16 sati u subotu, 5. lipnja, do 16 sati u nedjelju, 6. lipnja

U organizaciji Udruge Kvizoljupci Zlatne doline u Požegi će se održati kviz-maraton u trajanju od 24 sata bez prekida, a Gradska knjižnica Požega daje organizacijsku i programsku podršku te radi za korisnike i posjetitelje u dodatnom, izvanrednom radnom vremenu: od 16 sati u subotu, 5. lipnja, do 16 sati u nedjelju, 6. lipnja. Dođi, prati kviz, upiši se u Knjižnicu, posudi knjigu, čitaj, kupi knjigu, sudjeluj u Lego-maratonu, prijavi se i sudjeluj u radionici fotografije… ili samo posjeti svoju Knjižnicu u bilo koje doba dana ili noći i iskaži tako svoju podršku skupini entuzijasta koji pomiču osobne granice i rado prihvaćaju izazove – pozvali su danas organizatori.

“Uz promociju kviza i kulture posredstvom naše ustanove cilj ove manifestacije je i promocija grada Požege kao središta kulture, ali i Knjižnice kao novog žarišta kulturnog života u gradu.” naglasila je ravnateljica Aleksandra. Kviz je po formatu novost u Hrvatskoj, a i šire, budući da se igra punih 24 sata. To je jedinstven događaj kakav još nije u Hrvatskoj rađen. Kao i ranija izdanja SOVA-e (Spring Open Vallis Aurea) i ovo je natjecanje privuklo neke od najpoznatijih “kvizaša” iz Hrvatske, ” najavio je predsjednik Udruge Kvizoljupci Zlatne doline Tomislav Bleiziffer.

“Riječ je o ekipnom natjecanju za četveročlane ekipe gdje se, kroz 24 seta, koji se odvijaju u 24 sata, odgovara na 600 pitanja, kao novi oblik, recimo tako, ekstremnog kviziranja. To je kombinacija znanja, izdržljivost, snalažljivosti. Ograničili smo broj na 20 ekipa, 80 sudionika, a privukli smo zaista reprezentativne kvizaše. Imamo lovca iz potjere Krešimira Sučevića Međerala, znalca iz “Milijunaša” Ivana Jurčevića te jednog od članova rekordne Potjere kada je ekipa pobijedila s rekordnim iznosom od gotovo 300 tisuća kuna, a to je Antonio Mustahinić iz Dubrovnika. Dio ekipa dolazi iz Zagreba i okolice, dio je iz Slavonije – Osijeka, Vinkovaca i Vukovara, a tri su i požeške ekipe. Uz samu reprezentativnosti sudionika, dodajmo kako Hrvatski kviz savez vodi rang listu o ostvarenim rezultatima kvizaša te za određenu orijentaciju možemo reći kako od prvih top deset kvizaša u Hrvatskoj, njih pet dolazi u Požegu,” naglasio je Tomislav.

Kviz natjecanje održat će se na Galeriji svjetlosti, a sve posjetitelje očekuje i bogat program u znaku knjige, kulture i zabave. “Otvorenje je 5. lipnja u 15,45 sati na Galeriji svjetlosti, a proglašenje pobjednika je u nedjelju oko 17,00 sati. No, ima i drugih atraktivnih trenutaka, ” rekla je Aleksandra Šutalo predstavljajući program koji organizira Knjižnica. “Velika je čast biti domaćin ovakvog zbivanja. Kviz je glavni program ali nije jedini. Prvi je foto-radionica za mlade koju organiziramo u suradnji s mladom požeškom udrugom SolidArt. Radionica će se održati u Dvorani mudrosti, 5. lipnja od 16,00 sati, a namijenjena je mladima od 13 do 18 godina. Drugi događaj je popularni Sajam knjiga – građani će moći kupiti rashodovane knjige iz knjižničnog fonda po simboličnoj cijeni od deset kuna. Pripremljen je i Lego maraton za odrasle koji će ponuditi slaganje Lego setova s više od tri tisuće komada. Prvih pet koji se prijave imat će tu privilegiju, a prijaviti se mogu na Facebook stranici knjižnice. Od ponoći do 7 sati bit će i akcija besplatnog upisa u knjižnicu, a cijelo vrijeme trajanja događaja građani će moći donijeti i “zaboravljene” knjige, bez plaćanja zakasnine. Tu su i mali pokloni iznenađenja za sve posjetitelje koji će u ta 24 sata doći u prostor knjižnice, ” najavila je Aleksandra.

Uoči 24-satnog programa, u petak 4. lipnja u Knjižnici će se održati dodatna kulturno-kvizaška poslastica, program pod nazivom “Mario Kovač – predstavljanje lika i (ne)djela”.

Diplomirani kazališni redatelj, kasnije doktor znanosti na području teatrologije i dramatologije, Mario Kovač svoj umjetnički izričaj pokazuje kroz kazalište, film, glazbu i književnost, a pored svega toga Mario je i strastveni kvizaš. Mario će u Dvorani mudrosti predstaviti svoju drugu zbirku pjesama pod nazivom “Metamorfoze iliti pretvorbe”, zbirku koja je protkana humorom, ironijom i svakodnevnim nedaćama malog čovjeka. Osim toga, Mario će govoriti o svom profesionalnom putu, a neizostavna tema bit će i kvizaštvo kao odlična uvertira Noći otvorenih vrata Knjižnice kada će se održati 24 sata kviza.