Arhiva

Modernizirana kampanja Manje oružja-manje tragedija

12-01-2021 • 00:00
Rva

Jedna od opasnosti je što su takva sredstva često pospremljena na neadekvatna mjesta, poput podruma i tavana obiteljskih kuća, pa kod kupoprodaje ili renoviranja nekretnina dolazi do rizika od stradavanja

00:00
00:00

Jedna od opasnosti je što su takva sredstva često pospremljena na neadekvatna mjesta, poput podruma i tavana obiteljskih kuća, pa kod kupoprodaje ili renoviranja nekretnina dolazi do rizika od stradavanja

Na konferenciji za medije u prostoru Policijske uprave požeško-slavonske prijepodne je predstavljena modernizirana kampanja „Manje oružja –  manje tragedija“. Kampanja traje  neprekidno od 1. rujna 2007. godine i proglašena je najuspješnijom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda. Od početka kampanje do 31. prosinca 2020. godine na području Policijske uprave požeško-slavonske građani su dragovoljno predali 504 komada raznog vatrenog oružja, preko 2 tisuće komada raznog rasprskavajućeg oružja, gotovo 200 tisuća komada raznog streljiva te 103 kilograma eksploziva.

Glasnogovornica Policijske uprave Nikolina Janković dodaje da se moderniziranom kampanjom želi potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnim sredstvima, te djelovati na svijest građana kako bi shvatili da  MANJE ORUŽJA zaista znači i MANJE TRAGEDIJA.

Sve informacije o kampanji kao i upute i savjeti za građane o dragovoljnoj predaji ilegalnog oružja dostupni su na web stranici manje-oruzja-manje-tragedija.hr te na Facebook stranica kampanje, dok je televizijski videospot pjesma „Puške i dinje“ nastala u suradnji sa splitskim hip-hop sastavom TBF.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Mirko Petrović dodaje da nestručno rukovanje ovim sredstvima predstavlja opasnost za osobe koje rasprskavajućim sredstvima i vatrenim oružjem nisu rukovale, ali i za one koji su rukovali, ako rukuju nestručno. Poziva građane da nazovu broj 192 bez rizika da informacija o posjedovanju izađe u javnost, jer je dragovoljna predaja anonimna i bez sankcija. Jedna od opasnosti je i što su takva sredstva često pospremljena na neadekvatna mjesta, poput podruma i tavana obiteljskih kuća, pa kod kupoprodaje ili renoviranja nekretnina dolazi do rizika od stradavanja.

Dodaje da je građanima često nelagodno što su takve sredstva imali u svojim domovima, pa se ne odlučuju predati ih, no osim što je to anonimno i bez sankcija, policijski službenici se zahvale svakome tko se odluči na ovaj način spriječiti buduću tragediju.