Arhiva

Matej Begić (HDZ) izabran za predsjednika Gradskog vijeća Požege, potpredsjednici Dijana Krpan (DP) i Mitar Obradović (SDP)

17-06-2021 • 00:00
Rva

Sa 11 glasova za i 8 protiv nositelj liste HDZ-HSU Matej Begić izabran je za predsjednika Gradskog vijeća.

Sa 17 glasova za i 2 protiv za prvog podpredsjednika Gradskog vijeća izabrana je Dijana Krpan DP dok je za drugog podpredsjednika istim brojem glasova izabran Mitar Obradović SDP.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Sa 11 glasova za i 8 protiv nositelj liste HDZ-HSU Matej Begić izabran je za predsjednika Gradskog vijeća

Matej Begić( HDZ) izabran  je za predsjednika Gradskog vijeća Požege,  potpredsjednici Dijana Krpan (DP) i Mitar ObradovićSDP)

Konstituirajuću sjednicu danas je u Gradskom Kazalištu Požega održalo Gradsko vijeće grada Požege. Podsjetimo, nakon konačnih rezultata izbora članova Gradskoga vijeća Grada Požege, provedenih 16. svibnja ove godine, lista HDZ/HSU osvojila je 42,08% glasova, SDP  26,95%, Most 12,52%, DP 12,46%, Reformisti/HSS Braće Radić/Umirovljenici 3,47% te HSLS 2,48% glasova. Temeljem toga, u predstojećem četverogodišnjem mandatu Vijeće sukladno novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, brojiti 19 vijećnika koje je i bilo u punom sastavu na sjednici. Uz izabrane vijećnike na konstituirajućoj sjednici bili su nazočni, gradonačelnik grada Požege dr.sc. Željko Glavić i njegov zamjenik dr.sc. Borislav Miličević. 

Sa 11 glasova za i 8 protiv nositelj liste  HDZ-HSU Matej Begić izabran je  za predsjednika Gradskog vijeća.

Sa 17 glasova za i 2 protiv za prvog podpredsjednika  Gradskog vijeća izabrana je Dijana Krpan DP dok je za drugog podpredsjednika istim brojem glasova izabran  Mitar Obradović SDP.

Devet (9) vijećnika dolazi iz koalicije Hrvatske Demokratske Zajednice HDZ i Hrvatske Stranke umirovljenika HSU a to su: nositelj liste  Matej Begić, Maja Petrović, Ivan Peharda, Matea Čeliković mirovanje mandata – zamjenik neizabrani član s liste HDZ/HSU Stjepan Golić, Ante Kolić, Silvija Sertić, Miroslav Crnjac, Valentina Matijašević i Hrvoje Ceranić.

Šest (6) vijećnika dolazi s liste Socijaldemokratske Partije Hrvatske SDP-a a to su nositelj liste Mitar Obradović, Dinko Zima, Martina Vlašić Iljkić mirovanje mandata –zamjenik Ivan Vlahović neizabrani član s liste SDP, Tomislav Hajpek, Ivana Bouček i Luka Samardžija mirovanje madnata- zamjenik Magdalena Turkalj Čorak

S liste MOST-a dva (2) su vijećnika i to nositelj liste Antonio Šarić i Josip Matković.

Lista Domovinskog pokreta DP ima dva (2) vijećnika i to nositeljicu liste Dijanu Krpan i Miroslava Penavu.

Nakon izabora Mandatne komisije u sasatvu predsjednik Ante Kolić i članovi Dijana Krpan i Dinko Zima, odabran je i Odbor za izbor i imenovanja a čine ga Hrvoje Ceranić HDZ, Miroslav Penava DP i Silvija Sertić HDZ.

U Odbor za Statutarno pravna pitanja sukladno prijedlogu jedne trećine vijećnika,  za predsjednika je izabran Dragutin Štirmer, podpredsjednik Petar Kanić, članovi Dijana Krpan, Magdalena Turkalj Čorak i Antonio Šarić.

Matej Begić „Želim se zahvaliti svim članicama i članovima Gradskog vijeća što su dali podršku meni i Hrvatskoj demokratskoj zajednici da ima predsjednika Gradskog vijeća. Gradsko vijeće će nastaviti raditi u suradnji s gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika, za bolju, perspektivniju i prosperitetniju Požegu jer Požežani i Požežanke to zaslužuju. „

Dijana Krpan  : „Izabrana sam za potpredsjednicu ispred Domovinskog pokreta što mi je velika čast i zadovoljstvo. Nadam se da će kao što je i sam gradonačelnik rekao,ovo Gradsko vijeće funkcionirati za dobrobit građana i da će se zaboraviti privatno i da će napokon javni interes biti iznad privatnog u korist i na zadovoljstvo svih naših građana. Kroz ove četiri godine nadam se da će biti pomaka za Požegu i da će se neke stvari koje nisu bile dobre što prije zaboraviti, da će Požega krenuti u neki novi smjer, razvoj što od srca želim svima nama. I da što manje bude neslagana, a što više slaganja za dobro svih nas. „

Mitar Obradović : „Čestitam svim izabranim vijećnicima, drago mi je da smo završili ovaj izborni proces. Naravno, nije nam drago s izborom predsjednika, ali to je bila volja predstavnika birača danas. Mi smo glasali protiv kandidata, ali pozdravljamo njegov izbor i najavljujemo suradnju. Pozdravljamo danas i pozdravni govor predsjednika Vijeća gradonačelnika koji su pozvali na uključivost, suradnju. Velika politika je u Zagrebu, mala politika je u Požegi, bit će politike i u Požegi. Mi ćemo podržati sve projekte koji su iz Požege, sve ono što je bilo u skladu s našim programom i biti ćemo konstruktivna oporba. I nadamo se suradnji i zajedničkom uspjehu ovog grada i ovog vijeća. „

 Na kraju sjednice gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić čestitao je svim vijećnicima.

„Čestitam svima koji su danas prisegnuli na ovu časnu dužnost. Postoji jedan podsjetnik na to što gradsko vijeće treba biti. Podsjetnik stoji iznad ulaza u Knežev dvor, vijećnicu grada Dubrovnika i piše: Obliti privatorum, publica curate. U prijevodu – zaboravite privatno, bavite se javnim. Vi ste ovdje i izabrani, isto kao i moj zamjenik i ja, da se bavite javnim i da na ovom poslu koji ćemo zajedno raditi ne da zaboravimo privatno, nego da nema privatnih interesa. To bi bilo i doslovno tumačenje ove poruke. Netko mi je ovih dana rekao, vezano uz moj izbor, što je to meni trebalo. A onda mi je još rekao – od društva ne možete samo uzimati, trebate i davati. U tom smislu vidim i našu i vašu ulogu. Sa svoje strane, kao izabrani gradonačelnik i zamjenik trudit ćemo se da korektno, točno i pravovremeno pripremimo sve materijale. Konzultirat ćemo od vas, bez obzira na stranačke boje, sve one koji znaju nešto više o pojedinim temama, koji mogu više doprinijeti formiranju kvalitetnog prijedloga. Nećemo vam podvaljivati, to mogu obećati – ono što vam damo bit će konkretno i pošteno. Jer, nekakva visoka politika koja se vodi na nacionalnoj razini ne smije biti tako ostrašćena na lokanoj razini. Mi smo ovdje prije svega da služimo građanima, da u ovom gradu bude bolje, da izvučemo što više možemo i s nacionalne razine i iz EU fondova za razvoj ovoga grada. I to ćemo raditi. I u tome očekujemo pomoć i podršku svih vas“ – rekao je gradonačelnik Glavić.