Arhiva

Hrvatska demokratska zajednica u Požeško-slavonskoj županiji je ostvarila izvanredan rezultat

17-05-2021 • 00:00
Rva

Novi gradonačelnik Požege dr. Željko Glavić i županica Antonija Jozić najavili su prve poteze

Content photo Content photo Content photo Content photo

Novi gradonačelnik Požege dr. Željko Glavić i županica Antonija Jozić najavili su prve poteze

„Hrvatska demokratska zajednica u Požeško-slavonskoj županiji je ostvarila izvanredan rezultat.“, rekao je na početku današnje konferencije za medije predsjednik Županijskog odbora HDZ-a prof.dr.sc. Željko Glavić, budući gradonačelnik Požege. Podsjetimo, HDZ će po prvi puta imati županicu Antoniju Jozić, a osvojili su i sve općine i gradove, osim Velike, gdje je njihov kandidat u drugom krugu.

Glavić je prije svega zahvalio biračima koji su izašli na izbore i dali glas bilo kojoj političkoj opciji, a posebno biračima koji su svoje povjerenje poklonili HDZ-u. Zahvalio je i članovima izbornog stožera, predsjednicima temeljnih ogranaka, gradskih i općinskih odbora stranke, te svima koji su na neki način sudjelovali u predizbornoj kampanji i u ovom rezultatu.

„Ovo je pobjeda svih članova HDZ-a koji su aktivno odradili predizborno vrijeme. To povjerenje ćemo nastojati opravdati i nećemo ga iznevjeriti. “, rekao je Glavić.

Na novinarsku konstataciju da je u proteklom mandatu bilo dosta negativnih vijesti na županijskoj i gradskoj razini u smislu određenih nepravilnosti, odgovorio je na pitanje hoće li se i na koji način boriti protiv takvih situacija.

„Mi smo se prije izbora kompletnom promjenom stranačkog vodstva u Požegi odredili prema tom problemu. Osjetili smo da građani očekuju od nas promjene, nove ljude koji iza sebe nemaju nikakvih mrlja, koji su stručni i na neki način jamstvo budućeg razvoja grada Požege. Mi smo na ovim izborima ponudili nove, mlade ljude, koji su bili spremni dati svoje ime i uložiti trud da ovu situaciju u Požegi dovedemo na razinu koja je primjerena. Očito smo po rezultatu ovih izbora u tome uspjeli. Ovaj rezultat nam je obveza da naročito pazimo da ne ponavljamo takve stvari, i u narednom mandatu odgovorno i pošteno obavljamo javne dužnosti za koje su nam građani dali povjerenje.“, izjavio je Glavić.

Koji su prioriteti novog gradonačelnika Požege?

„U budućem mandatu prioritet će biti gradsku upravu, institucije i komunalna poduzeća dovesti na razinu na kojoj će služiti građanima na najracionalniji mogući način. Ne kažem da je sada loše, jer to ne znam, ali u svakom slučaju racionalizacija je neophodna i to će nam biti prvi posao koji ćemo napraviti.

HDZ je u svojoj politici na jedno od najvažnijih mjesta stavio kontinuitet i mi se moramo brinuti sve projekte dovršiti, a paralelno s tim raditi nove projekte. Ima puno tema na kojima možemo s novim dobrim projektima se kandidirati na sredstva EU i riješiti niz problema u gradu, poput stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja mladih. Tu ćemo pružiti potporu svim poduzetnicima i obrtnicima, da bi bolje poslovali i otvarali nova radna mjesta, kroz programe stipendija i pomoći u stambenom zbrinjavanju nastojat ćemo zadržati mlade, pa i vratili dio onih koji su već otišli.

Pri tome ćemo voditi računa i o izgledu grada. Jedan od započetih projekata je rekonstrukcija Trga Svetog Trojstva, za koji imamo 21. idejno rješenje, koje ćemo staviti na javnu raspravu, vidjeti što o tome misle građani i što je njima najbolje od tih rješenja,  i u sinergiji sa strukom odabrati jedno rješenje i pokrenuti projekt rekonstrukcije trga.

Brinut ćemo i o starijoj populaciji, jer Požega kao i mnogi gradovi ima sve starije stanovništvo, i mi moramo u svom programu voditi računa o potporama i izgradnji domova za odrasle te različitim programima za socijalne kategorije i stariju populaciju.

Jedna od nekad najljepših dvorana (Grabrik) danas je za potpunu rekonstrukciju, jer ne zadovoljava uvjete za domaća i međunarodna natjecanja, a isto tako je i sa stadionom NK Slavonije. Na taj način pomoći ćemo mladima da zdravije odrastaju, da se oni koji se bave sportom dobro osjećaju i ostaju u gradu.“, zaključio je Glavić.

Buduća županica Antonija Jozić i dopredsjednica Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice rekla je kako su birači izabrali kontinuitet, a to je nastavak rada HDZ-a u ovoj županiji. Uvjerena je da će i nakon ovih izbora imati „jedanaest od jedanaest“, nakon pobjede u općini Velika u drugom krugu.

„Čestitam svim kolegama gradonačelnicima i načelnicima, nastavljamo i dalje s jednakim entuzijazmom i žarom raditi na razvoju naše Požeško-slavonske županije. U kampanji smo dali realan izborni program i vjerujem da su to birači prepoznali i honorirali ovako velikim brojem glasova.

Naravno, taj veliki broj glasova je velika odgovornost i obveza, kako meni, tako i svim gradonačelnicima i općinskim načelnima. Na raspolaganju su ogromna sredstva iz fondova EU. Kampanja je bila „Sad je bitno“, a sad je bitno iskoristiti ta sredstva.“, kazala je Jozić.

Dodaje da je HDZ odradio čistu kampanju, da ova županija može više i bolje, po pitanju društvene infrastrukture, zapošljavanja i fondova EU. Podsjetila je da je iz Požeško-slavonske županije u mehanizam za oporavak i otpornost već prijavljeno preko 2 milijarde kuna projekata koji se planiraju financirati fondovima EU, a to su samo projekti koji su se uklopili u plan i uvjerena je da će se realizirati u sljedeće četiri godine.

„Ključni dio programa je ravnomjerni razvoj županije, ali i Požega kao gospodarska snaga županije. Jedan od prvih poteza kao županice bit će mi upućivanje zahtjeva Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU da Požega i okolica dobiju fond koji će moći koristiti isključio Požeština, kao bi se i dalje razvijali.“, najavila je Jozić.

Antonija Jozić na mjesto županice odlazi s mjesta gradonačelnice Pleternice, gdje će ju naslijediti bliska suradnica, dosadašnja direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić.

„Posebno sam sretna i zadovoljna, jer mi je itekako važno da se u Pleternici nastavi kontinuitet. Gradonačelnica Marija Šarić ostvarila je uvjerljivu pobjedu u prvom krugu i većinu u Gradskom vijeću. Ono što je činila u posljednjih osam godina kao direktorica PLINK-a i sudjelovala u svim projektima, to će uspješno nastaviti i dalje.“, rekla je Jozić.

Podsjetimo na kraju da su uz navedene pobjednici u prvom krugu gradonačelnici Kutjeva Josip Budimir i Lipika Vinko Kasana, te općinski načelnici Brestovca Zdravko Mandić i Čaglina Dalibor Bardač, dok gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i općinski načelnici Kaptola Mile Pavičić i Jakšića Ivica Kovačević nisu imali protukandidata.

Jedina preostala bitka je u Velikoj, gdje se u drugom krugu za mjesto općinskog načelnika bore kandidat liste građana Robert Hofman i kandidat HDZ-a Dario Ivković.