Arhiva

Gradsko kazalište Požega: Nakon dvije prisilne odgode, sutra premijera predstave Dnevnik solerice

08-04-2021 • 00:00
Rva

Premijera će se održati sutra u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20 sati

Content photo Content photo Content photo

Premijera će se održati sutra u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20 sati

Uoči premijere predstave “Dnevnik solerice”, nastale u koprodukciji Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, o predstavi te suradnji požeškog kazališta i osječke Akademije govorili su jutros ravnateljica GKP Valentina Neferović, redatelj predstave Robert Raponja, nositeljica glavne uloge Lucija Subotić, glumica Blanka Bart te studenti Anabela Sulić i Matko Trnačić. Premijera će se održati sutra u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20 sati.

Dnevnik solerice, roman Jasmine Rodić, prvi je put objavljen je 2012. godine, a ovu urbanu i duhovitu priču o kompleksnom ljubavnom životu postfeminističke junakinje za kazališne daske je pripremila Marijana Nola. Inscenacija romana zamišljena je kao dinamična igra u kojoj se glumci izmjenjuju u više različitih uloga, a predstava, pod redateljskom palicom Roberta Raponje, ujedno je i diplomski ispit studentice Lucije Subotić na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Zbog situacije s korona virusom premijera predstave već je dva puta odgođena, no prva predstava koja je nastala od kako je Gradsko kazalište Požega postalo nastavna baza osječke Akademije, sutra će konačno ugledati svjetla reflektora, rekla je ravnateljica kazališta Valentina Neferović.

– Ovo je prva predstava za odrasle koju radimo u toj suradnji i s tim značenjem. To je vrlo lijepa priča u koju su uključeni mladi ljudi, studenti, a kada su u sve uključeni i naši Požežani poput Anabele i Matka, sve ima još dublji smisao. Predstave koje nastanu u suradnji s Akademijom bit će dio repertoara našeg kazališta. Naša ideja je u jednoj kazališnoj sezoni graditi repertoar na tome da napravimo u toj suradnji jednu lutkarsku predstavu, te jednu urbanu predstavu za odrasle i jedan klasik. – najavila je Neferović.

Akademija i Gradsko kazalište Požega bilježe dobru suradnju i ovo je logičan slijed, rekao je profesor Robert Raponja.

– Diplomske predstave koje se rade su već gotove predstave, to prezentni dio u jednoj cjelovečernjoj predstavi. U ovom slučaju odlučili smo se za adaptaciju vrlo intrigantnog romana Jasmine Rodić koja o “ženskom pitanju” progovara vrlo jednostavno, neposredno i iskreno i to nam je bilo pokretač. Glumačko umijeće je vezano uz sadržaj i onda treba pronaći onaj sadržaj koji korespondira kako s bićem glumca/glumice tako i sa suvremenom publikom. – naglasio je profesor Raponja uz zahvalu što je Akademija u Gradskom kazalištu Požega pronašla, kako je rekao “svoje kreativno utočište”.

– Zahvalna sam što sam imala priliku raditi svoj diplomski ispit u Gradskom kazalištu Požega s puno ljudi što nije uobičajeno. Svima nam je to veliko iskustvo. U pripremanju uloge krenula sam iz samog romana, istraživala sam njegov sadržaj, ali i samu autoricu koja je opširno dala uvid u svoju intimu i biće. – izjavila je Lucija Subotić koja tumači glavnu ulogu.

Blanka Bart, glumica Kazališta Virovitica, podsjetila je na dobru suradnju požeškog i njezinog kazališta, te naglasila kako je raditi s mladim ljudima prekrasno jer joj, rekla je, vraćaju vjeru u život i posao koji radi, a mladi Požežani, Anabela i Matko, zahvalili su domicilnom kazalištu na iskustvu koje im je dragocjeno u umjetničkom sazrijevanju.

Uz Luciju Subotić, Blanku Bart, Anabelu Sulić i Matka Trnačića igraju i Vanja Čiča, Matea Bublić, Marijin Kuzmičić, Davor Tarbuk, Grgur Grgić i Lorenco Tolić, a asistentica redatelja i sumentorica je Katica Šubarić. Glazba potpisuje Marina Hojsak, a svoj doprinos dali su i djelatnici kazališta Dario Hak (ton i video), Goran Krmpotić (rasvjeta), Renato Pok (scenski poslovi), Ljiljana Rodić (garderobijerka) te Marija Matijanić (izrada plakata i programske knjižice).