Arhiva

[FOTO] Izlet osunčanom Požeškom gorom planinara HPD Sokolovac Požega

24-05-2021 • 00:00
Rva

Članovi HPD-a Sokolovac Požega i ovog su vikenda bili aktivni

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Članovi HPD-a Sokolovac Požega i ovog su vikenda bili aktivni

Članovi HPD-a Sokolovac Požega i ovog su vikenda bili aktivni. Evo izvještaja:

„S obzirom na to da je jedna ekipa našeg društva ovoga vikenda otišla na Velebit, drugi izlet je bio na domicilno gorje, odnosno Požešku goru. Prekrasan sunčani dan vrijedna i izleta željna ekipa društva je iskoristila za okupljanje, koje je tradicionalno bilo kod “Ćire”, gdje smo parkirali automobile te se uputili prema našem cilju.

Uspon je počeo kod Grginog dola, gdje smo krenuli s usponom na Požešku goru. Osjetilo se na svakom koraku kako je biljni i životinjski svijet u punoj ekspanziji s obzirom na godišnje doba. Sve je mirisalo oko nas na probuđenu prirodu te proljetno cvijeće. Prolazeći pored vikendica Požežana i prekrasnih vinograda koji se stapaju sa šumom, naišli smo na požeškog vinogradara i čuvara baštine Zorana Fumića, kojega smo zatekli u njegovom vinogradu.

Uvijek dobro i veselo raspoložen ponudio nas je čašicom razgovora i dobrog druženja koje smo s veseljem prihvatili. Nakon kraće stanke nastavili smo put kapelice sv. Vida kao centralne točke našeg izleta, gdje smo planirali odraditi veću pauzu. Navedeno vrijeme smo iskoristili na degustaciju slavonskih proizvoda te prisjećanje na ne tako davne proslave Grgureva na prostoru oko kapelice.

Svaka travka i kamenčić kao da pišu povijest navedenog prostora. Požeškim vinogradarskim putem nastavili smo uspon i naš izlet. Hodajući, svako malo smo zastajkivali, ushićeni pogledima koji se pružaju na Požegu te Papuk u daljini, koji se zbog lijepog vremena činio kao da je na dohvat ruke. Prilikom silaska okrijepili smo se vodom s izvora Fratrovica, te lagano počeli sažimati dojmove s ovog prekrasnog izleta. Ulicom Vučjak u Požegi kroz koju smo prolazili također smo osjetili požeški duh grada kojega svi volimo.

Izlet je završio druženjem u jednom od požeških kafića. Puni dojmova i zadovoljstva pozivamo sve da nam se pridruže u otkrivanju zavičaja u kojemu živimo, te zajedničkom užitku u planinama. Izlet je bio namijenjen osobama starije životne dobi, djeci te svim planinarima i ljudima dobre volje. Vodič izleta je bio predsjednik društva Bruno Horvat.“