Arhiva

Dom za starije i nemoćne osobe Požega: Novo ruho nakon tri desetljeća, ušteda u grijanju preko 50%

19-02-2021 • 00:00
Rva

Završnom konferencijom priveden je kraju projekt Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Požega, važan projekt kojim će se ostvariti velike uštede i omogućiti bolje uvjete korisnicima i zaposlenicima ustanove

Content photo Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Završnom konferencijom priveden je kraju projekt Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Požega, važan projekt kojim će se ostvariti velike uštede i omogućiti bolje uvjete korisnicima i zaposlenicima ustanove

Završnom konferencijom priveden je kraju projekt Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Požega, važan projekt kojim će se ostvariti velike uštede i omogućiti bolje uvjete korisnicima i zaposlenicima ustanove. Ravnateljica Doma Ružica Alaber izrazila je zadovoljstvo što je Dom nakon tri desetljeća dobio novo ruho, a značajno će biti smanjeni i troškovi energenata, koji nisu mali.

Ovo je sedmi dovršeni od deset ugovorenih projekata energetske obnove zgrada ustanova na području Požeško-slavonske županije, rekla je Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Panora, te zahvalila resornim ministarstvima, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i drugima koji su sudjelovali u realizaciji i financiranju projekata.

Projekt je predstavio Anto Baltić, stručni suradnik iz PANORA-e, rekavši da je vrijednost projekta gotovo 11 milijuna kuna, od čega su 85% bespovratna sredstva, dok je preostali iznos osigurao korisnik objekta. Povećanjem toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, zaštite vanjskog zida, stropa i poda prema vanjskom negrijanom prostoru, zamjenom vanjske stolarije, poboljšanjem postojećeg sustava grijanja prostora i tople vode, te zamjenom unutarnje rasvjete s energetski učinkovitijom, očekuje se manja potrošnja toplinske energije za 54%, smanjenje potrošnje primarne energije za 31% korištenjem obnovljivih izvora ugradnjom sunčanih kolektora na plohe krova. U konačnici, zgrada je iz energetskog razreda E prešla u razred C.

Osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Požega je Požeško-slavonska županija, pa je župan Alojz Tomašević izrazio zadovoljstvo što će se na godišnjoj razini ostvariti velike uštede, koje će se usmjeriti u razvoj usluga, te pohvalio djelatnike jer u vrijeme pandemije korisnici nisu prepušteni sami sebi i o njima se izvrsno skrbi u skladu s epidemioloških mjera. Župan je najavio da će vlasništvo Doma s ministarstva prijeći na Požeško-slavonsku županiju.

Među nazočnima konferenciji bili su Vjekoslav Potočanac, predsjednik Upravnog vijeća Doma i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega, zatim ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr. Ivan Vukoja, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki, predstavnici izvođača radova poduzeća Presoflex gradnja d.o.o., predstavnici projektanta, stručnog nadzora te zaposlenici ustanove.