Arhiva

Dodijeljene nagrade učenicima u sklopu natječaja „Kreativni i neovisni“

14-06-2021 • 00:00
Rva

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Požeško-slavonska županija i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije raspisali su natječaj „Kreativni i neovisni“ danas su u Županijskoj vijećnici svečano dodijeljene nagrade .

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Županica Antonija Jozić danas je u Velikoj vijećnici dodijelila nagrade učenicima i mentorima povodom natječaja “Kreativni, neovisni.”

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Požeško-slavonska županija i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije raspisali su natječaj „Kreativni i neovisni“ koji je bio namijenjen učenicima od petih do osmih razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola unutar županije. Natječaj je bio  otvoren od 16. prosinca 2020. do 23. travnja 2021. godine a danas su u Županijskoj vijećnici svečano dodijeljene nagrade .

Cilj natječaja je bio da učenici pokažu znanje i svoj stav prema sredstvima ovisnosti, da se pozitivno dokazuju, da istaknu sposobnosti koje imaju, te da afirmiraju pozitivne, zdrave stavove, te životne odabire. Natječaj je raspisan devetu godinu za redom, a ove godine učenici su se trebali upustiti u izradu likovnih radova, plakata, instalacija, fotografija ili jednominutnog filma na teme:  Što različite ovisnosti čine pojedincu, obitelji ili društvu?, Imam(o) stav i kažem(o) NE! te prema vlastitom izboru u dogovoru s mentorom iz područja ovisnosti ili zaštite mentalnoga zdravlja.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić zahvalila se svim učenicima i njihovim mentorima , ponovila koliko je važno da mladi progovaraju i razmišljaju o ovoj temi te  podijelila nagrade učenicima i njihovim mentorima

„Drago mi je da se i naša Županija zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo uključuje u ovakve akcije. Naravno da nas odrasle itekako zanima promišljanje ovisnosti iz očiju vas djece i mladih te se nadam da će vaša promišljanja i sve ovo što činite ići u smjeru i daljnje edukacije kako bismo sprječavali bilo koje oblike ovisnosti u našem društvu te da bi naše društvo i naša djeca izrastali u zdrave, odgovorne, a nakon toga i uspješne ljude koji će dalje razvijati našu Požeško-slavonsku županiju.“ – rekla je županica Jozić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević rekao je kako je natječaj namijenjen upravo s ciljem kako bi se vidjela promišljanja  djece o sredstvima ovisnosti – kocki, drogama, alkoholu, kao i najnovijoj ovisnosti internetu.

Ove godine 93 učenika se odazvalo na natječaj iz  14 škole s područja naše Županije : Ekonomska škola Požega, Glazbena škola Požega, OŠ Braće Radić Pakrac, OŠ Mladost Jakšić, OŠ Dragutina Lermana Brestovac, Oš Zdenka Turković Kutjevo, OŠ Lipik, OŠ Antuna Kanižlića Požega, OŠ Stjepan Radić Čaglin, OŠ I.G.Kovačević Velika, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Katolička osnovna škola Požega, OŠ fra Kaje Adžića Pleternica i OŠ Vilima Koorajca Kaptol.

Od svih pristiglih radova Županijsko povjerenstvo imenovano za odabir pristiglih radova u sastavu: Jasmina Kovačević, dr.med., spec. javnog zdravstva, univ.mag.sanit.publ., Dejvid Zombori, mag. psych., Danijela Starčević dipl. iur i Maja Paponja, upr. iur., izvršilo je odabir najboljih radova u svakoj od dviju kategorija – najbolji individualni uradak te najbolji grupni uradak.

Povjerenstvo je odlučilo nagraditi i sve škole , odnosno škole čiji su učenici osvojili nagrade , i to iznosom od 1000 kuna za svaku školu .

Novčana sredstva za učenike, osigurao je Zavod za javno zdravstvo, a novčana sredstva za škole Požeško-slavonska županija.